lördag 10 oktober 2009

Bröd idagHar ägnat mig åt brödbak idag, en ny standard i huset... Hm, fan det tar ju 100 år att hålla på med surdegar som ska jäsa i 3 dygn och matas med nytt mjöl under tiden. Självaste degen ska också jäsa länge, typ 13 timmar i kylen, mina jäste i matkällaren. Jo de blev goda och nu känner jag mig som en uppstoppad limpa, puh, mkt smör blev det ju också... Surdegen gjorde jag på turkisk yoghurt och vetemjöl, det blev jättebra, andra dygnet matade jag yoghurten med ljummet vatten och mer mjöl. Dock tillredde jag bröden exakt lika dant och ändå så olika, fast lika goda tror jag... Jag antar att jag är den sista människan på planteten som hittat till denna fantastiska brödlänk.

9 kommentarer:

vår trädgård sa...

Åh det är ju underbart med surdeg. Ett tag hade vi surdegen på jobbet så att vi kunde pyssla om den under dagarna. Jo du är nog den sista av oss bakfreaks att upptäcka Martin.-) Hans bok blir mitt nästa köp efter din.

M/S Design sa...

Gillar surdegsbröd men har ännu inte provat själv att baka.
Bröden ser orginella ut.

Skogseva sa...

Den brödlänken hamnade bland mina favoriter. Jag köpte en påse surdeg när vi var på Olof Viktors senast. www.olofviktors.se. Jan Heds stora brödbok finns redan så nu väntar jag bara på inspiration.

Anonym sa...

Lustigt att det helt plötsligt är sååå rätt med surdeg!! Mandelmanns Marie senast igår och alla andra inkl mig själv. Lät även min deg stå i matkällaren- mot bättre vetande och den mötte mig mycket riktigt i dörren...Fast det räckte till ett bröd trots allt. Nästa gång blev det två. Brunkans långa... Väldigt goda!!!


C.

Ing-Marie sa...

Ser väldigt gott ut men jag skulle inte ha tålamod och vänta i tre dar Innan det blir klart.
Har tokigt nog gjort en sats vin på egna druvor och det känns jobbigt redan efter en veckas silande och skakande .

Höstträdgården sa...

Både grovt och fint surdegsbröd är fantsatiskt gott.Kul att det blev lyckat och de ser verkligen goda ut.

Atia* sa...

fin form på bröden...ha ha ha!
min dotter sa att mamman du menar konstig form... ha det bra...

Hannu på Kinnekulle sa...

Hehe Vår T mitt förslag är att du köper hans före min, dem mannen är en bagarbegåvning! Och det dröjer innan min bok kommer!
Jo de blev lite orginella men goda M/S
Jo SkogsEva Olofviktors, mums! Köpte ett stort Lavinbröd där, åt inte upp det, uh! Jan Heds är en fantastisk bok, synd bara att den känns så svår på något vis. Nått är fel med pedagogiken i den, eller så är det jag som är lat.
C, surdeg har varit rätt länge, det är bara vi eftersläntare som orkat kavla upp armarna nu!
Ing-M man slipper sila surdegen.... Det räcker att mata den lite...
Höst- Ska sätta en grov surdeg idag!
Atia, hm menar? Rustik form...

Hannele på Hisingen sa...

Vetemjöl har jag aldrig haft i surdeg,
låter ca 1 dl grovt rågmjöl surna 1-2 dagar.