måndag 30 mars 2009

TRÄDGÅRDSTV!
Premiär i maj för Trädgårdsfredag

Gröna, sköna och härligt lustfyllda fredagksvällar blir det i SVT2 när nya satsningen Trädgårdsfredag drar igång, premiär den 1 maj kl 21.30. Programledare är Pernilla Månsson Colt och vid sin sida har hon trädgårdsmästaren Gustav Mandelmann och kocken Tareq Taylor. Tjugo program sänds under perioden vår-sommar-höst i år.

Trädgårdsfredag rymmer all sorts trädgårdsliv och arbete med trädgården; jorden och växterna, odling och skötsel såväl som skörd. Det kommer att handla om blommor, växthusodling, krukväxter, balkongväxter med mera, men också grönsaksodling, tillagning, syltning och saftning, svampar och svampskörd. Säsongens skörd och närodlat är viktiga ledord. Det som tillagas i programmet är alltid det som är aktuellt just då – allt från äpplen och potatis till ogräs och lindbladsskott.

Pernilla och Gustav låter oss följa trädgårdslivets mödosamma arbete men också dess många fröjder. Både nybörjare och kunniga trädgårdsintresserade får tips om projekt som går att starta upp redan i helgen. Årets skiftningar och den förändring som sker i trädgården löper som en röd tråd genom serien – från vinter till vår, sommar och höst. Från soluppgång till solnedgång är ett annat viktigt tidsintervall. Tomatfröna har grott färdigt på badrumsgolvets golvvärme och måste planteras ut innan de börjar bli vita, långa sytrådsstjälkar. Fåren ska klippas inför våren men det är inte så lätt som man kan tro. Det är dags att beskära det som kan beskäras före sommaren. Och när de första perennerna börjar slå ut, men hur ger man dem den bästa starten med hjälp av gödsel och skydd från den hårda vårsolen? Ekologisk odling, återvinning och hållbar utveckling är andra naturliga ämnen i Trädgårdsfredag eftersom livet i trädgården följer en cykel som upprepas år från år i takt med säsongerna; varje år föds, lever och dör trädgården.

Från hemmastudion på Österlen görs även utflykter i form av reportage, både runt om på Österlen, i Sverige, Europa och i andra delar av världen. I programmet medverkar dessutom experter och andra gäster som till exempel avancerade amatörer och olika trädgårdsentusiaster.

Programledaren Pernilla Månsson Colt är en genuint intresserad trädgårdsfantast och rutinerad tv-profil som under åren programlett allitfrån breda underhållningsprogram som Bumerang, Melodifestivalen och Centralen, till samhälls- och kulturprogram som Månsson & Media, Tema-Lördag och nu senast Sverige. Hon gör dessutom regelbundet reportage åt Packat & Klart och är numera även producent för Antikrundan.

Trädgårdsmästare Gustav Mandelmann är entusiasten som framgångsrikt gjort ekologisk odling till sin livsstil. Han har lång erfarenhet av odling, lever som han lär och har såväl ett nationellt som internationellt grundmurat rykte i trädgårdskretsar. Tillsammans med hustrun Marie driver han en gård med Krav-certifierad odling och lammuppfödning. Familjen har även gjort landskapsvårdande insatser, bl a genom anläggande av dammar där lövgrodor, paddor och andra djur trivs och fick Region Skånes miljöpris 2002.

Kocken Tareq Taylor är en återkommande gäst i varje avsnitt av Trädgårdsfredag. Tareq Taylor är en malmökrögare med en tydlig profil som innefattar eco och närodlat. Till vardags driver han restaurang och café i Malmö och har tidigare haft eget matprogram i Kanal Lokal.

Producent för Trädgårdsfredag är Björn Östlund och projektledare är Malin Björkman-Widell.

Det har förvånat mig att Svt sänt trädgård sent på fredagskvällarna, varför begriper jag inte, men de hade väl inget annat! Visserligen tycker jag att tiden är kanon, då har många trädgårdsmänniskor kommit in, det var ju hopplöst förut med Gröna rum som gick när det var som skönast ute. Pernilla är en duktig programledare och får säkert till det, men det hade varit himla skönt med ett riktigt proffs som vet vad det är dom ser. Nu kanske Pernilla kan det, och jag ska inte dömma ut programmet, men tycker ändå att det känns lite trist från början. Det bästa med att tycka i förväg är att man får möjlighet att göra avbön och ställa sig upp och aplådera! Hoppas.

8 kommentarer:

Gunilla sa...

Ja det ser jag framemot, men inget program saknar jag som Gröna Rum.
Men som du skriver det kan ju bli bra ochså .Kanske Gunnel Carlson och du Hannu kan bli inbjudna till programmet :o)

Men en Fredagskväll kanske inte var den bästa kvällen.

Ja man kan ju inte få allt .

Ha det gott

Gunilla

Carina sa...

Jo, det är fredag man ska peppa sig till att ge sig ut i trädgården full av ideér,som programmet föhoppningsvis förmedlar och ger ideer till.Bra jobbat!Äntligen nåt att se fram emot.

Jema Rose sa...

Det programmet ser jag verkligen fram emot..!

: )

Jag har ju dessutom varit i Mandelmanns trädgård, så därför ska det bli extra kul att se...

Jenny

NinaVästerplana sa...

Mmmm tack för den nyheten! visserligen jobbar jag varannan fredag till 22.30 men man kan inte få allt här i livet....
Skulle i så fall vara en liten repris på lördag förmiddag då....
Du har flyt nu! Grattis!
Nina

Älfgärdet sa...

Alltid inspirerande med nya trädgårdsprogram! & Pernilla är ju väldigt bra, på det mesta. Fredagskväll är väl inte direkt något jag hurrar över när jag får slåss om TV-tiden med mina huliganer...då vi faktiskt inte har en TV åt varje barn ;).

Skulle mycket gärna se att du kommer & förgyller tillvaron i vår lokala trädgårdsförening någon gång framöver. Återkommer om det :).
//Madeleine

Anonym sa...

Det skulle ju vara kul med ett riktigt bra trädgårdsprogram - man kanske blir positivt överraskad;=)
Men varför så sent! ;(
Ulla

Anonym sa...

Jo,Ulla(jag vet att det är din blogg Hannu) därför att man är mer mottaglig för pill i trädgården sent på kvällen och sen kan all lust bearbetas under natten till en trädgårdsförening,jojo...sanna mina ord..det är en teori som heter duga...A

Utblickaren sa...

Jo, det planeras ju en heldel trädgårds(betonade)program i olika kanaler till våren/sommaren. Men som du längtar också jag efter ett TV-program med trädgårdsproffs som programledare. Är själv trött på "trädgård-light-duttelidutt- varianten". Nu vill jag se mer hardcore-trädgård så "trädgårdspysslarna" bleknar och bara vill fly fältet, typ som jag när de visar nåt som rör "instant gardening".
/U