tisdag 26 maj 2009

Ogräsgult, eller bara fint?


Japp så gick våren över i sommar, grönskan är nästan färdigutvecklad och plötsligt känns trädgården mer sluten och skyddad. Men i fonden under körsbärsträden skymtar ett bälte med ogräsgult, uh!


Finast just nu är häcken av bukettapel, men se där bakom skymtar ju ogräsgult igen, jo det är samma ogräsgula. Ska jag rensa? Men hallå det är ju jättefint med det ogräsgula! Jag har ingen aning om vad det är men fint är det, och inte stör det nu heller. Sedan när körsbärskörden skall skördas, klipper jag ner resterna och låter dem fröa av sig till nästa år. Praktiskt...

21 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

Hihi, jag gör det enkelt för mej och gillar allt jag inte orkar göra mej av med ;)

Livsnjutaren sa...

Är det inte Raps du har som är gult, eller????

Anonym sa...

Jag skulle också gissa på raps, rips, ryps:) Lite margarintillverkning, kanske?
Det är BARA fint! Om maskrosor vore svårodlade skulle man tycka de var finfina. När jag praktiserade på Botaniska Gbg, tvärnitade jag i rensningen framför en rosa maskros. Det var tur det, för den var inte precis vanlig. Jättesöt var den också fast det 'bara' var en maskros:) Yo

Anonym sa...

Nä, inte rips! Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Nej inte rapps jag är ganska säker på att det är åkersenap! Det sade en tant till mig just som gick förbi.

Livsnjutaren sa...

Vackert är det i vilket fall som...

Hannu på Kinnekulle sa...

Yo, hade en visning för ett gäng trädgårdsmänniskor för ngt år sedan, plötsligt kom det fram en dam med samtliga maskrosor ur huvudrabatten, alla var rosa, uh!

The Intercontinental Gardener sa...

Åkersenap låter ju trevligt, lite så där gammaldags. Man kan ju dikta fina saker kring detta om man är på hunör - som att förr användes växten för att få fram senap när man inte hade riktiga frön :-) Och rosa maskrosor, det var en hjälpsam dam, det!

AnnA sa...

Godkväll!
Det är ju iallafall vackrare och trevligare än ett gäng med nässlor...Fast en dam i trädgårdssvängen - vilkens trädgård jag har besökt - hade en hörna med nässlor just för att hålla nässelfjärilarna vid liv...
Och det finns ju de människor som anser att förgätmigejer är ett ogräs...
Maskrosor är förvisso ett ogräs, som du både kan ha i salladen och göra vin på...Och IKEA har ju detta året formgivit en maskroslampa - det har du väl sett?
Fast det är nog trevligare gul massverkan av din åkersenap, än av ett gäng maskrosor, ändå.
Godnatt!
Hälsn
AnnA

Hanneles paradis sa...

jag har en maskroslampa och maskroslakan och maksroskoppar och..

Carina sa...

Blir ca 1300 frö på varje planta ...:I,fin är färgen men liksom maskrosorna,(tror inte på att det finns rosa)blir det ett antal till ifall man inte håller efter,,puh.

•lotta på fnurr|solrum• sa...

hej!
underbart fin blogg.
jag har just fått överta en underbart fin trädgård
http://solrum.blogspot.com/2009/05/vi-ar-varandras.html
(den ingick i husköpet) och försöker lära mig så mycket som möjligt om denna ädla konst. hit kommer jag gärna tillbaka!
syns igen!

Carina sa...

Kankse senapstillverkning..snart går bussen Yo!

Anonym sa...

Ja, nu tror jag också att det blir senap istället matolja, med så många frön per planta!
Maskrosen (både rosa o gula) har många vapendragare, märker jag:)
Yeah, snart går bussen o jag har betalt resan o låst in kvittot i kassaskåpet! Hoppas jag inte tappar nyckeln!!! Yo

OF SPRING AND SUMMER sa...

Låt det blomma och vara fint så länge det varar! På Chelsea Flower Show i London så var där ett par trädgårdar som hade maskrosor - kanske vi ska omvärdera!? Jag tror jag såg dig på avstånd på Chelsea. Du delade ut information på Ulfs trädgård! Har många bilder från Chelsea på min blog.

Carina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Albertina ikjol sa...

Vsst är gult fint,ialla fall på blommor!Aaaaa

Anonym sa...

Nä, jag vill inte missa resan för allt smör i Småland! Nu skall det bli av! Yo

Maria sa...

Ditt ogräsgula ser faktiskt ut som rapsfältet som jag fotade här om dagen och som jag lagt upp en bild på idag (kolla in den)
Vackert e det i alla fall, ogräs eller inte =)

Ordinary Mary sa...

Hej, surfade runt på bukettapel och hamnade hos dig. Har läst en del av vad du skrivit i bokform och blivit mycket inspirerad. Själv började jag anlägga trädgårdar långt innan jag hade någon egen, ibland till viss frustration för de vars trädgårdar fick ställa upp. Nu har jag en fin kallmurad stenmur, ungefär 75 cm hög (eller, den var fin innan tre små barn bestämde sig för att den var en härligt farlig och därmed lockande klätterställning och varför har de tre barnen en så opraktisk mamma som tycker att härligt opraktiska och därmed lockande stenmurar är bättre än mer praktiska varianter i betong...) nåväl, fraför muren har jag anlagt en rejäl rabatt som jag tänkt odla allt möjligt och en del omöjligt i. Nu råkar jag, förutom de tre ohängda barnen, en man som tack och lov är en j...l på att gräva, ett stort gistet hus också ha ett heltidsjobb, vilket är bra när man ska checka ut från plantskolan, men mindre bra när man ska anlägga trädgårdar. Och, liksom när det gäller mycket annat som jag lovat mig själv att aldrig göra, som tex släppa in en vaxduk över tröskeln har jag nu förfallit när det gäller mur-rabatten. Jag tänker mig att man kanske skulle kunna sätta en bukettapelhäck längs muren, men då undrar jag; vet du om man kan stamma upp bukettapel? Vad jag lyckas utröna från nätet blir den rätt tät och yvig om man låter den växa fritt och då ser man ju inte muren bakom. Det skulle kanske göra att det kändes lite mindre 'vaxduk' om man kunde ha någon trevlig underplanering under. Har du i så fall möjligen några tips? Tack för en trevlig blogg, Åsa

Ordinary Mary sa...

Hej igen,
kom på att jag kanske borde förtydliga att jag inte tycker att bukettapel som sådan känns särskilt vaxduk (gillade din bild alltså). Det är mer förfallet från storartade ambitioner till mer hanterliga lösningar. Ofta är det ett fall framåt ändå, så man ska väl inte hänga läpp för mycket över det.