torsdag 13 november 2008

Bästa köpet!Här på Kinnekulle där jag bor finns det mycket dovhjortar, de är vackra ute på fälten, men är inte fullt så välkomna in i trädgården. Och så här på hösten kan det vara flockar om sextio djur, och det tar inte många minuter för dem att göra slut på en trädgård. Men jag har köpt svarta viltnät av plast och spänt upp kring de delar som behöver vara skyddade. Det är knappt att de syns, förutom när man kommer nära. Då är det väl si och så, men som tillfällig lösning är det helt ok. Tro mig det funkar tills häckarna är stora och är inte skitfult!På håll syns näten knappast, och sedan jag satte upp dem har jag bara haft ett besök som forserade näten. Men det är ett besök på typ 3 månader! Och den hjorten var så förskräckt att den glömde att äta.
Blommande rosor, kärleksört och prydnadskål finns fortfarande kvar, dessutom doftar det mycket äpplen som också är en frestelse för dem. Näten är billiga och finns nog precis över allt! Dagtid hakar jag ner de nätstumpar som är i vägen för min rörelse, inte svårare än att öppna en grind.Annars har det inte hänt något speciellt idag, var och tränade, men det kan jag ju inte tjata om varje dag. Dock upptäckte jag att det växer svamp på min trädgårdsstol, spännande hm!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hannu! Så trösterikt att höra att du också har dessa plastnät - jag har det runt en rabatt jag är speciellt rädd om. Stundtals är jag på väg att ta bort det och gör en beräkning om vad jag skulle förlora i plantväg - Nu blev jag lite gladare;)!
Älgkon har genat över med sina långa ben på väg till sin sovplats men där fanns inget som intresserade henne och kalvarna när hon renrakat blodlönn och krikon.
Ulla

Anonym sa...

Bra tips! Detta verkar ju vara smidigt o inte så vansinnigt dyrt. Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Näten är toppen. men jag har spänt dem i ytterkant så att djuren inte kommer nära huset. Alltså inte kring enskilda planteringar, då skulle jag kanske misströsta.
Eller det beror väl på hur man har det rent fysiskt på tomten, min är så stor att det inte går att hägna in, eller jo, men hur jobbigt skulle det inte vara, fast också skönt....

Hanneles paradis sa...

Hjort är gott, ät upp dem.

Hannu på Kinnekulle sa...

Haha, jo de är goda, men 60 st?

Anonym sa...

Jo, hjortfilé tex är mycket gott. Rådjur är heller inte dumt - Visserligen har jag inte så många som du har - men det räcker med en för att man skall bli sur! Även om dom är söta när dom står och käkar vid fågelbordet på vintern.
Visst vore det skönt att hägna in hela tomten, men det går liksom inte här.
Ulla

Inger R sa...

Instämmer i vad du säger om nätet Hannu!! Vi har satt upp nätet på de två sidor där tomtgränsen ligger mot den f d viltåkern eftersom det är där som rådjuren går över. Där hjälpte det alltså inte bara med elstängsel. Ingen oöverkomlig kostnad för att slippa rådjur på tomten. Faktum är att det var stolparna som kostade mest, ändå har vi bara kraftiga bambustänger.
För övrigt har vi ett elstängsel med fyra trådar runt hela tomten. Å andra sidan så har vi bara 3 500 kvm tomt, jag förstår att man drar sig för att stängsla in om tomten är större än så.

ingela sa...

Fult med nät men förstår varför de används. Över våran tomt ses bara spår efter lodjur i nysnön.

Hälsningar
Ingela

Anonym sa...

Grattis, din blogg blir omnämnd av drygt 700 trädgårdsbloggar i en artikel i DN som Lena Israesson skrivit!
Lustigt, hon hittade tips om ett träd: Nyssa sylvatica på en trädgårdsblogg. Jag vet ju att Duvträd är en annan benämning för Göteborgarnas älsklingsträd: Näsduksträdet men måste alltså googla lite om Nyssa nu. Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Oj, omnämd in, det har jag missat! Kul, eller var det elakt?