söndag 12 april 2009

Stordåd på olika vis


Efter frukost bestämde jag mig, har skjutit på det länge, eller snarare har ju inte varit hemma direkt. Dags att skura köksgolvet, jo på knä med linoljesåpa. Golven var rödvinsstänkta, matfettsfläckade och hade svarta dansskolssulemärken (vilket ord) sedan födelsedagsfesten. Bortsett att disken och kompostblommor plockats undan har jag inte hunnit i kapp, men idag började det. Det är bara det att köket är en liten del av husets golv, ute lös solen och klart att jag hellre ville ut.


Men i och med att jag var inne och röjde hittade jag lite frösamlingar som jag hade glömt att jag köpt på mässorna i år, så nu ligger luktärtorna i blöt över natten. Och i år jag jag ha luktärtor i kruka vid alla sittplatser, då blir de ungefär som små dofttempel att vila vid.
Luktärtsfrön lägger man i blöt ca ett dygn för att påskynda groningen, det är mycket effektivt!För övrigt ska jag så vit ängssalvia, vita rosenskäror, ngn mkt speciell riddarsporre och drivor med basilika. Härligt, och nu när du läser detta, förutsatt att du läser det ganska nu, sitter jag väl med ett gäng krukor och namnlappar! Ibland blir det bara vardagsverklighet på denna blogg....

12 kommentarer:

Anonym sa...

Lycka till Hannu! ;)
Jag har luktärtorna kvar (varför så många sorter;=(?), plus annat som rosenskära och lite doftande som jag inte minns namnet på, och så har jag fått för mig att så massor av olika krasse i år.
Ulla

Maud Persson sa...

Hannu
Det är vardagen som är livet!

Carina sa...

Oj så flitig du har varit med att vårda golvet till det yttersta,då mår golvet bra sen!Visst är det trevligt att plantera en del växter från scratch och vara med när det grönskar mer och mer som det ju gör när det fröplanteras.
Luktärtor och riddarsporre,ljuvliga, vilken sort är den speciella om jag får fråga?

Anette sa...

Vilket dåligt samvete du ger mig, för golvskurningen.........senaste katastrofen här var en tappad fritös.....snälla barn som vill hjälpa till med disken........ :)

Hannu på Kinnekulle sa...

Åh krasse Ulla, jag älskar krasse men har ingenstans att ha det, möjligen blir det buskkrasse efter vårblomningen i baljorna framför trappan. I min gamla trädgård odlade jag mkt krasse. (Se Karin Berglund, Din trädgård, sid 30 mittersta bilden, det är mitt gamla grönsaksland. Hittade en annan bild och fick lite hemlängtan, sid 12-13, åh). I zinkbaljorna skall jag ha mkt sommarblommor, hoppas jag på ngt sätt får ett uppdrag i skåne så jag kommer till Ystad! Öh SKÅNE hjälp till nu! ;)
Rätt Maud, nu trädgårdsvardag, tjohoo!
Jo man måste vårda sina träplankor Carina, så rätt!
I år fick jag för mig att jag saknat att så, eller jo det har jag och eftersom det inte är ett utställningsår är jag hemma lite mer och hinner så.
Härligt, lite som förut fast på annat vis! Riddarsporrarna heter Delphinum exalatum, det är en sort som jag inte kände till förut. och om jag minns rätt ( det gör jag) blir de tunna och sirliga. Inte alls som vanliga riddarsporrar utan mer som naturblommor. jag ska göra en bättre undersökning om saken, och de lär väl inte blomma förrän nästa år i alla fall!

Hannu på Kinnekulle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hannu på Kinnekulle sa...

Shit en tappad fritös, Anette det är bara att blunda och låtsas som ingenting! Jag tappade en lammstek hos en granne för länge sedan, och varje gång hon skurade köksgolvet doftade det lammstek om skurningen. Hoppas att ni inte friterade fiskpinnar!

Anette sa...

Hi hi...här luktar gatukök och lär så göra ett tag.
Har tyvärr inget uppdrag till dig i Skåne. Ta ledigt och kom ner ändå vet ja ;)

Hannu på Kinnekulle sa...

Ja det blir väl så Anette! Åbergs kan man inte klara sig utan, öh resten av landet, ni känner väl till dem i Ystad!

Carina sa...

Nu är jag kanske ensam om att inte känna till dem,antar att de har en presentation på deras hemsida eller nåt.

Anonym sa...

Jo, jag tittade förstås i Din trädgård bums, vackra bilder från din gamla trädgård, så fint du hade krassen! Förstår att du blir nostalgisk! (Jag kan heller inte ha krassen så där, fastän jag gärna vill1!)
Ljuvlig bild med katten i blickpunkten!
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Det var du som fick mig att minnas bilderna Ulla, din krasse. I dagarna ska jag leta efter fina sorter och så. Det var så länge sedan jag hade ngn krasse, gott är det ju också, härligt!