söndag 28 juni 2009

Våren som var del ?


Ni som följer denna blogg vet att jag reser mkt med mina föredrag och då upplever jag saker på vägen som jag tycker om, men inte hunnit att visa er. Så nu del? Typ Östersund! Alltså jag avskyr att åka hemifrån, men efter 3 minuter är jag spänd på destinationen och gillar äventyret, hm! Är det något åldersmässigt med att bli spänd efter 3 minuter på en destination, shit, livet går utför! :) Alla vägar är däremot inte vackra, ljuva eller spännande! 
  

Men jag körde inlandsvägen norrut och hittade denna underbara något vid inlandsbanan, det måste vara en station. Wow, är det någon som gått på/av där? Eller är det ngn som vet var den är, har typ glömt det nu...


En by på väg upp som jag tyckte om, också glömt... Är det illa om man glömmer 2 saker på samma resa?


Hur som helt kom jag upp till Östersund och jag skulle hålla färedrag på Jamli, älskade stället och den kom mkt folk och lyssnade. Härligt.


Jamtli är ett konst och friluftsmuseum med mkt byggnadstraditioner, jag gillade grinden eller kanske är det en port eller något. En sådan ska jag planka och försöka få någon att göra, kan ju inte snickra, uh!  Rena Jämtlandsidyllen, så här är gärdsgårdarna snygga, inte i ett villaområde.


Men det är inte bara hus, man brukar jorden också och på somrarna har de folk som jobbar med att bo där och spela ett realistiskt levnadsspel. 


Älskar stänkmålning, mums med limfärg.


Vet inte vad jag tycker, både och det ser ju ut som korv men är en stenlagd yta. Vet inte heller om det är något traditionellt eller nytillskott. Det är nog ganska läcker i alla fall, eller? Är det någon uppe i Östersundstrakten som vet om det är tradition eller nytänk?


Till och med kravallstaketen var snygga! Jo de behövdes när jag var där, uh!


Missade hembygdsgården någonstans (glömda saken nr 3), missade den på uppvägen också. Men den låg vackert och jag ska väl tillbaka, passa på då.


På hemvägen passerade jag en Hälsingegård vid Fågelsjö, jag lockades in av en skylt och det var några kilometer att åka innan man kom fram.


Men det var det värt, love it!


Och hallå hur vackert är det inte? Rena drömhuset och när jag fick syn på dörrarna smällde jag av.


Detta är mitt favorithus av alla som jag alltid velat se, det finns med i en bok om svenska hus och efter ha sett bilderna på och i huset har jag alltid älskat det. Dock hade jag inte kollat var det var, och där stod jag och kände igen dörrarna. Wow!


Det är ju bara underbart, tyvärr kom jag sent på em så det var stängt, men nästa gång ska jag kolla öppettiderna. Väggmålningarna inne i huset hör till de vackraste jag har sett, fast då på bild förstås.


Uthus.


Vissa fönster är vackrare än andra, så fint!


Detaljer är jag svag för, och jag vill också ha stuprännor som ser ut så här.


Och visst låg det vackert vid vad jag antar är Fågelsjö.Blev också lite förtjust i kapellet i Fågelsjö, tja hus. 


Mer hus, lite norr om Orsa (tror jag) nyförälskelse i fäbodar.


Där såg jag också årets sista snöhög, alltså förra årets snö menar jag, Den första kommer jag ju att se i år...


Snyggt!


Och enkelt, detta tror jag att även jag skulle klara att fixa till, jag har ju störar! :)


Också snygga grindar, det kan jag dock inte fixa till. Hm, jag borde gå en snickarekurs...


Underbart och så himla kul att de står kvar, gissningsvist för all framtid.Sublim enkelhet, ett trappsteg! Puh nu är det redan +40°c...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket vackert du samlade ihop på en resa. Ord dunstar bort men minnesbilder består. De här gamla husen känns så trygga. Att allt är enkelt, rätt o självklart på något vis. Även snödrivor kan drabbas av vissnesjuka o separationsångest, ser jag:) Yo

Carina sa...

Visst är det härliga ställen och att de bevaras och lever upp sommartid med den gamla atmosfären med hantverk och goer mat!:)

Hanneles paradis sa...

Mysiga hus, inte alls som på Hisingen. Snickarskurs, det är väl också ett säkert ålderstecken ;)

Inger R sa...

Hannu, det heter inte stuprännor, det heter hängrännor och stuprör. Allt enligt min man som tjatar på mig hela tiden, jag säger nämligen också stuprännor :=)).

Skogseva sa...

Vilken ljuvlig dörr! Skapad med fantasi, kärlek och stor äganderättskänsla (antar jag). Inte vem som helst som bott bakom den dörren inte.

Carina sa...

Plågsamt varmt,en snöhög vore på sin plats(ser en aning sliten ut)och det "korvgolvet" är snyggt och säkert outslitligt.Här är det 31 grader i skuggan,plöh..precis lagom..:)

Anonym sa...

Ja ,oj vad varmt det blir av allt man gillar:)Ett bad hade vart nåt ialla fall..
A

Anonym sa...

28 bildeer.
A

Hannu på Kinnekulle sa...

Sant Yo! fast jag hade ingen separationsångest med snön. =)
Sommartid är bäst!
Vet inte Hannele, men troligen. Jo det finns fina hus på Hisingen, så flera st här om dagen!
Jajaja Inger, du som jag vet att vi säger fel! =D
Vem som bott där vet jag inte, men vacker är den Skogseva.
Vadå 28 bilder?

Anonym sa...

Ä, glöm det,det är 28 bilder i inlägget den 28:e (bara ville säga nåt)A

Hannu på Kinnekulle sa...

hahaha =)