onsdag 12 november 2008

Årets perenn 2009



Jaha, då har man utsett årets perenn, för mig helt otippat men inte så tokigt. Det blev gullnattljuset som får allt ljus på sig nästa år. Lättodlade och långblommiga, vad mer kan man begära. Här är det Oenothera 'Erica Robin' i höstblomning.
Läs mer om årets perenn på http://www.perennagruppen.com



Kul att gult kan komma i ropet igen, det är ju en färg som inte alla älskar....
Men den är ändå roligt att exprimentera med, det gjorde vi inför stadskampen på Sofiero. Jag fick uppdraget att välja och skaffa fram växterna och vårt tema hette nyfiken gul, hm! Det kändes så där, fast sen när jag började att titta ordentlig och valde växter, fick färgen gul en ny innebörd. Lyx!



En slags prärieplantering, visserligen inte med gull utan bara nattljus Oenothera 'African Sun'. Jo gräs också förstås!



'African Sun' blir ca 25 cm höga tuvor med ljust svavelgula blommor som gör sig mycket fint med hakonegräs och brokbladig blåtåtel. Jo gult är fint, dagliljan i bakgrunden är 'Green Flutter'. Kanonfin med en gröngul färgton som är lätt att sammanfoga med gräsen!

28 kommentarer:

fale artut sa...

Åh, så trevligt att hitta din sida!
Tack, tack, härliga bilder och texter! Fale Artut! Återkommer!

Hannu på Langeland sa...

Välkommen tillbaka!

Anonym sa...

Hej!
Vad fräscht och behagligt det var med det gröna och gula, och gräset! Snyggt!
Inte visste jag att man väljer nästa års perenn så här.
(Jag har faktiskt en liten plätt avsedd för främst gula och vita blommor - kanske skulle man ha lite gullnattljus där? - verkar ju vara en tålig växt dessutom som finns i olika variationer, men kanske trivs den bäst i riktigt soliga lägen?)
Tack för fina bilder!
Ulla

Anonym sa...

Jag var där då och såg på när ni planterade och fixade. Det var kul att se när allt kom på plats och slutresultatet blev mycket lyckat. Med alla olika grässorter blev det urläckert, vad jag än tyckt om gult!
Pia

Fritt ur hjärtat sa...

Hej hallå! emma igen Tack för hålna tummar och för att jag vilat trygg i era tankar! Är seg som kola i huvudet och det är inte precis skönt i benet, men annars så...

Årets perenn är väl som vanligt... en lättodlad som är lätt att marknadsföra... Jag har Jättenattljus och älskar den! Är det här hälften så bra får den flytta in:-)

Anonym sa...

superyjusigt

Hannu på Langeland sa...

Jo Ulla för att den skall komma riktigt till sin blomning bör den stå soligt, men det finns ju mycket annat att välja på. Gult och vitt blir riktigt fin, då gärna tycker jag med mycket grönt också, blad eller gräsväxter. Min gula favorit är fylld trädgårdssmörblomma, en kanon fin ranukelväxt som sprider sig och blommar maj-juni. Med tätt fylda smörblomsgula knappar, funkar i skuggan och blir jättefin bland skira gräs.
Pia, just den lägmälda blandningen av gräs och perenner med mycket öppna ytor emellan, gjorde att växtvalet kom fram till sin rätt. Att det är gult är en annan sak, men det handlar ofta om (i mitt tycke) att gult blir bra bland mycket gräsgrönska. Jag tyckte stadskampen var ett kul grepp, synd att det inte fortsatte i år, men det kommer nya.
Men Simone, det är vitsen med årets perenn. Att belysa lättodlade men värdefulla växter. De är tillgängliga och också lättförökade i den egna trädgården, sen är det ju peronlig smak som styr. Men klart att du ska låta den flytta in. Ta hand om benet....
Superyjusigt, betyder lust på sol och skumpa, perfekt på däcket!

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Visst är den fin, men jag har liiite svårt med gult i min sommarträdgård, gult är vår för mej. Gräs däremot jag vill ha mer och mer och mer! Det är så underbart vackert/ Tyra

Anonym sa...

Tack för tipset om Trädgårdssmörblomman!;)
Ulla

Anonym sa...

Första gula perennen som blivit korad! Kollade hur lättpåverkad jag är genom att räkna ut hur många av 'Årets perenn' jag har i min trädgård. 12 av 13! Och inte passar de ihop heller. De flesta är t ex medelhöga o det gör ingen bra rabatt. Plotter! Inte undra på att mina växter snarare har fötter än rötter. Yo

Anonym sa...

Åh, jag har en =Sköldpaddsört!(2004 tror jag)Den är riktigt fin - har nu ett riktigt stort bestånd, blommar så fint på hösten.
Ulla

Fritt ur hjärtat sa...

Men jag skulle vilja bli överaskad. Kora något jag inte har så bra koll på!! Kanske något gammalt och bortglömt.. eller något som inte är vackert under den säsong man handlar.

Hannu på Langeland sa...

Vi är alla olika och lika i våra trädgårdar, men visst har växterna en samplanteringsplan. Det tycker jag absolut, stäppsalvia och matrona, snyggt med sködpaddsörten till den, i bakgrunden kransveronika och jättetåtel.... Och rödbladig alunrot är kanonsnygg med matronan. Det är dem jag minns på rak arm.
Att bli överraskad tror jag du får ge upp, de här plantorna skall nå en större publik och då kan det inte vara allt för konstigt!

Anonym sa...

Ha! Precis som du beskriver det Hannu har jag äntligen fått ihop det! Förutom Sköldpaddsört (som jag inte har) istället har jag Echinaceror (1999) och Rosor, såklart. Men i fortsättning skall jag utgå mer från min egna tankegångar som t ex Nysört och röd Kvanne och vaxklocka. Det finns antagligen mer fog för de växterna just i min trädgård. Trodde faktiskt Silverax också hade varit en 'Årets perenn' men den kom nog genom Gröna rum till mig och den är helt underbar.Vilken doftöverraskning!Yo

Anonym sa...

Det var en vacker plantering på Sofiero. Jag är lite förtjust i japanska trädgårdar med magnolia och högt gräs vid dammar.
Detta Du har är lite ditåt. Fint.
Där är vackert på våren med Rhododendrondalen m.m.

Förståndigt med stängseln. Där finns många hjortar i området har jag sett :)
Eivor

Anonym sa...

Mmmm, magnolia! Har ett uppvuxet lä nu, så kanske det blir en Magnolia sieboldii med juniblommning, i skydd av det. Yo

Hannele på Hisingen sa...

Däck, vi kallar det för dansbana, används nog varje dag under halva året, till mycket, superyjusigt
(skrev jag det helt själv :)

Hannu på Langeland sa...

Det roliga med japanska trädgårdar är att de har en stor likhet med den svenska naturen, kanske mest i atmosfär, men ändå. Jag tycker mycket om den japanska trädgårdskulturen, men tycker inte riktigt att den funkar hos oss, i alla fall om man bor typ i Bullerbyanda. Däremot finns det stora likheter med den västerländska minimalismen och den japanska trädgården, båda lyssnar till naturen. En nog så viktig aspekt vad det gäller trädgård, särskilt utanför städerna.
Sieboldii är en darling, men då kan du ha skenkamelia också, det är verkligen en favorit. Jag kan bara förklara känslan av att stå under en skenkamelia som blommar, med en upplevelse av att stå under en björk, om den nu hade blommor på det viset. Långsökt och oförklarligt, men det är mitt bestämda minne av en vuxen skenkamelia i blom. Det har något med ljuset att göra, missa då inte heller duvträd....
Gillade din stavning, det gav något mer....

Anonym sa...

Hej igen,
Jag skall erkänna en sak. Jag hade aldrig sett några av dina utställningar innan jag gick in via Hanneles blogg.
I hastigt mod skrev jag (på en fråga om din utställning på Trädgårdsföreningen i Göteborg)
att det liknade antikrundan. Det var inte elakt menat -F´låt.
Man skall alltid se helheten.
Bor själv i gammal torpmiljö, men tycker japanska trädgårdar är vackra, Så en stor rosa magnolia finns här ändå :)
Hälsn. Eivor

Hannu på Langeland sa...

Eivor, nu är det mitt i natten! Men ditt tycke och smak vinner 100% respekt hos mig. Det du gör kring ditt torp är din resa, och detta är viktigt, att den egna resa kommer fram! Sedan har jag en allmän bild av torpmiljöer eller liknande, jag bor i en liknande! Min resa är på en annan plats än din, ovärderade! Det viktiga, och detta säger jag på nästan alla föredrag som jag har. Att alla trädgårdar har sin historia, och den får man bara del av om man blir inbjuden till den.
Jag har inte sett det du kommenterat, men det jag gjorde i GBG var en motpol till allt annat som var. Inte negativt menat! Men det behövdes olika ytryck i utställningen, och eftersom jag var sen... Valde jag sekelskiftets samlande av värdsliga uttryck. Vilket i och för sig var mitt uppdrag. Det handlar inte om förslag, snarare så här kan det också vara.
Att livet uppslukas av ett teatrliskt tillstånd!
Och med detta menar jag verkligen att du skall gå din egna väg, en trädgård som man inte trivs i, har ingen mening...

Anonym sa...

Jag har längtat efter det vackra lilla trädet med det fula namnet Skenkamelia sedan 2005 när jag upptäckte de två ex Botaniska i Gbg har. Det skall upplevas på plats precis som du säger. Där tyckte de att det var konstigt att det inte fått större spridning! Så förtjusande som det är. M. seiboldii är numera lätt att få tag i men det går nog att beställa en Skenkamelia på plantskolan. Det gäller att göra slag i saken! Yo

Anonym sa...

Duvträd? Måste googla lite grann på det. Spännande!
Mest påfallande med din utställning på Tf i G-bg tyckte jag var den meditativa stämningen. Många besökare slog sig ner och satt länge, försjukna i tankar. Det kändes som en trygg och älskad plats. Yo

Anonym sa...

Det är nog lite av Dalai lamas tankar, tror jag.
Man skall nog inte alltid "gräva där man står."
Som Afzelius sjunger om.
Såg att Din blogg är länkad till i DN med kommentarer och allt....

Önskar Dig en trevlig helg (helt ärligt) i denna förfärliga novembermånad.
Eivor( som inte kommer att skriva ett ord mer i någon blogg)
Inte riktat till Dig utan "Dagens nyheter".

Anonym sa...

Hej!
E låter upprörd - jag förstår inte - kan någon förklara?
Ulla

Anonym sa...

Ingen aning, Ulla. Jag tycker det är kul att E bloggar. Hon verkar ju vara intresserad av trädgård o då har hon ju hamnat rätt!Yo

Hannu på Langeland sa...

Duvträd och skenkamelia brukar man kunna köpa på Botan! Så det behöver inte vara så besvärligt!
Det här med DN är något jag missar helt och hållet, varför skall du inte skriva i någon blogg mer, jag fattar inte vad som händer! Finns det på nätet, hjälp mig! Jag har inte länkat något....

Hannu på Langeland sa...

Hittade DN, vad är problemet? Eller är det bara jag som är riktigt vilsen!

Anonym sa...

Hej!
Jag förstår heller fortfarande ingenting -efter att ha kikat i DN!
Ulla