söndag 7 december 2008

I våras


Satt och bläddrade i bildmapparna och hittade en present jag fick i våras. Typ 4 stora flak blommande våriris 'Harmony'. Då räddade presenten min situation, eftersom dem mkt sena frosten hade förfrusit krokusblomningen. Kommer du i håg påsken, 10 minus flera nätter i rad, innan dess ingen frost på hela vintern. En hemsk vårrysare...
Presenten var utebliven försäljning från en blomstergross, det var redan i april och då är det ingen som köper drivna vårblommor längre. Dessa hade stått i ett kyllager och trodde att det var vinter! Irisarna planterade jag i stora perennrabatten, den är upphöjd med ett mycket gott dränage. Mina förhoppningar är stora att de skall överleva och blomma tidigt nästa vår. Men vad har hänt, ju i natt har hjortarna dansat hambo i rabatten, de rev ned skyddsnäten och gick till anfall i samlad trupp. Inte för att det egentligen spelar någon roll, förutom att de förmodligen har dansat sönder 70% av vårens blomämnen som fanns precis under jordytan. Vem sade att livet skulle vara en dans på rosor....  Men jag får väl vara glad för att de inte ringbarkade buskar och träd och lär bli att feja hornen i dem, i natt är det jag som skvätter vargurin igen!

26 kommentarer:

Lilla B sa...

Förskräckligt! Vad är då de tre rådjur som sparkade fram jordärskockorna hemma hos mig. Jag kan inte längre klaga ...

Hannu på Kinnekulle sa...

Jo,Jo man skall kalaga ur sina egna perspektiv, det finns alltid de som har det värre. Och då får man ju aldrig gnälla! Så fortsätt att klaga över dina 3 rådjur.

Lilla B sa...

Det var ju också en synpunkt! :)

Lusthuset sa...

Usch det var ju inte roligt. Vi har i alla fall haft hjortgryta till söndagmiddag...riktigt gott..så nu har du i alla fall en hjort mindre att bry dig om. Ha en bra adventskväll.

maria sa...

Å Gud! Kan du inte filma och lägga ut när hjortarna dansar hambo och anfaller i samlad trupp!! Jag MÅSTE få se!!!Jag tänker mig liksom att de dansar nånslags linedance-hambo på bakbenen. Eventuellt med silversprayade horn, kanske...

Rödluvan sa...

men oj var köps vargurin

Hannu på Kinnekulle sa...

haha, snälla alla som äter hjort varje dag får guldsjärnor av mig, fast dem man köper är väl odlade hjortar! Men någon film blir det inte, de dansar i arla gryning, då när jag sover.... Men om jag skulle filma dem, slapp jag ju problemet. En dygnsomställning är på G!
Vargurin köps på nätet, vildsvinsbutiken tror jag det hette, men det fungerar bara temporärt, lite då och då. Alltså ingen garanti, det finns hjortar i norr också! :(

Albertina i kjol sa...

men går det inte att locka dom till nån foderstation eller liknande avledande manöver..åt rådjurshjärta igår på julbordet..lite hjärtlös kände jag mig

Albertina i kjol sa...

men det är väl tillåtet att skjuta dom på egen mark..kan höra med min advokat..arbetar där

carina i Sjuntrop sa...

ja irisarna ledde då inte till nån harmoni

Anonym sa...

Oj,oj,oj! Mitt motto är: Livet är inte bara lek.....det är en dans på rosor också! Kanske jag är en hjort? Fast jag har aldrig fått hjärnsläpp o dansat hambo-limbo bland Hannus blå iris. Jag lovar! Ofint av dom, tycker jag. Yo

Anonym sa...

Man får inte skjuta vilt som kommer in på den egna tomten. Det är bara jakträttsinnehavarna som får skjuta.
Kan det inte ha varit jakt i området på morgonen, så djuren blivit stressade och rusat igenom inhägnaden?
Tråkigt om det blev sådan förödelse, men ibland klarar det i jorden sig bättre än man tror.
Eivor

Anonym sa...

Fy vad trist, vilka huliganer! I min förra trädgård, som låg i skogskanten, hade jag horder av rådjur som åt upp rosor och så mycket som fanns. Det fick bli ett 2 meter högt viltstängsel till slut.. Inte speciellt vackert men med tiden doldes eländet med hjälp av kaprifol och murgröna.
/Pia

Hannu på Kinnekulle sa...

Foderstationer, jo det kanske går, men då gäller det att fylla på jämt.... Vilda djur går dit där det finns mat och ryktet sprider sig fort. Risk för många fler!
Jo kanske kan man skjuta dem, men min lust att göra det är marginell. Och risken att jag skulle träffa dem i mörkret är ännu mindre! Att de kommer genom min tomt beror mest på att de är på väg ner till sjön för att dricka, en vansesak de har.
Om ett par år kommer det hela att lugna sig, då har de relativt nyplanterade bockhäckarna blivit täta nog, jess! Then no more hambo-limbo!

Albertina i kjol sa...

å vad du är klok o gohjärtad.

Inger sa...

Men riskerar inte vargurin att locka dit riktiga vargar? Vi har ju ibland varg alldeles i närheten o jag vill absolut int ha dom i trädgården.

johanna sa...

Haha, det är bara att välja, pest eller kolera, dansande råvdjur (som jag kallar dom) eller ylande vargar. vargarna dansar nog dock inte hambo i rabatten!

Inger sa...

Nej vargarna kanske inte dansar i rabatterna men rådjuren vet jag hur jag kan hålla ute från tomten o inte äter rådjur katter heller;-).

Caisa Warg sa...

hihi..då kanske jag kommer om det luktar fränt

Anonym sa...

Tur att det inte var levande flodhästar på väg till vattenhålet...
Då hade det varit värre.
Här har ängens blommor reparerat sig själva efter hästarnas framfart.
Du får lägga ut en bild till våren, så får vi se hur det gått.
Eivor

Filifjonkan 1 sa...

Milda makter tragik av stora mått Hjortar hm,,,dem ska man se på tv möjligen!

Cina sa...

Men livet är som en dans på rosor......taggarna känns!
Och det gör det även att få se sitt slit bli förstört av huliganer på fyra ben! Vi får väl hoppas att det blir ett "hav av blå Iris" till våren ändå!

Hannu på Kinnekulle sa...

Jag återkommer.... för många roliga svar att ge just nu!

Carina i.. sa...

Ja leker sen..

Hannu på Kinnekulle sa...

Äh, tyckte att eran självkommunikation var helt ok! Men jo jag är glad för att det inte är flodhästar, fast de gillar väl inte iris... Eller?

Anonym sa...

Fråga inte mig om dom gillar Iris, jag har ingen erfarenhet av flodhästföda :)
Tänkte på den tidigare nämnda flodhästföreningen...
Du har iallafall nyponsoppa för hela vintern.
Ha det fint - Eivor