måndag 15 december 2008

Tillbaka i verkligheten igen, typ vid spisen....


Hittade en fin kalvrygg i butiken, valet var enkelt. Köp! Ryggen, kryddas och vänds i mjöl, bryns på båda sidor. Fräs grovhackad lök, vitlök, morötter, palsternacka, kålrot, sellerirot och selleristjälk några minuter i pannan. Krydda med salvia och dragon, slå på ca 2 stora glas vitt vin, låt koka ur. Tillsätt ett pkt krossade tomater = 500g. Koka upp och krydda med salt och peppar, lägg i kalvryggen och lägg på ett lock. Låt sjuda sakta i ett par timmar, mkt sakta menar jag. Kolla om köttet är klart, det är det. Lyft upp köttet, ta fram mixerstaven och en rejäl knippa persilja, kör allt mycket slätt. Ta upp köttet innan du kör med mixern. Tillsätt en skvätt grädde av valfri fetthalt, blanda väl och smaka av. Skär upp kalven, servera med knasterkrispig klyftpotatis och vitt vin. Om det finns något kvar!
   

Kalven står på spisen och jag softar med resten av vintet. Nice.... :)
Veckans middagar och fester var mycket goda och roliga, nu lite lugnare och utan smoking, med drömmar om våren. Även om tazetterna doftar skönt och hyacinterna har vissnat, samtidigt som amaryllisarna fortsätter att blomma.
 


Drömmer, längtar även om det är för tidigt, men snart kan man vårlängta även om det går långsamt.... Bilden är bergskörsbär i Kanada, men mina blir minst lika stora om typ 100 år... Hm!  

7 kommentarer:

Gumman sa...

Förstår inte detta , blir så sugen på kalvrygg, måste pröva.
Har redan skrivit på min kom-ihåg-lapp.
Ha de...
Ann

Hannu på Kinnekulle sa...

Bra Ann, det blir himla gott, och får du inte tag på kalv! Blir det gott med vanlig snygg högrev också!

Anonym sa...

Du frestar med gott recept..matlagning är skönt..apropå körsbärsträd är det planterat ett här,som vårdträd(där förhoppningsvis blixten ska träffa istället för i huset)strax utanför köksfönstret mot norr..de senaste femton åren har det vuxit enormt,över hustakstakshöjd och på våren är det faktiskt, helt i en klass för sig,
att ha en fikastund under den gigantiska kronan då en miljon humlor o bin far omkring kors o tvärs bland två miljoner vita blommor..i nån slags dov enformig stämma som får en att lyda minsta lilla vink..DÅ är det vår...ha det bra..

Inger sa...

Planterade ett Prunus sargentii i våras så nu väntar vi bara på blomningen.
Här blir det alldeles straxt skånsk äggakaga m knaprigt fläsk o rårörda lingon, inte så dumt det heller....

Carina i Sjuntorp sa...

Inger ,vad är ett sargentti för slags körsbr..å ägga kaga är gott men brukar fastna i stekpannan så förgjordat..för att inte tala om rårakor med dittan!..lalala...å lutfisk med tjock vit sås och kryddpeppar som topping på potatisen med brysselkål o julmust till så det skummar över

Inger sa...

Prunus sargentii är detsamma som Bergkörsbär. Vårt träd är på egen rot o flerstammigt.

Vi använder en gammal gjutjärnsstekpanna till äggakagan och snålar inte med smöret och då är det inget problem att vända den o steka den på andra sidan.

SA sa...

Vilken underbar bild, får mig att längta bort från de här kalla tiderna...