söndag 12 juli 2009

Tomatkrig.


Tomatkriget har börjat, nej det har alltid funnits!


I butiken har det alltid pågått, eller mer nu än innan. Förr fanns det typ bara tomater, sen kom körsbärs osv. Härligt. men detta är en normalstor superbutik ni ser alla vilken, i en mindre stad i Skaraborg. I samma stad finns Coop, Willys, Lidel och Netto. Och ett antal mindre butiker, de stora har lika mkt tomater, de små också, fast i %, i volym mindre. Detta finns i alla svenska städer, alla europeiska och i alla västbutiker och över allt annars också. På bilden syns typ mer tomater än vad du eller jag äter på ett år, även om vi skulle äta mycket.   
 

Och med tomater handlar det ju om stora priskriget, de holländska var 5 kr billigare, ska jag ta dem? Obs årtal på artikeln. 


Åh svenska tomater från Viken, dem gillar jag. Huga, 11,95 hg! Nästan 100% dyrare, fast inte riktigt.


Viken tomaterna kommer från Viken strax norr om Helsingborg och är fantastiskt goda, de har lyckats etablera (länken DN) sig och säljer en skön kollektion beroendeframkallande tomater. De gröna verkar vara poppis just i denna butik. 


Ok men dilemmat är ju att lokaltomaterna (vanliga röda) bara kostar 19,95 kg. Jag behövde mycket tomater till matlagning så det blir väl vanliga som gäller. På eller kring Kinnekulle finns det 3 odlare som jag känner till, men man kan handla hos alla. Så vitt jag vet är det bara en som odlar tomaterna i jord, men har inte riktigt koll på de 2 andra större. Måste kolla detta för att ev uttala mig om det. 


Men eftersom jag åkte hem via Källby passade jag på att köpa tomater där, på plats. jag tycker att det är ett trivsamt och närodlat sett att handla.


Och broccoli säsongen har just börjat, mums!


Och det betyder levande (nyskördad) broccoli varje dag resten av säsongen. Nyttigt!Märkligt nog kunde man inte i den stora butiken köpa källby broccoli, men det kan man i Lidköping. Tur det eftersom jag ofta handlar där, hm. För att komma till Lidköping åker jag via Källby, det är inte alltid lätt att vara rättrogen. Dessutom glömde jag köpa tomater... Och i all prisuppståndelse missade jag eko och krav till 100%, uh!

15 kommentarer:

Carina sa...

Guppa runt i tomater,kanske rena skönhetskuren.:)Tomaterna varierar väldigt i både smak och pris,kanske då beroende på skörd,brukar gå efter färgen,mörkt röda=mest smak,de bleka smakar så vattnigt,verkar inte riktigt mogna.Handla under bar himmel låter trevligt

Carina sa...

..och för att inte tala om gröna syltade tomater,MUMS!

Anonym sa...

Verkar finnas ett stort intresse för att gegga här,hm. Kanske inte bara tomater som är omogna. Fast tomater är nog trevligare att gegga i än det som beskrevs tidigare på radiosidan, bara de inte är ruttna.;)

Hannu på Kinnekulle sa...

Carina under blå himmel är bäst, sant också sant att syltade gröna tomater är gott!
Anonym, tja kalla mig omogen om du vill, det är helt ok! =D Radiosidan är ngt som pågår (tror jag) 5 gånger i veckan, lyssna vidare! Skit i skiten.

Västanvinden sa...

Då får man passa på att köpa mycket tomater nu, när de är billiga och smakar bättre än på vintern.
Tomater med mozarella och basilika är väldigt gott.
Gulligt med busskuren som grönsaksstånd.
(Lyssnar bara på musik i radion, så behöver man inte reta upp sig på det i allafall :) )

Anonym sa...

Moget är i alla fall bäst, säger jag som är både mogen och ung i sinnet,haha;). Fast hur är det med
ekologiskt egentligen, inte alltid det ser så fräscht ut? Närodlat tror jag mera på.

Anonym sa...

Här har vi nu närodlade ekologiska tomater! Massor - bodde du nära skulle du få tomater varje dag Hannu! Köps inga förrän frampå höstkanten! ;)Ulla

Anonym sa...

Bättre upp!Närodlat,fräscht och ekologiskt,finns det?

Anonym sa...

..och moget och ung i sinnet.Kan man få allt...?

Anonym sa...

Jodå, varför gå över ån efter vatten när godsakerna finns på nära håll?

Anonym sa...

Ja vattnet i ån kan man ju ge till tomaterna.

Carina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tant Grön sa...

Spanjorer är tokar. De badar i tomater och kastar getter nerför kyrktorn. Och hänger vitlök i klasar om halsen. Och springer runt torg framför tjurar. Det finns en festival för varje grönsak, och tio festivaler i varje by.
Men tomater är gott. Fast de som är odlade i Spanien och som vi köper här på vintern borde vi inte köpa här på vintern. Tomatens tid är nu!

Livsnjutaren sa...

Kanske bra att bada i tomatsoppa!!!

Skulle man kanske testa......

tant Hannele sa...

inte leka med maten :)