onsdag 21 januari 2009

På Botan i Göteborg

Tja i Göteborg kanske det inte är så mycket snö, kanske är det redan vår. Så verkar det i alla fall vara på Göteborgs Botaniska Trädgård, skulle jag vara där skulle jag åkt dit och kollat i det allra heligaste på Botan. Passa på för det är inte självklart att man får se det igen, jag har sett det massor av gånger. Men jag är ju också duktig på att tjata mig in, stackars öron, alltså inte mina!Det finns avdelningar i Göteborgs botaniska trädgård som vanligtvis är helt stängda för allmänheten. Till trädgårdens allra heligaste rum hör förökningsavdelningen för alpina växter. Där släpps besökarna inte in - materialet är sällsynt och ömtåligt - men två onsdagar i rad bjuder nu trädgården på exklusiva visningar där. Då visar trädgårdens hortikulturelle intendent Henrik Zetterlund, som nyligen av engelska Alpine Garden Society tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen The Lyttel Trophy, runt bland rariteterna.
I fokus står släktet Dionysia, som tillhör viveväxterna och är alpina kuddväxter från Sydväst- och Centralasien. De är en av Botaniskas verkliga specialiteter. Samlingarna har under de senaste åren utökats, främst genom Gerben Tjeerdsmas och Henrik Zetterlunds expeditioner till Iran. Den senare öppnar dörren till denna botaniska skattkammare onsdagarna den 21 och 28 januari kl. 18.00. Samling i Lökträdgården.

Nu är det åter dags för Botaniska trädgårdens traditionsrika utställning om exotiska frukter, som öppnar på lördag den 24 januari och pågår till och med söndagen den 8 februari. I år presenterar Botaniska ett sjuttiotal olika sorter, varav alltfler finns att köpa i handeln. Under visningarna ges besökarna möjlighet till provsmakning.
Så mycket de verkar hålla på på Botan!Barbardin är en stor passionsfrukt som används till såväl medicin som matAvstånden minskar alltmer här i världen, och under den mörka årstiden hos oss ger de exotiska frukterna en försmak av vårens värme och sommarens sötma. Trösterikt nog ökar också hela tiden utbudet av exotisk frukt på den svenska marknaden. I år presenterar Botaniska ett sjuttiotal olika sorter, varav alltfler finns att köpa i handeln.
Bland årets exklusiviteter kan nämnas fingercitronen, även Buddhas hand kallad, och den stora ljusgröna passionsfrukten barbadin, som kan nyttjas både som kramplösande medicin och läcker råkost. För att inte tala om den knottriga, håriga och ljuvt smultronsmakande rambutan från Sydostasien. Där lever för övrigt hotellägarna i skräck för att gästerna ska ha durian på rummet. Det är en frukt som väcker lika starka känslor där som surströmmingen hos oss. Om detta och mycket mer berättas det på utställningen.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Javisst, är det otroligt att det finns frukter som man fortfarande inte smakat på!
Hoppas man kan få handfasta tips om förökning, där på Botan. Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Haha, förökning, vad skall du göra? En exotisk fruktodling hemma eller? Avocado är enkelt att så, apelsiner och citroner också. Kiwifröer är för små och koksnötter går inte ner i en såkruka! ;)

Anonym sa...

Ha, ha det där med att plantera en kokosnöt har aldrig fallit mig in.
De är superexperter på Botan, när det gäller förökning. Jag är så impad av dem! Yo

Anonym sa...

Hur häftig är inte fingercitronen!
Älskar citron just nu. Både smaken o färgen. Yo

Anonym sa...

Dom kan ju korsa det ena med det andra till vad som helst,fantastiskt,men gå in i "sängkammarn" , inte första dan.Citron är fräscht ..smaka lemon curd,hemmagjord ,sötsyrligt som en gammaldags karamell,kanon.

Anonym sa...

jag har lyckats med kokosnöten sådesså,för längesen :p jo de går att odla

Anonym sa...

Avgjort!Nu har du fått mig till botan,vill oxå dit,blir en tur på lördag då.Viva la Botan!

Hannu på Kinnekulle sa...

Visst är dom duktiga på Botan, men hallå det är ju deras heltidsjobb! Alltså de får betalt för att ta reda på, vi andra gör det efter vi ev fått betalt...
Men du det handlar inte om att få dem att gro, ge frukt impar!
Ha en fin lördag Carina, det heligaste är kanon, och be om att få komma bakom bakom, nu säkert en miljon krokus och fritilarior, samt en massa ögoniris. Bered dig på att komma till typ Floraheaven!

Anonym sa...

Jaha men är det inte nästa onsdag då?Yo!

Anonym sa...

Klart att Hannu har rätt, men då måste man försöka pusha sig fram. Inte min stil, tyvärr. Däremot vet jag att om Henrik Z håller i visningen så går man därifrån klokare. För min del är det alltså ons 28/1 som gäller.
Kom just hem från en stjärnklar tur med 'Wolfman'. Han hittade en tant som halkat o låg i högt gräs så att hon inte syntes. Jag hjälpte henne hem. 'Wolfman*, min hjälte. Man ska vara rädd om tanterna! Yo

Anonym sa...

Ok.Absolut,tanterna är rara ,gulledej nu..

Hannu på Kinnekulle sa...

Hm Yo, inte pusha, men som god skattebetalare är du och jag och alla andra med och betalar för funktionen, att jag varit där har mest med jobb att göra, alltså i det heligaste. Men vadå hittade du en tant, typ i norrbacken i oklippt gräs i vildmarken med en varg i koppel? Du är en hero, det mest spännande jag har hittat i gräs är kantareller, förutom fyllda kungsängsliljor förstås. Lite att malla mig med, tja... Äh vem bryr sig!

Anonym sa...

Å nu var det prat om Kungsängliljan igen,den kan man faktiskt få va lite mallig över att ha i sin krets..även kantarellställena kan ge rysningar.Och vilken räddningshund.

Anonym sa...

Ja, men du är ju lite av en auktoritet. Det är inte jag! Fast jag håller med i princip.
Kommunens mark har oklippt gräs o gångstigar som folk trampat upp (bredvid den asfalterade gången).
Kallar min hund för 'Wolfman' efter att polisen jagat honom med pepparspray o draget handeldvapen.
Du är för alltid min hero som hittade fyllda kungsängsliljor på Gotlant!!!! Yo

Anonym sa...

Ä,smöra lagom, kan väl vem som helst hitta Kungsängsliljor.Otäck den där historien med handgranaten,kan detta vara nutid???

Anonym sa...

Handeldvapen är polisspråk för pistol. Man har strikt ägaransvar för hundar o de får inte springa lösa. Min smet ut på friarstråt utan att jag märkte det. Lösa hundar får tydligen skjútas direkt om de uppträder hotfullt (nu gjorde han ju inte det). NY lag, år 2009.
Jag skulle också vilja upptäcka något så underbart som fyllda kungsängsliljor, förstår du väl. Det är inte smör, det är fakta. Yo

Anonym sa...

Jodå jag vet att högsta ansvaret ligger hos ägaren.Såklart vännen Yo,bara litet utslag av,suck...nåt.

Hannu på Kinnekulle sa...

Yo, de fyllda finns i det allra heligaste på Botan, men tyvärr blommar de inte nu. Men så är ett enkelt sätt att hitta dem! =)

Anonym sa...

Det avgör det hela. Nu skall jag spana in de fyllda! Yo

Hanneles paradis sa...

Jag lyssnade på Henrik Zetterlund igår, intressant.

mormor Hannele sa...

(jag kan tänka mej att klättra i berg gratis med honom ;)

Anonym sa...

Ja, att åka iväg på växtinsamling med Henrik Z hade varit en höjdare.
Inte omöjligt om man kan hitta sponsorer till resan, tror jag. Yo

Anonym sa...

Låter intressant

Anonym sa...

Åka så långt för rara växter verkar genuint på nåt sätt.

Anonym sa...

Spännande. Vad kan man hitta? 13%av världens blommande växter är ännu inte upptäckta, har jag läst någonstans. Räcker vattnet, maten? Är det för kallt i tältet om natten? Tänk snubben som vandrade i Nepal o gick rakt in i en ravin full med blommande Kungsliljor. Bara tänk! Yo

Anonym sa...

Jo man kan ju inte åka huxflux,god planering så det grundläggande ,"vardagen"fungerarannars blir det ju galet värre..inte säkert ICA finns där..

Anonym sa...

Det finns ju "normalare" ställen ,t ex Skottland el. Irland.Inte så mycket kryp o kräldjur där.Finns säkert söta växter på hedarna där med.

Anonym sa...

Det är nära till Botan, Yo.

Anonym sa...

Det är tur att det är nära till Botan när man kommer insläntrandes med en 'bergsrosviollija'. Då kan de ju alltid klassificera den. In my dreams... Yo

Anonym sa...

Va menar du Yo?

Anonym sa...

Ja,ja jag tar tillbaka det jag yttrade.D.et var lågt

Anonym sa...

Jo, jag drog nog iväg lite där, till drömmarnas land....Yo

Anonym sa...

Det gör la inget ,kanske en blir botad på Botan.

Albertina i kjol sa...

Och vet ni..Alldeles innan jag detta inlägget , så köpte jag en cd medn Celine Dion,nästan samma som kuddarna på Botan,spooky va!!nästan samma ,tåls att säga en gång till,stackars dina öron nu Hannu,du skulle bara höra!Önskar jag hade dig mittemot nu,så du kunde se mina nya glasögon för ingen har sett dom före