tisdag 9 december 2008

Idag gjorde jag det, gick i rött...


Så många gånger har jag tänkt att stanna till vid nyponodlingen som jag åker förbi nästan varje dag, och idag gjorde jag det. :) Ljuset och dimman var perfekt för snyggfoto, förutom att jag bara hade mobilkameran med mig... Igen! Nåväl det röda syns ju i alla fall!


Förstår ni, det är så här nyponsoppa ser ut innan det blir soppa, men var växer skorporna? :q


Alltså, jag måste säga (skriva) att det här är en av de vackraste färgupplevelserna man kan ha så här en bit in i december, men när skördar man nypon? Hur gör man det?Märkligt nog har jag inga minnen av att jag sett odlingen blomma, men det gör den ju bevisligen, men det har jag inte sett! Måste komma i håg att bevaka detta nästa år, ja, ja om jag kommer ihåg det! 

10 kommentarer:

Jema Rose sa...

Väldigt vackra bilder Hannu..!

: )

Jenny

Hannu på Kinnekulle sa...

Tack, fast det är typ bara mobilfoto, en riktig kamera hade gjort underverk... Ja, det är sådant man får leva med!

Anonym sa...

Åh vad härligt med en massa nypon! Har aldrig sett en så´n samling! Det måste ju också vara fantastiskt när de blommar!
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Jo jag kan tänka mig att det är underbart när det blommar, men det har jag tyvärr missat!

Canina i Sjuntorp sa...

nyponen ska plockas när de är som rödast, sen sjunker vitaminhalten,(kan berätta för dig var skorporna växer en annan dag)ett riktigt hantverk,pilligt o sticksigt me n blir ju äkta smakkänsla helt klart ofräscht sen kan man oxå göra mycket bus men nyp..

Hannu på Kinnekulle sa...

haha, jo nyp bus minns kjag allt att man gjorde förr! Undrar varför jag slutade med det? Ser fram emot att få veta var skorporna växer!

Hanneles paradis sa...

Jag är stum...

Hannu på Kinnekulle sa...

haha, tja vad svarar jag på det, instämmer!

SA sa...

Nyponsoppa är härligt, men jag tycker inte så mycket om de stickiga växterna..

Carina i Sjuntorp sa...

Nypon kallas denna buskens frukter,som mognar om hösten och då bör samlas och klyvas, rensas-och sedan fröen jämte luddet inuti är borttagana-torkas eller syltas.Nyponsoppa är både smaklig och hälsosam,kylande,törstsläckande och urindrivande.Om rensade nypon kokas med litet vatten samt socker och kanel tillsättes, så kan de på detta sätt användas som hälsosam sallat till fet mat.Mogna nypon,lämnade på kallt ställe tills dess de tillräckligt mjuknat för att kunnas stötas och pressas,ger en saft som kan frånsilas och blandas med stött socker,då man erhåller en "rob" eller mos, som med fördel kan nyttjas til sjukdomar istället för citronsaft...med tillsats av litet vin göres detta smakligare och i vissa fall nyttigare för de sjuka...Om frukten torkas och "brännes" kan den nyttjas som kaffe.
Ur "Svensk botanik", 1802