söndag 9 november 2008

Idel glädjeämnenAlla lika, alla olika. 2 körsbärsträd, troligen lika gamla och säkert samma sort. Dock behåller det ena bladen långt mycket längre än det andra, för ett par veckor sedan tappade det ena samtliga blad, det andra har kvar sina blad. Varför vet jag inte, men Yo, hur var det med dina ekar. Tja alla är vi olika, även växter!Frostens härjningar märks knappast, det blommar fortfarande och upplevelsen av solljus i hösten/vintern förstärker upplevelsen. Vid sådana här tillfällen blir jag glad för att tomten ligger utanför dörren och att jag inte behöver uppsöka upplevelsen, med tillhörande planering och vädertveksamheter....Snyggast just nu, höstaster och kärleksört. Enkelt men njutbart ändå! Kärleksört är lite av ett skällsord i många trädgårdssamanhang, varför förstår jag inte eftersom de erbjuder en fin final som håller länge. Det gäller bara att se till att den får grannar som funkar!Och även om hösten anses vara en mörkt tid, blir dagarna ljusare för varje minut. Nu har jag sjöutstikt igen, vilket jag uppskattar mycket. Visst skulle det vara fint med utstikten året runt, men då skulle det också blåsa mycket mer och vara kallare. Jag gillar att få in Vänern som fönstervy på vintern, och att vara i den på sommaren. Nu kan jag i alla fall se sjön i ca 6 månader till.....

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, visst är det märkligt! Där står man under träden och undrar; Varför? Man kanske inte ska ha alla svar utan kunna fortsätta att fascineras.
Har alltid varit svag för ljusrosa doftande rosor men för att få in mer dramatik i planteringen var kärleksört ett självklart val och tillsammans med rödbladig Heuchera och nuförtiden gula gräs med röda frövippor fungerar det i all sin enkelhet. Smärtfritt o njutbart. Och det kan väl inte vara fel?!
Ett 'nytt' landskap uppenbarar sig efter lövfällningen. Allt öppnar upp sig och just som du säger upplever man det som ljusare igen. Nu är min längtan otålig efter ett snöpudrat landskap som är rimfrost bitet. Åhhh! Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Jag väntar gärna på frosten ett tag till, mycket kvar att göra ute!

Anonym sa...

Hej!
Blandade känslor inför frosten - idag, just hemkommen från varmare trakter kom jag på mig att längta efter frost och lite snö!! Igår tyckte jag det var för "trist" med regn och rusk.
Samtidigt förundrad över hur landskapet förändras och man ser saker som dolts av lövverken! I år tycker jag att jag upplever november med andra ögon.
PS - lyser kärleksörten och astrarna i dessa färger just nu? Fantastiskt - men nog är det så att Kärleksörten gillas av rådjur och harar? Eller?
Hälsningar
Ulla

Anonym sa...

Idag, denna novembermåndag, är det regnigt och blåsigt där ute, fast ändå ljust mot en fond av vit-grå himmel. Shabby chic väder? Dessa trixiga flodhästsvänner, vad då år2020? Inget är som nuet, det är det enda vi äger! Yo

Anonym sa...

Ja Ulla, vilket färgspel i Hannus plantering, nu mitt i allt det gråa! Har aldrig märkt av någon betning av vare sig rådjur eller harar på Kärleksört eller Aster. Någon annan som lagt märke till det? Du är tillbaka från värmen och jag kommer lycklig från loppis där jag köpte en stor akvarell av TF's Fröhandel. Härligt. Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Frosten känns som den dröjer, här är vädret galet, störtskurar och stundtals storm. Där emellan blick stilla!
Rådjur kanske är annorlunda än hjortar, både aster och kärleksört slukar hjortarna direkt om de kommer åt!

Anonym sa...

Hej Yo och alla andra!
Det låter lovande med Kärleksörten - då vill jag pröva det, det var en så vacker färgkombination.
Vad var det för en akvarell?
Tänk om man kunde bifoga lite bilder! - då skulle jag tex ge Hannu en vacker BRUN stor häger.
Ulla

Anonym sa...

Aha, du säger det Hannu! Hmm får fundera vidare, det är ju inte läge precis idag - här stormar det också - icke förty håller vi på att planera för nästa växthussäsong - ja, själva huset förstås! Det ser ut jag inte kan släppa det gamla så det kanske blir två! Hjälp! =)
Ulla

Anonym sa...

Jo Ulla, det är en målning av trädgårdsföreningens (G-bg) gula Fröhandelshus sett från kanalen. Träden runt om är avlövade o det råder en stilla novemberstämmning över det hela. Vilken tur man kan ha ibland! Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

2 växthus, oj det är lika många som jag gett bort! Inser att det är något som jag inte hinner med, en annan tid kanske, då jäklar skall det odlas tomater!

Anonym sa...

MMmm, det var det jag tänkte - det nya har större rymd så att tomaterna riktigt kan frodas!
Jag hade också tänkt ge bort det mindre men tid saknas för många så då får det stanna hos mig - jag har hittat en bra plats i alla fall!
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Just det nu mins ja, visst var det du Ulla som kokade min chutney i höstas! Fan det missade jag i år, och nu är det liksom försent!

Anonym sa...

Ja visst var det! Du ser ju vad som hände - 2 växthus!
Ulla