måndag 11 maj 2009

Min smaksak och inte i min smak.


Mer körsbärsblommor blir det, nu tredje vågen av vårlig hänryckning!


Framför huset har jag planterat en körsbärslund av Prunus Shirotae, de blommar sent på säsongen, möjligen är det lite kallare just där också. Typ norddrag.Hur som helst strålar de nu med lätt fyllda blommor på långa hängen. Upplevelsen blir som ett slags överljus, omöjligt att fota...


Jag har planterat dem så att de skall växa samman och ge ett effektivt bussinsynsskydd, tro mig det behövs. Men träden blir inte mycket högre, de växer mer på bredden och kommer inom en tid ge ett effektivt bussinsskydd.Jag använder mig mycket av körsbärsträn, små som stora. I lunden och på andra utsikställen har jag planterat Gondoinii 'Schnee', de blir små nätta träd som fyller sin funktion utan att bli allt för stora.Just nu är kronorna fortfarande små, men jag har med mig dem i blickfånget som små tussar av bomull vart jag en ser.På Norrmalm i Sthlm finns en förtjusande plantering med just dessa träd. Fatta hur snyggt det kommer att bli hemma....Men det så klart, inga av de nämnda kommer att ge fruktkalas i sommar. Aldrig senare heller. De ger helt enkel ingen frukt och jag slipper kratta ruttnande körsbär ur gångarna. Samtidigt i den ljuva vita vågen kommer en rosa körsbärsvåg igen, puh! Personligen tycker jag mycket illa om sorten Kanzan, den kommer för sen och brutalt. Vem vill ha rosa nu när de vita blommar, inte jag! Jag tycker att den mest påminner om sprängd svartvinbärsfromage....


För mycket rosa, för stora blommor och för sen blomning! Men det är min smak. Överbevisa mig så hänger jag på, jag är inte tjurig som ett stenblock, bara som ett berg. :)Däremot gillar jag bergskörsbären, men de blommar långt mycket tidigare och har nätta blommor.Fast å andra sidan, blomningen är kort på samtliga och alla blir härligt orange på hösten. Make it your way! :)

16 kommentarer:

Tor Olsson sa...

Måste sätta körsbärsträd... Har haft det som plan sen jag "blev med trädgård", men det blir aldrig av. Tack för påminnelsen.

Hannu på Kinnekulle sa...

Klart du skall ha körsbär, håll bara koll på vilka sorter det ska vara! Hm trädgård en kamp...?

Tor Olsson sa...

Ja, nog känns det som en kamp mot naturen vissa dagar. Det gör dock triumfen desto större när man kan slå sig ner och titta på något som blivit bra :)

Anonym sa...

jg illar inte de rosa sockrvadd trädn hellr
men vd hter de som blommr på vintrn?
sista natten i stugan och riktig dtor i morn, slipp slå som en idiot på tngentrn

förrstn det var rätt adrss nina gav i tidigar inlägg
mrina htr hon som säljr växtr
innan tomatväxthust i hällkis

http://www.123minsida.se/Marina_i_Hallekis/10996553

ss kansk i sommr

Ann C

Hannu på Kinnekulle sa...

Rätt Tor och där emellan ibland tror man också att man vunnit, haha!
Ann, älskar ditt nya språk....

Västanvinden sa...

Fin bildkavalkad över trädgården.
Jag trodde du skrev sprängd anka först :) men håller med om att det kanske blir lite för mycket rosa fluff ibland. Jag har själv lite för mycket av den varan.
(Måste fråga om stenen på bilden; är det en gammal grav?)
Hälsn. Eivor

NinaVästerplana sa...

Jag skulle va glad vilken färg de än hade bara de klarade sig mot sorken! Tom hagtorn käkar de ju på!
Fast jag föredrar nog vita...
men jag har sett en vacker rosablommande buske med glesa klasar hängande....
Ha´t himla gôtt i körsbärsträdens synskugga....
Nina

Carina sa...

Att fylla sin funktion och inte bli för stor,förbaskat träffande,nästan mänsklig beskrivning:)blir nästan stolt över dig Hannu!

fale artut sa...

Härligt, som vanligt.
Du har inte funderat på att gästbo några år här uppe i norr, det skulle vara skithäftigt att se vad du kan göra för mirakel! Tack!

Carina sa...

Håller med dig med risk för att bli kallad fjäskis,Vita körsbärsträd absolut!

monakrantz sa...

Ha Ha - sprängd svartvinbärsfromage!! Kul.
Har ett vitt o fint surkörsbärsträd som vi planterat fel - kan man flytta ett träd när det är ca 6 år?? Tål det flytt eller är det upp till att visa vilken nytta gymkortet gjort??

Anette sa...

Tål du en shock? Titta inte här annars........http://www.alltomtradgard.se/min-sida/Anette_pa_boang/galleri/photo/?id=189741Huset är dessutom falurött, det du!

Anette sa...

Nehej, den länken ville inte, klipp coh klistra......
http://www.alltomtradgard.se/min-sida/Anette_pa_boang/galleri/photo/?id=189741

Hannu på Kinnekulle sa...

Nej Eivor stenen är en gammal minnessten tror jag som jag har fått via vårt lokala stenhuggeri, jag tycker den är fin och pryder sin plats. Så småningom blir det väl en kattgrav.
Visst ja ni Nina har ju mycket sork där uppe!
Gäst bo där uppe fale artut, jo visst inga problem. En trädgård uppe i fjällvärlden liter väl som en svår frestelse....
Jo monakranz man kan flytta större träd, svårt att gissa hur sort ert är, men en grävskopa borde kunna göra susen. Glöm inte stadga den ordentligt bara. Jag skulle göra det relativt tidigt i höst.
Wow snacka om svartvinbärsfromage, härligt Anette! Men den fanns ju där från början, sådant kan man ta.

Eva sa...

Hej
Hittade hit av en händelse...
Så trevligt med en själsfrände som inte gillar de vulgärt blommande japanska(?) körsbärsträden! De är lite för mycket. För blommigt rosa. När man kan njuta av helt vanliga och skirt blommande fågelbärsträd och andra, mer diskreta damer!
Bergskörsbär hade jag icke hört talas om (jag är bara tio år gammal i odlingssammanhang) men efter att ha sett en bild - vill ha, vill ha! Om det klarar blåsiga Romeleåsen... Uppgifter om höjd varierar dock - mellan 10 och 18 m. Undrar vilket som är rätt. Plats finns det emellertid gott om.
Hälsningar
"Skogseva"

Christin sa...

Når det gjelder rosa eller hvitt, tenker jeg at naturen er skapt i ALLE farger. Har du tenkt på det, Hannu? Jeg er ikke med på at en hage skal være hvit eller blå, har ikke sansen for det....Men jeg har sansen for deg, Hannu, det vil si dine fargerike kommentarer og TV-innslag i Grøna Rum, og jeg har lest en av dine bøker og deler mye av det du skriver. Den er jättevacker.