tisdag 18 november 2008

TrädgårdsbelysningAtt hitta rätt i novembermörkret kan vara svårt utan belysning. Förr tyckte inte att det var så viktigt med trädgårdsbelysning, men förra året när mörkret satte in, ändrade jag mig. Nu när det är ljust och välkomnande vid grinden, slipper jag gissa var den är.Belysningen sitter på insidan och lyser upp i trappan, och här har jag valt neråtriktade lampor som inte bländar mig.Även äppelträden i huvudgången får ljus underifrån. Först satte jag bara en lampa i det bortersta trädet, men då blev mörkret framför ännu mörkare. Viktigt att placera lamporna så att ljuskällan inte bländar. Den stora ljuspunkten på himlen har inte jag fixat, det är fullmånens underbara sken. Särskilt vackert är det med trädgårdsbelysning och snö, då när äppelträdens kronor lyset i vitt i vinternatten. Ljuvligt....Från köksfönstren ser jag ut över grinden på baksidan, det ger ett fint blickfång nu när granitstolparna fått ljus. "Grinden" är ett provisoriskt hjorthinder tills jag lyckas tvinga en snickare att göra en riktig grind. Jag har satt belysningen på skymningsrelä, så att det är upptänt när jag kommer hem. Dock släcker jag den på natten för att spara på vår gemensamma energi.Idag fins det mycket nytt ljus att välja mellan, men jag har valt ett så återhållsamt som möjligt och utan färg. Och de flesta är lampor som man gräver ner i jorden. Men när jag grävde ner denna lyckades jag med att smälla till den med spaden så att glaset sprack. Åkte till elfirman och beställde ett nytt, men det visade sig att tillverkaren inte skickar reservdelar. Utan lampaffären måste beställa en pall med belysning för att de skall skicka med ett nytt lock. Och om de skall skicka ett separat lock kostar frakten mer än 400:-. Men hallå vad är det för service, kan de inte bara lägga ett lock i ett vadderat kuvert och posta som vanligt... SURT ÄR ORDET!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Hannu!
Jo, men det är snyggt med trädgårdsbelysning - riktigt fint om belysningen hamnar rätt. Jag har el.belysning på vissa ställen och sedan har jag testat lampor med solceller - det blir så där, en del lyser inte riktigt bra och en del har för blåvitt ljus.
Sur skulle jag också bli ang reservdelar - ibland, men bara ibland kan man ju få direktkontakt med tillverkaren - men det kan vara ett slit det med också.
Hälsningar i höstmörkret!
Ulla

Wettexvarlden sa...

Gud så vackert! :D

Inger R sa...

Vi har kommit så långt så vi börjar fundera på att belysa en del träd. Lampan på verandan o på garaget har skymningsrelä o så har vi två växthuslampor i växthuset som lyser upp omgivningarna, bland annat träden på andra sidan vägen. Elräkningen vågar jag knappt tänka på, växthuslampor drar massor av ström.........

Hannu på Kinnekulle sa...

Solcellslampor är ganska trista, det håller jag verkligen med om! Men det är tillverkaren som vägrar att skicka, skit också! Och blåvitt ljus är en styggelse, det skall helst tycker jag vara typ gultonat och inte för vitt!
Tack Wettexvarlden!

Hannu på Kinnekulle sa...

Men Inger, behöver du verkligen så mycket ljus i växthuset nu...
Ha det på ett par timmar under dagsljus, det räcker länge för vinterförvaring! Jag har slutat med vinterförvaring... Eller rättare sagt, inte bestämt om pelargonerna skall få komma ner i pannrummet med växthusljus. pannrummet blir en aningen för varmt, men det funkar. Pelagornerna står fortfarande ute....

Anonym sa...

Oj då, vågar du ha pelargonerna ute fortfarande - här är det lite minus på natten nu. Jag har bäddat in mina i uterummet - och är orolig för att det skall bli för kallt. (Jag har så jag kan dra för "gardiner" för fönstren där - men då kan jag ju inte titta ut - bekymmer, bekymmer.;l)
Förra vintern hade jag dem i ett uteförråd - frostfritt och för mörkt - de blev då för trista och jag glömde vattna.
Har läst att det finns små övervintringstält av bubbelplast - kanske kan vara något. :)
Ulla

Lisa sa...

Hej Hannu!
Lisa heter jag och jag skriver på koloniliv.se. Just nu har vi en stafett som går ut på att man ska ge tre råd om någonting som har med trädgård att göra, och det vore jättekul om du ville vara med. Alltså, vilka är dina tre bästa råd, inom valfritt trädgårdsämne?
(vill du vara med, men slippa skapa en användare på koloniliv, maila mig så skriver jag ut det, på lisa.rieback snabel-a koloniliv.se )

Hanneles paradis sa...

och snart får man även hänga julslingor i äppelträden

Camilla på Trädgårdsliv & Design sa...

Ja visst är det fint med belysning ute... Titta gärna in på min trädgårdsbelysning! :-)

Surt att du inte fick reservdelar... Vi har haft tur med våra och fått nya lampor från bla svensk slöjd då glaset spruckit på våra lampor!

Hannu på Kinnekulle sa...

Jo pelargonerna står utanför pannrummet och väntar på mitt beslut, här har det ännu inte varit så kallt, men det hänger på håret. Det där med vinterförvaring, jo det gäller ju att stå ut med att se eländet också. Har du en högtryckslampa kan man förvara var som hest, bara det inte blir för varmt! Men den kostar energi också... Bubbelplast är enkelt att använda och bygga övervintringsrum med, dock måste du ändå ha en frostvakt.
Oj Koloniliv var aktivt, mycket att göra och en härlig fest verkade det vara, även om den var för länge sedan, ska tänka på 3 saker...
Julslingor, jo du snart, även adventsstjärnor....
Kollade in din belysning, vill just nu ha ett upplyst och varmt växthus i blickfånget.....

Tyra in Vaxholm sa...

Jag håller med ursurt!

Belysning är så fint och sååå svårt, har inte provat de som man gräver ner än men det är någ det bästa.

mvh Tyra

Anonym sa...

Tack för tipset om frostvakt - jättebra att du nämnde det! Fläkten tas fram förstås! ;)
Ulla

Inger R sa...

Vi har inte lamporna på hela dagen utan ungefär från skymning till ca 21-22. Förmodligen räcker det kanske med mindre men det är gansak skönt med ett upplyst växthus i mörkret på landet, här finns varken gatubelysning eller andra hus som lyser upp. Sedan är det en del småplantor som behagat komma upp framåt hösten och dom behöver ljus om jag skall klara dom till våren, även om småplantorna är i den svala delen av växthuset.

Hannu på Kinnekulle sa...

Jag gillar dem bäst som man gräver ner, det blir en mjukare spridning på ljuset. Jag väntade länge med att gräva ner mina, utan flyttade runt dem lite för att veta exakt var de gjorde nytta utan att störa.
Inger jag tror att belysningen skulle göra mer nytta dagtid, på kvällen kan du ju köra något billigt ljus, typ vanlig glödlampa. Högtryckslamporna har ju ett mkt vitt ljus som inte är särkilt vackert, i fall man skall njuta av det!

Inger R sa...

Skall tänka på det.

Ronja sa...

Katastrofalt dålig service skulle jag säga...
Träd som lyses upp underifrån kan bli oerhört dekorativa, men precis som du skriver kan man bli lite "lurad" av belysning. Det ljusa gör att det mörka känns ännu mörkare. Det är viktigt att prova sig fram för att få ett gott resultat.

Jag går en trädgårdsmästarutbildning (i två veckor till...) och här om sistens arbetade vi med belysning. Just idag fick jag bilder från den aktiviteten, så jag har precis skrivit ett litet inlägg om vårt arbete "hemma i min blogg".

Jag har fortfarande lite svårt för belysning i trädgårdar, men efter den kvällen i Enköping har jag blivit lite mer... nyfiken, kanske man skulle kunna säga. Det finns mycket man kan göra med belysning, men än har jag inte vågat prova hemma i min trädgård. En gammaldags lyktstolpe lyser upp så jag ser var jag går (har katastrofalt dåligt mörkerseende), men för övrigt är det svarta natten!

(Det blev många "katastrofer" i den här kommentaren, men ändå känns livet allmänt positivt just nu!! :))

Haa det!
Ronja :)

Hannu på Kinnekulle sa...

Katastrofer är det som lär oss....
Svårigheten, eller risken är väl ungefär att man får ett tivoli i stället för en trädgård. Allt det där handlar om platsen och miljön, det som funkar på ett ställe, funkar inte på ett annat. Precis som livet i sig självt....

Anonym sa...

Precis ;) - risken att man får ett tivoli - det är gräsligt!
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Nej det skall man verkligen akta sig för! Fast det är inte samma sak som julslingor, jag älskar när folk drar på utan hämningar! Fast själv gör jag det inte.....