måndag 24 november 2008

Göteborgs Lustgårdar

Över 500 000 besökare och toppbetyg till Göteborgs Lustgårdar 2008
Under tre månader, 28 juni till 28 september, pågick trädgårdsutställningen Göteborgs Lustgårdar. De fyra parkerna hade totalt 558 145 besökare.
- Mängden besökare överträffade våra förväntningar. Besökarna har dessutom gett oss ett mycket gott betyg på själva utställningen. I en besöksundersökning ställde vi bland annat frågan vad man tyckte om utställningen. På en sjugradig skala fick vi medelbetyget 6,15, säger Svante Hjertén projektledare för Göteborgs Lustgårdar.
- Nu tittar vi vidare på möjligheterna att följa upp utställningen och fortsätta att profilera Göteborg som trädgårdsstad, både inom Sverige och internationellt, säger Svante Hjertén.

Även nästa säsong blir det spännande att besöka Göteborgs Botaniska trädgård, Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal, Lisebergs lustgård samt Trädgårdsföreningen. Mycket av det som anlades till Göteborgs Lustgårdar kommer nämligen att finnas kvar.

Den största omvandlingen genomgick Trädgårdsföreningen. Tre nya rosenträdgårdar är permanenta, liksom den nya rosparken. Alla woodlandsplanteringar och de flesta av tapetgrupperna kommer att finnas kvar. Det berömda Rosariet, liksom Palmhuset, rustades också upp permanent. Göteborgs Botaniska trädgård anlade ett nytt entréparti, den uppmärksammade utställningen med köttätande växter har integrerats i de ordinarie samlingarna och den stora Dahliautställningen kommer att vara kvar. Gunnebo Slott och Trädgårdar behåller den historiska och den futuristiska köksträdgården, som båda skapades av Gunnebos trädgårdsmästare Joakim Seiler. Och Lisebergs helt nya parkdel på 20 000 kvadratmeter öppnar till nästa sommarsäsong igen.

8 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Ja,ja,ja nästa år också! För då går jag!! Har tänat utan kryckor idag för första gången! Rullstole står allt mer tom...
Minns frustrationen med grusgångar och allt för trångt för rullstol. Nästa år då jä.... ;-)

Hannu på Kinnekulle sa...

Va kul, det måste kännas jätteskönt! Göteborg har sparat mkt av det som varit i år, så det blir nog jättebra nästa år också, med eller utan! Då blir det klippträdgården på Botan för dig i vår....

Fritt ur hjärtat sa...

Absolut, kommer att följa Kennet k ända till toppen:-)

Hannu på Kinnekulle sa...

Me like! :)

Tyra in Vaxholm sa...

Det är bara att gratulera, fantastiskt. Jag var nere och besökte Trädgårdsföreningen och det var ju fantastiskt, jag såg till och med Jesus :-) Snyggt jobbat! Skrev ett par rader om det.
TYRA'S GARDEN JESUS IN THE GREEN

Sitter och bläddrar i en bok av Claus Dalby, Drivhusdrömmar och där skriver han om det fantastiska Gunnebo som jag tyvärr inte har sett än. Magnifikt! Får ta det nästa år. mch Tyra

Hanneles paradis sa...

Yes, lycka är att bo i Göteborg :)
Inte bara under julmånaden...

Anonym sa...

Att se de nya woodlanden i Trädgårdsföreningen till våren är verkligen något att se fram emot! Det blir faktiskt premiär för dem eftersom TF inte öppnade förrän 28 juni i år. Det är extra breda gångvägar runt alla woodlanden, men finkornigt grus är det förståss överallt. Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Healing Tyra, jo när de strår på platts, men att släpa dem land och rike runt är allt annat än healing...
Jo ni som bor i GBG har mkt att se fram emot i vår, tänkte inte på det där med första gången. Vi som var där hela våren, upplevde ju rubbet, även om det var stängt. Skall leta upp en vårbild och lägga ut, om jag hittar dem....