torsdag 11 juni 2009

Kinnekulle underbart eller förfall...


Uppe i Västerplana finns Sveriges vackraste smörblomsbacke, och nu är det så mycket smörblommor så att gräset knappast växer. Men vackert är det, typ ett fint stycke sommarsverige.  


Men där ligger också ett av de vackraste trähusen, förutom mitt (läs bankens) och några andra. Idag hyrs huset av Kinnekulle antik, ett toppenställe för bra fynd. Men Antiken hyr bara huset som i stora delar är i både orginal och tidstypiskt, antiken kan inget göra förutom att ställa hinkar där det droppar. Visst är det charmigt, men snart är det över, huset kommer vara bortom all räddning. Och jag fattar inte varför våran kommun inte har tagit tag i saken och tryckt på ägarna, skall det få förfaras? I mitt tycke vore det en stor förlust för Kinnekulle om huset ruttnar bort, och hoppas verkligen att huset och miljön på något sätt kommer att bevaras. Så som det fungerar i dag har ju allmänheten tillträde till huset, alla har ju sett de vackra målningarna i hallen, den spröda glasverandan och de gamla tapeterna och den murade spisen.  Huset har varit ett slags värds/postiljonshus och en orginaldisk finns fortfarande kvar. Gissa om den är vacker! Götene kommun har sett förfallet lika länge som jag varit på Kullen, alltså i 20 år, men ingen bryr sig. Undra om jag får måla mitt hus i lila? 

11 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

synd och skam

Carina sa...

En varsam renovering skulle vara på sin plats .Det är väl K-märkt förhoppningsvis men det hjälper föga om ägaren inte ställer upp och har samma åsikt,tyvärrVackert som bara den,synd att riva.
Jag var aktiv i en aktionsgrupp på 80-talet då vi räddade hus,kämpaglöd hade vi och fick igenom den hel del,yes!

Carina sa...

Visa mig när jag kommer vetja.Snella...

"Infing" sa...

Inte klokt att man låter detta underbara hus förfalla, jag har också fotat huset för några år sen, tyckte det var så otroligt vackert och undrade vem som bodde i det.

Carina sa...

Det kan vara nåt som spökar i det, men det går ju alltid att sälja vidare om spökena sitter i väggarna och man helst vill glömma dåtid.Målarfärg, material, lite kunskap och en sjujäklars go så borde det väl kunna räddas vidare mot väder och vind.

Soldanella sa...

Fint

Man kanske skulle spekulera? är det till salu?

nej tråkigt, i norrland finns hela byar som förstörs på detta vis

//S

Skogsfolket sa...

Måste ta ett besök dit,älskar gamla hus.
Skulle man inte kunna fråga någon utbildning om de vill ha ett projekt och fixa upp det gamla huset.Göteborgs universitet inst för kulturvård i Mariestad tex?Men det finns väl aldrig pengar.
Med vänliga hälsningar Folket på heden.

Livsnjutaren sa...

Så vackert hus!!!

Smörblommehavet är underbart.....

AnnCharlotte sa...

trist...

Carina sa...

Kanske den rätte köparen så....

Hannu på Kinnekulle sa...

Ett kollektivt svar, vi inser alla det trista med att vackra hur får förfalla. Plötsligt fins de inte längre....