torsdag 4 december 2008

Glömd inspiration...


Klippträdgården i Trädgårdsföreningen är en glömd pärla som jag missat i många år, jo jag har vetat om dem men inte intresserat mig för den. Men i år när vi höll på med utställningarna var jag där nere många gånger och självklart tittade jag på den många gånger. Det här ju precis ungefär vad mitt nästa projekt i trädgården skall handla om, eller vad jag vill att det ska handla om.
 

Jag har ungefär 1 500 kvadratmeter "sunken garden" som än så länge bara är sunken. Men där har jag tänkt mig en miljö av blommande och gröna buskar, visserligen har jag inte tänkt mig kalkskyende växter, men känslan kan man också uppnå med andra buskar. Visserligen går det också att göra surjordsbäddar, i alla fall för några tidigt blommande azaleor, dem är jag mycket svag för.


Men kombinationer av barr och löv hägrar mycket i mitt sinne sedan några år tillbaka, och detta är ungefär vad klippträdgården handlar om. Men det är självaste atmosfären i den här miljön som frestar mig, och gissa då om jag kommer att plantera in mina favoritbuskar snöflocksbuske, när den blommar i juni ser det ut som ett snödroppsruffs. Vilket tilltalar mig mycket. 


Chinoanthus virginicus Snöflocksbuske, bilden har jag snott från Rångedala planskola. Den är mycket svårfotograferad och skall förmodligen upplevas irl, men kolla in den.
www.rangedala-plantskola.se
 

Egentligen tycker jag inte att en plantering som denna passar in med övriga trädgården, men eftersom ytan är "sunken" och mycket avskild från övriga planteringar tror jag snarare att det blir ett fint tillskott. En ny överraskande atmosfär som döljs ända tills man är framme vid den, och då är det för sent! Kanske är det ett tecken på parkomani, men vad fan, vi är väl besatta!I Göteborg är det Sällskapet trädgårdsamatörerna som har anlagt och står för skötseln, det är en förening för människor som älskar växter. På www.tradgardsamatorerna.nu kan du läsa mer om föreningen och vad de gör. Vitsen med att vara med i trädgårdsföreningar är att man får tillgång till mycket inspiration, kunskap och växtmaterial. De fixar med växt och trädgårdsresor, marknader och föredrag. Så är du trädgårdsintresserad skall du självklart kolla upp din lokalkrets och se vad de har för sig. Jo jag är med!  
Hur som helst kommer klippträdgården i Gbg vara min inspirationskälla när jag kommer i gång med projektet, får bara se när, men vill typ nu! Och är det så att du är på gång med att anlägga något liknande, missa inte möjligheten till vuxen inspiration.

26 kommentarer:

Inger sa...

Och som du kanske förstår så är klippträdgården den del av Trädgårdsföreningen som VI aldrig missar ;-).

Anonym sa...

Man smälter som snön när man ser dessa bilder. :)
Väldigt vackert.
Har varit på Trädgårdsföreningarna i Linköping och Lidköping, men inte i Göteborg. För nära -skäms nästan.
Det får bli ett besök till våren.
Ha en fin advent.
Hälsningar Eivor

Nina sa...

Men Hannu, du är ju en klippa!!! Som vanligt. Du plockar fram presis dom ideerna som jag gillar och behöver just precis nu. Vi har två sånn jätte granar planterade mitt gräsmattan, ser inte klokt ut, syns att det fattas nåt. Var nära att såga ner dom när vi flyttade in här i somras. Det är ju precis så här jag också ska göra. Sen är det ju helt otroligt att jag ska ta mig till Rångedalaplantskola via Kinnekulle när ajg bor ca 1-2 mil ifrån rångedala!! HAr inte varit där i år alls....får nog ta mig dit, dom brukar ju även ha julöppet Det är nog mer spännde att gå över ån för att hämta vatten....;)...
Himlans tack för iden och tipset!!
måste också tillägga att ditt hus är ljuvligt vacker även utan snö.

HA det gott!

Nina

Anonym sa...

Hej Hannu!
Tack för inspirerande bilder - visst är det roligt att planera? Jag är med i Trädgårdsamatörerna och det är alltid kul när tidning och information om aktiviteter kommer. Förstår också att jag bara måste åka till Göteborg och kolla i vår!
Hälsningar
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Inger, klart jag fattar att Ni inte missar klippträdgården, det roliga i år var att följa den över en längre tid och upptäcka dess kvaliteter!
Eivor fin advent på dig med, och som du förmodligen sett i tidigare inlägg, blir det mkt Gbg för dig i vår!
Nina, jo nära kan vara för nära, jag minns att de hade stora lönnar och buskar i somras, och har de inte tagit slut kommer de ut i vår. Kul att du hittade inspiration, och jo huset är vackert utan snö, tack och lov, annars blev det ju ingen sommar.
Ja Ulla, du till Götet också, heja , heja hoppas turistföreningen kommer fatta varför det kommer så många till Gbg nästa vår!

Carina i Sjuntorp sa...

å va fina bilder..lite som slottsskogen..Trädgårdsföreningen låter lockande..jag måste ha lite råd om blåregn som ska i jorden till våren, då är nog trdgrdsföreningen ett bra ställe för de som är besatta av trädgårdsanden

Carina i S, igen sa...

eller oss som är besatta , menar jag naturligtvis,låter som jag är helt solo på planetenmen det var en som berättade att det visst finns flera..

Hannu på Kinnekulle sa...

Nej Carina solo på planeten är det sista du är, helt rätt! Klart att du ska ta dig till TF, vet i och för sig inte var Sjuntorp ligger, men det är värt sitt besök!

Anonym sa...

Hannu - Sjuntorp ligger i Västergötland - Trollhättan-Vänersborg!
Hälsar Ulla från ostkusten! :)

Hannu på Kinnekulle sa...

Säg att du slog upp det Ulla, snälla! ;)

Anonym sa...

Hannu - det bara fanns där ;) - har nog med mitt ursprung att göra!
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Ok Ulla, jag tuggar i mig det! :)

Anonym sa...

Smällar man får ta! :)
Jag ville "bara vara snäll";)!
Ulla

Anonym sa...

Just,Ulla visste,6 mil från Göteborg.Inget avstånd i rymden!

Anonym sa...

mitt senaste minne var en 40 års fest för 7 år sen hos Trädgårdsföreningen,var månadsskiftet mars/april och efter mat och jazz gick många ut och strosade runt bland de nästintill obefintliga rabatterna,en hårdrockare var med i sällskapet och yttrade "va vackert med alla döda blommor"..så kan man också se det. :)

Anonym sa...

va sjutton är det en liten irriterande soptunna med för!!!i hörnet där???!!!!!

Hanneles paradis sa...

Du har fångat fina bilder, nu har dom ju gjort om där, jättefint. Mycket snack innan..

Anonym sa...

men pladdra lite kan väl inte skada

Hannu på Kinnekulle sa...

Vadå soptunna?

Carina iii Sjuntorp sa...

jo varje gång jag kommenterar så dyker det upp en liten soptunna i hörnet av rutan,hur ska det tolkas???

Hannu på Kinnekulle sa...

haha, det är upp till dig att tolka det, men det får alla, även jag! Irriterad, varför?

Carina i Sjuntorp sa...

Skönt, trodde jag var utvald att dras med en soptunna hela ti´n..nog mest därför att bilen inte starta..sånt som händer ..lite god mat vips så är det glömt och gömt..arbetat klart för idagHha en skön fredag

Anonym sa...

Jag undrar varför det kallas för klippträdgård?
Där är ju inga klippor. Är det ett annat ord för stenparti?
Är inte helt hemma i trädgårdsterminologin. :)
Hälsn. Eivor

Hannu på Kinnekulle sa...

Eivor, jag vet faktiskt inte, men det är väl något som de kom på för länge sedan. Men det är ju knappast ett stenparti, men det kanske finns lite berg i dagen.

Anonym sa...

Jag läste lite om det på nätet och det verkar vara uppbyggt med stenar och växter som trivs i alplandskap m.m.
Botaniska i Gbg har en väldigt vacker klippträdgård (och japansk) :) också.
Eivor

Hannu på Kinnekulle sa...

Jo så är det nog tänkt, men lönnar och dylikt som jag fotat funkar i vanlig trädgård också, bra dränering och lyckan är din! Det finns en del perent material också, men det hade jag inte fotat! :()