lördag 8 november 2008

Bättre förr än nu?I mina bokproduktioner handlar det mycket om bilder, att väja den eller den. Och nu har jag i flera veckor letat efter gamla diabilder. Alltså de som togs innan den digitala förändringen, förr var det inga problem med att leta bland diabilderna. Det var helt enkelt bara att lyfta fram hela arkivet och kolla in dem en och en... På bilden är det bara en bråkdel som skall gås igenom.Men när jag gick över till digital fotografering, kommer jag i håg att jag gnällde över förvaringssystemet och att det var jobbigt att hitta bilderna. Det kommer jag aldrig att gnälla om igen, förutom då när datorerna brakar samman, jo back upp har jag! Men så enkelt och bekvämt det är nu, slippa luppen, ljusbordet och tusentals fingeravtryck. Visserligen kan man tycka att bildkvaliteten har blivit lite sämre, men den är ändå marginell.Det handlar mycket om vilken kamera man har, här är min älskling. Det är inget för familjefoto och snabba bilder, men till tryck och publikationer är det utmärkt. Så jo, det är bättre nu....

8 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

ja, bra mappsystem behöver man för att hitta bland alla bilder. Av nån konstig anledning blir det fler och fler bilder, kan det ha med priset att göra...? Snabbheten, man kan direkt se.

Visst är det härligt med digitalt, det blir lite som en dagbok. Jag använder min lilla kamera även som anteckningsbok; etiketter, adresser och annat.

Marie sa...

Nog var det bättre förr .. eller.. Bilderna man tog fick man vänta på att få framkallde och det var en högtidstund att ta fram projektorn och titta. Det kan inte jämföras med att köra bildspel på pc. Å andra sidan blev många bilder kasserade.. Så frågan är..

Hälsningar Marie
..som slits mellan gammalt och nytt. Gillar trädgård, gamla hus, ånglok & segelbåtar..

Hannu på Kinnekulle sa...

Lillkameran har gått sönder, så just nu är det mobilen som står för ögonblicken. Jag gillar det mycket att man kan se direkt och slippa hålla på med många av varje bilder. Det går fort att rensa bort sådan man inte vill ha, men så är det ju mappsystemet....Ibland händer det att jag tar 100 tals riktiga bilder på samma dag, då hinner jag inte med mapparna och givetvis fyller jag på med bilder undertiden....
Att jag använde mig av dior beror bara på att de blev bäst i tryck, projektorn kom bara fram när det var dags för föredrag. Nu är det en kanon som gäller, och visst den funkar fint som hemmaprojektor också, fast det blir aldrig av!
Du skall inte slita dig mellan gammalt och nytt, det ena utesluter inte det andra, fast börja typ inte att samla på ånglok. ;)

Anonym sa...

Allt är bra med datorbearbetning förutom att det slukar så mycket mer tid än man förväntar sig. Verkligen slukar tid, glupskt. Eller också är det fel på förväntan. Man tror att det ska vara så snabbt och smidigt men och det är det också, men inte i realtiden. För man är inte mer än en människa. Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Tu, du har så rätt, det slukar mycket tid, fast det gjorde luppen också! men fortare går det inte, fast lite smidigare, i alla fall när systemet funkar!

Hannele sa...

jag ska gå till doktorn med min lillkamera, hoppas försäkringen gäller... Inte meningen att man ska fota så mycket.

Hannele på Hisingen sa...

(nån stor "riktig" kamera har jag ju inte :)

Hannu på Kinnekulle sa...

Den du har duger utmärkt till det du använder den till!