Ser jättegott ut. Tyvärr har jag ingen tillgång på blåbär hos mig. Därimot har vi nu 4 dagar i rad ätit nyplockade Hallon, med vispgrädde, underbart, inte bra för figuren men det skiter jag i!!! Blir mer att hålla om på det viset *fniss* Deppa inte över vädret, kryp upp i en myshörna med en bok du inte hunnit läsa eller gärna läser om igen. SLAPPA!!! Perfekt väder för det. Även nyttigt med sådana dagar, nu när det bör vara lite mellandagar i trädgården, inte så många MÅSTEN där. Karin i Marum //
O varmt o skönt blir det väl i köket också.... här har jag skruvat upp värmen o lytt Karins råd ;-) har varken jäst eller blåbär..... får duga med Brie o rödvin som tröst.... Nina
Barndomsminne!Har man rötter från Finland så är detta ett måste. Får nog försöka prova själv,annars är detta min mors speialité! trevligt att du påminde mig!Det är bara att ge sig ut mellan skurarna!
Mycket gott! Vi har amerikanska(och svenska varianter)i trädgården, som blev till blåbärsmufins häromdagen. Tillsammans med vaniljkräm, är det inte heller fy skam. (Hoppas Hannele läser detta;) och blir återigen frestad.) Ha en trevlig helg på dig! hälsn AnnA
Jag blev så frestad av allt baksnack så jag drog fram ingredienserna till muffins, det blev chokladmuffins med tärnade jordgubbar i. Det blev med gott!!!
Hallon är underbart, har inga men planerar att anlägga en bärträdgård. Att jag deppar för vädret beror på att jag inte kan ta de bilder jag måste göra innan hösten, surt! Japp! Gör en smördeg Ulla, blir lika gott det! Ja då behöver du bara fixa blåbär! Trösta o trösta det är ju lite jobb samtidigt, ett gott jobb! Och vetelängan blev fantastisk, mums! Brie o rödvin har funkat i alla krig, så även i detta! Ja lite mkt deg på kanten men inte tjockt, vile ha en rustk look! Ja fattar det där med potmjöl, men ska nog inte vara kardemumma i degen med blåbären.... Kul Rajson, det är bara o börja o kavla deg, mums med barndom. De amerikanska funkar med glass och så, men till bak vill jag ha vanliga blåbär, fyllda med sommarsmak. Fan, sangria, hm det var länge sedan, det kanske blir kul i kväll! :)
Rahkapiirakka är finskt så det förslår! Fråga mamma så får du höra! Här är i alla fall ett recept: http://finskaspraketsvanner.blogspot.com/2008/03/rahkapiirakka.html
Fan o jag som har massor av kessella i kylen, ska kolla upp receptet genast! Jag har bakat Katjalan piirakat, de var godare än dem man kan köpa på Hisingen. Jo du Caqrina, det rockar om oss, uh!
Hannele, det är ett gammalt recept, varje hurmor har det. Men det enda äktä sägs vara detta från Kotikokki: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/581/Ainoa%20oikea%20rahkapiirakka Men visst, ta vetedeg som till Hannus blåbärspaj + kesella etc så blir den bra!
F.ö. så heter det Karjalanpiirakka! Recept på det också finns hos Kotikokki! http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/110040/Karjalanpiirakka(perusohje)
Hannu får göra en finsk kokbok, vi är ju många finskor här som kan vara behjälpliga! :-)
Sylvia, hihi, jag menade ju att just den bilden och det receptet har jag skrivit och lagt ut på webben på SVENSKA ;) Mitt är väl inte "äkta", inte så mesig alls, utan med äkta smör och extra mycket citron i. Väl omtyckt testad på svenskar.
Jag har en finsk bok Kotinketiö, men tycker att det är svårt att läsa, uh. Men du vet väl att Vinterkalas är översatt till finska, Talvenjuhlat och finns att köpa i Finland. :) Ska kolla in era recept och sajter, mums!
Kodinkeittiö, ja. Du kan alltid fråga oss om inte mamma orkar översätta allt. Det finns så mycket underbart att hämta i de gamla finska kokböckerna, själv har jag en hel dröse ärvda sådana.
28 kommentarer:
Ser jättegott ut. Tyvärr har jag ingen tillgång på blåbär hos mig. Därimot har vi nu 4 dagar i rad ätit nyplockade Hallon, med vispgrädde, underbart, inte bra för figuren men det skiter jag i!!! Blir mer att hålla om på det viset *fniss*
Deppa inte över vädret, kryp upp i en myshörna med en bok du inte hunnit läsa eller gärna läser om igen.
SLAPPA!!! Perfekt väder för det. Även nyttigt med sådana dagar, nu när det bör vara lite mellandagar i trädgården, inte så många MÅSTEN där.
Karin i Marum //
Exceptionellt!
Jag har massor med blåbär men ingen jäst - det är väl typiskt!
Det ser jättegott ut!
Ulla
Jäst finns iallafall i Sjuntorp,ja.
Åh så gott det ser ut, nu har du att trösta dej med då regnet smattrar på rutorna....
O varmt o skönt blir det väl i köket också.... här har jag skruvat upp värmen o lytt Karins råd ;-) har varken jäst eller blåbär..... får duga med Brie o rödvin som tröst....
Nina
Grattis!
Fast lite tjockt med deg på kanterna fortfarande ;)
Jag blir så sugen..
1 msk socker + 1 msk potatsimjöl är nog bättre,
men sånt ser man ju..
Barndomsminne!Har man rötter från Finland så är detta ett måste. Får nog försöka prova själv,annars är detta min mors speialité!
trevligt att du påminde mig!Det är bara att ge sig ut mellan skurarna!
Mycket gott!
Vi har amerikanska(och svenska varianter)i trädgården, som blev till blåbärsmufins häromdagen. Tillsammans med vaniljkräm, är det inte heller fy skam.
(Hoppas Hannele läser detta;) och blir återigen frestad.)
Ha en trevlig helg på dig!
hälsn
AnnA
Jag blev så frestad av allt baksnack så jag drog fram ingredienserna till muffins, det blev chokladmuffins med tärnade jordgubbar i. Det blev med gott!!!
Nu är det en Sangria i väntan på middagen....
Ha en trevlig helg!
Hallon är underbart, har inga men planerar att anlägga en bärträdgård. Att jag deppar för vädret beror på att jag inte kan ta de bilder jag måste göra innan hösten, surt!
Japp!
Gör en smördeg Ulla, blir lika gott det!
Ja då behöver du bara fixa blåbär!
Trösta o trösta det är ju lite jobb samtidigt, ett gott jobb! Och vetelängan blev fantastisk, mums!
Brie o rödvin har funkat i alla krig, så även i detta!
Ja lite mkt deg på kanten men inte tjockt, vile ha en rustk look! Ja fattar det där med potmjöl, men ska nog inte vara kardemumma i degen med blåbären....
Kul Rajson, det är bara o börja o kavla deg, mums med barndom.
De amerikanska funkar med glass och så, men till bak vill jag ha vanliga blåbär, fyllda med sommarsmak.
Fan, sangria, hm det var länge sedan, det kanske blir kul i kväll! :)
(ok, visst kan man ha en mesig deg utan kardemumma,
men till RAHKApiirakka är det gott)
Uh, mesig, nja det handlar mer om blåbären, vad är en Rahkapiaka, eller är det denna? ;)
Du måste bjuda din mamma på detta,
hon skulle bli jätteglad.
(RAHKApiirakka får man oftast till påsk,
en gog fyllning av Kesella/kvarg, citron, vanilj, russin. Exotiskt och mycket omtyckt även av svenskar)
Rahkapiirakka är finskt så det förslår! Fråga mamma så får du höra!
Här är i alla fall ett recept:
http://finskaspraketsvanner.blogspot.com/2008/03/rahkapiirakka.html
(Sylvia hittade mitt recept :)
Finland kan ju också låter det som.
Och i augusti ska det ju bli kanonväder spår metrologerna så hösten är inte här riktigt än..för visst känns det rastlöst.
Fan o jag som har massor av kessella i kylen, ska kolla upp receptet genast! Jag har bakat Katjalan piirakat, de var godare än dem man kan köpa på Hisingen. Jo du Caqrina, det rockar om oss, uh!
ok, stavade fort!
Det gör inget ..älskar dina fortstavningar..:)
Hannele, det är ett gammalt recept, varje hurmor har det. Men det enda äktä sägs vara detta från Kotikokki: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/581/Ainoa%20oikea%20rahkapiirakka
Men visst, ta vetedeg som till Hannus blåbärspaj + kesella etc så blir den bra!
F.ö. så heter det Karjalanpiirakka! Recept på det också finns hos Kotikokki!
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/110040/Karjalanpiirakka(perusohje)
Hannu får göra en finsk kokbok, vi är ju många finskor här som kan vara behjälpliga! :-)
Sylvia, hihi, jag menade ju att just den bilden och det receptet har jag skrivit och lagt ut på webben på SVENSKA ;)
Mitt är väl inte "äkta", inte så mesig alls, utan med äkta smör och extra mycket citron i. Väl omtyckt testad på svenskar.
Jag har en finsk bok Kotinketiö, men tycker att det är svårt att läsa, uh. Men du vet väl att Vinterkalas är översatt till finska, Talvenjuhlat och finns att köpa i Finland. :)
Ska kolla in era recept och sajter, mums!
Kodinkeittiö, ja. Du kan alltid fråga oss om inte mamma orkar översätta allt.
Det finns så mycket underbart att hämta i de gamla finska kokböckerna, själv har jag en hel dröse ärvda sådana.
ÖVERSÄTT DEM; INGEN OEKAR ATT LÄSA AA; KK; OSV!
Inte orkar jag översätta ALLT, men om du undrar över ett speciellt recept / ingrediens, så kan du alltid fråga... lovar att hjälpa vid sådana behov.
Skicka en kommentar