tisdag 20 januari 2009

Grå, blå och dyrbyggen.I helgen invigdes Danmarks radios nya konserthus. Under festliga former hyllades arkitekten Jean Nouvels koboltblåa kub. Bygget blev visserligen lite dyrare än tänkt, men det är ju inte ovanligt. Men enligt SvD så pass dyrt att man blev tvungen att ge 300 radiomedarbetare sparken, hm! Den danska kulturministern Carina Christensen tyckte ändå att det var värt varenda krona, och jo det är en vacker och spektakulär byggnad, men 300 personer.
 

Men det är ju inget ovanligt att byggen blir mycket dyrare än de var tänkta från början. Konserthuset ligget intill Danmarks radio (DR) som i mitt tycke var en fantastiskt vacker byggnad, jag hurrade lite för mig själv... Alltså jag var där utanför innan invigningen, misstolka mig inte som bjuden. 


Jag har inga uppgifter om kostnader och budget, men det här handlar ju inte direkt om pengar. Men ett fenomen som börjar synas vid nya byggen i storstäderna är att man bygger in huset i en rymd, alltså lite för att få vara i fred i trängseln. Alltså att hus börjar bli lite som människor i trängsel, man vill ha sin egna rymd kring sig.


När jag var på julgransplundring i Malmö blev jag guidad av en arkitektkomps i Köpenhamn till de nya och spännande byggena. Ett kul bostadshus ritat av Holländare, har missat vilka men ändå. Känns lite retro men kul ändå, fast det som gör många av de nya huset trista på vintern är i mina ögon all avsaknad av färg, alltså nästan bara grått.  


Och i Köpenhamn byggs det galet mycket just nu, bostäder och kontor. Och gissa om våningarna högs upp i de här husen kommer att bli läckra, jo jag tror det. Om självaste husen vet jag inte vad jag tycker, men så är ju detta inte en arkitekturrecension. Men visst har de en lustig lite lego form, men i sig själva har de också en lyster. Alltså inte så grått. 


I Malmö byggs det en hel del också och ett bygge som gick lite över styr var ju Turning Torso. Men idag är det ett landmärke och en stolthet, och det sägs att Köpenhamnarna är avundsjuka på Torson, jaja, det är ett ryckte som känns lite obekräftat. Men visst är det en byggnad som skiner i sin egna lyster, och särskilt vacker är den i dimma när toppen försvinner in i mjölken, eller alternativt reser sig upp ur den.
Kolla in länken om du vill se Torson via webben, eller ngn annan stad i landet, fast Kinnekulle fanns inte med, hm!Nåväl, på hemvägen svängde jag in via Halmstad, ville se nybyggena längs Nissan. Biblioteket är ju omtalat sedan länge men jag hade inte sett det, och visst är det snyggt, men så vintergrått, det är ju knappt att det orkar resa sig upp ur isen. Men en fin byggnad är det, och jag är säker på att det är häftigt att vara inne i den och titta ut, grattis Halmstad.
Resten av byggena var väl mest som Hammarby Sjöstad, lite Miami postmodernistiskt obestämt inte så himla spännande men ändå fint. Fast jag gillar ju Falurött också! 

14 kommentarer:

Gärdsmygen sa...

Synd att du inte kunde gå in i Halmstads bibliotek.
Där är en enorm takkrona i glas i olika färger, fantastisk, man hoppas att den sitter fast ordentligt.
Böckerna (som ju ska vara det centrala) blir dock på ngt sätt väldigt små i denna enorma lokal, man blir nästan lite vilsen, samtidigt är där vackert och finns många olika platser att sitta på.
Mycket grått i nybygge ja på gott och ont. Men den blå färgen på Danmarks konserthus har sett läcker ut på fotografier iallfall, det gäller ju bara att det passar in i omgivningen också.

Hannu på Kinnekulle sa...

Håller med om den blå färgen, har tyvärr inte sett konserthuset i mörker, då den blå färgen i ytterhöljet tecknar sig med innerbyggnaden. Men visst är det en häftig byggnad. Om Halmstad tror jag att böckerna, läsarna och byggnaden finner varandra, i alla fall inomhus.

Anonym sa...

Det är ju helt befängt egentligen ,visst kanske det är snyggt och pampigt osv.men det verkar som det är knepigast att hitta balansen mellan vart pengarna skall gå,300 pers får gå för att ge plats åt en maussoleum .. det är synd, jag skulle inte vilja heta Christensson i efternamn.

Anonym sa...

Men Turning Torso däremot är ett kul"experiment".Tänk att bo högst upp ,vilken utsikt!Blir nog vaggad till sömns på kvällarna, ialla fall högst upp,höjdskräck undanbedes..

Anonym sa...

Blev jag för djup nu?men det kunde vart rött konserthuset.

maria sa...

Well you know: Karolinska sjukhuset minus 900 anställda i år. Och dom har inte ens byggt nått.

Anonym sa...

En gång var jag i Halmstad ,då träffa jag Ernst Billgren och Per Gessle,och sen bada jag i havet.

Anonym sa...

...och sen hitta jag en snäcka med hål i som passade på halsbandet.

Anonym sa...

Hej,
Turning Torso är bra som riktmärke så man kör åt rätt håll i Skåne :)
Glasindustrin måste väl blomstra nu när de flesta större byggnader skall vara glasade.
Dom brukar läcka i skarvarna också.
Lite fantasilöst tycker jag.
Men det ser ju ganska flott ut på vissa byggnader.
Många nya villor här ser ut som församlingshem med spetsiga fönster.
Jag är nog lite gammalmodig när det gäller hus i allafall.
Hälsn. Eivor
(jag räknar våren om drygt 2 månader i början på april)

Hannu på Kinnekulle sa...

Nej Eivor, du har så rätt. Spetsiga fönster och villor är jättefult, jag vet precis hur de ser ut som du menar. De finns över allt ser bara kyrkligt ut, eller knappast det. Dom kommer bli en byggnadsdetalj som man kommer att förfasa sig över i framtiden, sorry om det är några som har sådana, men kan inte hjälpa vad jag tycker!

Anonym sa...

Vad snäll du är som håller med :)
Jag brukar stöta på patrull när jag inte tycker om de moderna husen à la Wingårdh.

Hälsn. Eivor

Anonym sa...

Tur att inte alla dessa byggnader är placerade bredvid varann,då hade man nog fått en känsla av att vara på en annan planet.

Hanneles paradis sa...

Snygga hus, men tokigt med tomt hus utan anställda...

Hannele sa...

(privathus som ser ut som frikyrkor är inte tjusiga,
och låga fönster, så man inte kan gå i trasiga strumpor..)