måndag 19 oktober 2009

ÅLAND BY MOBILE PHOTO


Jag visste att jag skulle bli kär, i ön alltså! Åland hör nu till en av alla de platser som jag vill vara på, dels för människorna som jag mötte. Alldagliga och rakt på sak, man kan supa med alla eller ta en fika går lika bra. Jag hade visserligen förväntat mig att folk skulle vara mer finska än de var, men det ville de inte vara. Eller många verkade känna sig mer som Ålänningar, ett eget folk. För mig kändes det i alla fall finskt, dels husen och som folk var, typ sköna finnar! Fast då bara 2 timmar från Kappelskär. Färjan med bil båda vägarna kostade 150:-, uh!


Självklart präglas Mariehamn och hela Åland av havet som finns runt omkring och ett stenkast från centrums gågata var havet.


I stan fanns det villakvarter med gamla hus, i mitt tycke mer finskt än svenskt i formspråk.
Detta huset och många andra vackra hus ritades av Hilda Hongell f. Sjöblom 1867-1952. Både skärgårds och fastlandskänsla, men mest leende trähus.


Jag hade turen att bli guidad Åland runt, eller "lite" runt.


Min tid var knapp och vi startade tidigt! Och jag förälskade mig i Önningebys vackra hus. Men hallå ge mig! Ni som följer bloggen vet förmodligen att jag älskar hus... Hm, förstukvisten. Jag var inne, stökigt men mkt potentialt!


Stort fönsterfoder på litet hus, älskar sådant! :))


Önninge by har ett KONSTMUSEUM som drivs typ gratis! Ideella krafter ser till att det funkar, resten fixar spons och givmilda människor.


Ideellt skapat då! Sådant imponerar på mig, eldsjälar som förbättrar verkligheten!


Stängt men ändå. Åland har bara ett slott!


Men inte vilket som helst! Huga vackert vackert!


Det höll på att bli ett tivolislott men planerna grusades och nu är det var det är, underbart utifrån i all fall!


Jag älskar ju slott och inte bara hus, men de slott som liknar hus mer än slott gillar jag ännu mer!


Jo mer hus, intill slottet ett friluftsmuseum. Hus. :)


Inte många men fina.


En skön samling uthus med, hästarna?


Även här hade de en vacker midsommarstång, oklädda vitmålade stänger. Tänker mer på mastar och hav än grodor kring stången.


Nästa utkik var makalös den med, alltså vatten vatten! Men en allvarligare plats, svårt att tänka sig, men för 150 år sedan var vattnet täckt av krig i orfeden! Jag älskar ordet ofreden, inte vad det betyder men oet framför freden. Jag använder mig av samma språkbruk, ofta gör jag negationer med o-ord. Kanske har jag varit Ålänning i ett tidigare liv....


Kommer inte i håg vad fästningen hette, men hallå det var typ nyss man krigade här!


Det blir liksom svindlande perspektiv, men jo 2 världskriget var senare jag vet! Och dagens krig jag vet... Men jag undrar var krigarna då tänkte när de såg naturen runt om kring?


Detta är en av de vackraste klippformationerna jag sett i mitt halvlånga liv. Sorry mobilen kan inte fokusera på bakgrunden, men tro mig det vackraste jag sett! Varför, jag är västkustare och älskar granit! Tänk att bygga hus på en sådan plats! :)


Kvällen kom och guidningen lugnar sig...Haha trodde jag. Ålänningar går ut jämt! Vi käkade sent på en välfylld krog av format stor, sen gick jag ut i natten... Guess! Minst 2 stora våningar späckade med nöjen...:)
Jo kollade trädgård med, men det blir nästa inlägg! :)
ÅLAND JAG KOMMER TILLBAKA, VÄSSA ERA TRÄDGÅRDAR SÅ SES VI I SOMMAR! :)

11 kommentarer:

Anna - Balkongliv sa...

Å, vilka fantastiska bilder! Bara häromdagen deklarerade några vänner sin nyfunna kärlek till Åland. Jag måste tydligen åka dit! :-)

Höstträdgården sa...

Ja först och främst att det är en ö,som ett eget land med hav runtom och den där dialektblandningen låter bara för skön.

Zandra sa...

Hej Hannu!
Stort tack för en suverän föreläsning, moder min och jag satt och njöt hela tiden. =) Hoppas verkligen du kommer tillbaka till "kobben" snart igen! (Fästningen är Bomarsunds fästning, för den delen, ifall du undrar ;)

Gillberg sa...

Vilka vackra bilder! Åland har nu hamnat på min "måstenogåkatill"-lista. ;D

Inger R sa...

Förstår att du trivdes på Åland o med ålänningarna Hannu.
Själv glömmer jag aldrig dom underbara trädgårdsmänniskor som jag hade förmånen att få guida runt bland gotländska trädgårdar. Goare o generösare människor är svåra att finna.
Lovade att komma o hälsa på hos dom på Åland vilket naturligtvis inte blev av men nu när Åland är lite närmare måste det bara bli av.

Hannu på Kinnekulle sa...

Det är bara att åka dit Balkongliv!
sant höstis, typ som en västblandning, men annorlunda!
Zandra kommer fortare än du anar, kobben... Hm ngn kallade Kinnekulle för knöl.... Jag blev lite förnärmad! :))
ÅK GiIllberg åk!
Inger jag träffade dem som varit på Gotland, de älskade trädgårdsön! Alltså dig med! :)

Med fingrarna i (j)orden sa...

Fint! Men mest berörd blev jag av det du sa i tidningen, ungefär så: att man går ut och grejar i sin trädgård och aldrig vill komma in, man vill fortsätta leka tills det blir mörkt och lite till precis som när man var barn. Kanske är jag barnslig eller nåt, men exakt så är det för mig. Livsglädje?
Eva

Zandra sa...

*skratt* Nene, "kobben" är ingen förolämpning alls - bara ett kärvänligt smeknamn på ön.. "Knöl" däremot - det var en annan femma med tanke på hur vackert det är på Kinnekulle, spec ner mot Vänerstranden till. =)

Annars råkade du ut för en miss i planeringen - _idag_ var det strålande väder med värme och klarblå himmel här, betydligt mer representativt för Åland jämfört med rugget du råkade ut för i helgen. ;) Hoppas du har mer tumme med vädergudarna vid nästa besök!

Hannu på Kinnekulle sa...

Sant Eva, det handlar om ren livsglädje där tiden förlorar betydelse.
Jaja Zandra, man får ta de stormar som kommer i ens väg, nästa gång lyser solen...

vår trädgård sa...

Helt underbara bilder du tagit!

Hannele sa...

Kul att se dina bilder, nästan lika fint som på Hisingen..