söndag 20 september 2009

Mer Normandie


Det är ju bara att konstatera att denna resa var effektiv, vi hann se så mkt på några få dagar, äta och uppleva. Nu potager i en slottsträdgård. En ung familj som dessutom bor i slottet delfinansierar livet med sin grönsaksträdgård som är öppen för besök, samt att man kan bo i slottet och äta middagar där. Vi åt en fantastisk måltid där kommer jag just nu i håg. Dock kommer jag inte i håg vad slottet hette, men har pappret någon stans, slarvig jag, inte då, bara mkt runt mig just nu! Det kommer en namnlista med adresser så småningom, flera trädgårdar att via! Jo trädgården var muromgärdad!Och längs murarna inne i trädgården växte så klart hortensior, som över allt i Normandie.


Men också spaljerad frukt som päron, suck!


Jag älskar verkligen det här med att slottet är så nära grönsakslandet, omfamnande och lite beskyddande på ngt vis.


Som ni förstår är det inte någon liten grönsaksodling och just samma dag som vi var där hade de haft grönsaksförsäljning och alla pengar som kom in gick till trädgårdsmästarna. Som jag tror var 2 st...


Jag kan ju inte påstå att alla färgkombinationer var lyckade och väl avstämda, men det saknade betydelse i denna upplevelse. Snarare var det just därför det var så härligt, lite som en kolonilott fast med slottsstuk! Odlarglädje helt enkelt!


Och allt växte i raka rader och hur man än tittade såg man rader av blommor bland grönsakerna.


Brysselkål och vissnade dillkronor, så snyggt!


Vi var nog alla lite överförtjusta i just denna trädgård, men i alla fall jag var trött och hade velat ta det lugnt på hotellet just denna kvällen. Men det glömde jag bort i upplevelsen. Läkande trädgård...


Mmmm fick så mkt lust till grönsaksland nu! Nästa år, nästa år, vänta bara! :)

13 kommentarer:

NinaVästerplana sa...

Underbara bilder! Blir det en föredragsturné med Normandie-bilder?
I så fall vill jag gärna veta var o när.....
Tack för en vacker bildsvit igår på Lidköpings Folkets Park... hoppas såsmåningom komma ikapp i informationen....
Ringblommor till mina vallmon var en vacker idé... undrar om det skulle funka med miskantus-ruggar bland dem ;-)

Carina sa...

Såna här ställen gör ju att man blir helt på det klara med vad man vill här i livet,grönsaksland och rabatter,ett fast det tar sin lilla tid,underbart!Räckte att titta på Mandelmanns trädgårdar på tv och bara kände,oj,oj detta ska bli av!

Ingela på fröst sa...

Det där med "nästa år" kan man göra en ära av att utveckla som "trädgårdiot". Det ringde häromveckan en journalist som ville komma o göra reportage. Mitt standardsvar de senaste åren har varit "vilket år ville du komma" - för då är det mycket vackrare i trädgården. Nu senaste skrattade journalisten så länge och gott vilket roade även mig, så hon fick komma veckan där på. haha...
Vilka underbara bilder... ger även mig en resa fast jag knappt vill åka över alnöbron!
TjinglIng

Sylvia sa...

Hannu, stället heter Chateau de Miromesnil. En verkligen härlig potage där, fast kanske mer snittblommor än grönsager.

Sylvia sa...

På min blogg finns fler bilder på samma ställe, fast vi har tagit helt annorlunda bilder!
http://besys.blogspot.com/

Hannu på Kinnekulle sa...

M det kanske skulle vara ett föredragstema, trädgårdar som jag besökt. Tänkte komma upp till dig Nina idag, han inte förut och nu regnar det... Miskantus ruggar blir perfekt, du vet var de finns!
Ja gör ett grönsaksslott till din trädgård Carina.
Standarsvar om några år, jo det känns igen... Kul att bilderna tog med dig på en resa Ingela.
Tack Sylvia jag räknar alltid med att det finns dom som kan och hjälper mig när det behövs. Tittade på bilderna, det roliga med att vara på samma ställe är ju att man ser det så olika.

Anonym sa...

Nää, nu blev jag så där avundsjuk igen - tog en helt oplanerad tur till Zeta´s - en lisa för själen - tänkte att nu kan jag väl köpa lite lökar, liljor och så där - blev helt konfys av alla sorter - och kom hem med höstgentiana och en magnolia - inga krolliljor, hundtandsliljor - måste planera bättre! ;(
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Jag tycker att verkade vara en jättebra planering, du får ju anledning att skaffa mer på köpet. Härligt, förstod däremot inte vad du blev avundsjuk av! :)

Anonym sa...

Jo, det har du rätt i - fler besök på Zeta´s - Avundsjuk blev jag på slottet, grönsakslanden och den spaljerade frukten!
Ulla :)

Anonym sa...

Apropå bilderna med grönsaker i rader blandat med blommor!
Levererar minnen från slätten runt Hullsjön på 1950-70-talen. På bondgården där jag växte upp hade vi alltid grönsaks-, blom- och potatisodlingen på olika ställen mitt i sädesfälten.
Gissa om det var vackert med långa rader av rödbetor, palsternackor, morötter, dill och olika kålsorter blandat med rosenskära, sömntuta, malvor, ringblom, zinnia, astrar, clarkia osv. 3-4 olika potatissorter som blommade med olika färg på blommorna.
På sensommaren när man vadade i det gyllengula, speciellt doftande sädesfältet, och kom fram till den kulörta prunkande ytan, kändes det stort och överraskande. Lite tivolistämning!
Det var barnens uppgift att hämta grönsaker och rotfrukter till måltiderna. Och vilka buketter jag fick till av mångfalden av sommarblommor.
Fast jag vet att jag var lite avundsjuk på grannställen som hade annan form på odlingarna - mer lapptäcksrututseende.

Roligt att de delar med dig av det bästa från dina Europatripper.

Hej! från Marie på Hunneberg

Hannu på Kinnekulle sa...

Enkelt att bli Ulla, man har ju ingenting...
Oj bilderna dansar i ögonen på mig, böljande sädesfält med grönsaksland i mitten, aj så vackert. Tack för den historien Marie.

Hanneles paradis sa...

I denna fina köksträdgård såg jag en riktigt snygg trädgårdsmästare, kanske nåt i stil med Lady Chatterley's Lover :)

E sa...

tips för att hålla reda på platser/bilder då man reser.

ta en första bild på en skylt, boschyr eller en lapp där namnet står skrivet.