MIN BÄSTA LÖK
En samling vänner av Rosendals trädgård fick i uppgift att välja ut sin favoritlök och kort motivera sitt val. Här följer de svar vi fick med noga utvalda lökar….
1.
Hannu Sarenström, trädgårdsprofil, författare till en rad trädgårds- och kokböcker.
Tveklöst är det Tulipa Carnaval de Nice, en skön fylld lättodlad senblommande polkagris, som kommer tillbaka år efter år. Härlig tillsammans med White Triumphator och några stänk av svarta Queen of Night! Annars är ju snödroppar fortfarande favoriten, men de har ju inget med senvåren att göra!
2.
Katarina Ewerlöf, skådespelerska och trädgårdsvän
Rakryggad och vacker står den i vårrabatten – som ett löfte om att nu börjar det! Varje skir liten stjärna utsökt, utsökt….!
3.
André Strömqvist, trädgårdshistoriker och trädgårdsexpert Allt om Trädgård,
Min bästa lök får bli kungsängslilja. Den är så sirlig och försynt med sina brunröda eller vita blommor och samtidigt ganska kaxig med schackrutsmönstret. Den är lättodlad. Får den en ängs- eller gräsyta som är fuktig på våren och torkar upp under sommaren så blir blom-morna fler och fler för varje år. Eftersom den luktar lite starkt brukar inte rådjuren gilla den.
Sitt svenska namn har Kungsängsliljan fått av att den förvildats på Kungsängen i Uppsala. Legenden säger att efter ett slag mellan Sverige och Danmark på Kungsängen så växte en lilja upp för varje soldat som fallit. En röd för varje dansk och en vit för varje svensk. Det är därför de flesta Kungsängsliljorna är röda.
Pontus Rydell, lökentusiast
Min favorit heter Seagull, en narciss med skönhet och historia från slutet av 1880-talet. Återkommer som en trogen vän varje vår.
5.
Ulf Nordjell, landskapsakitekt vinnare av guldmedalj vid Chelsea Flower Show 2009
Scilla sibirica för att den breder ut sig så fint och för att det ser ut som att himlen speglar sig på marken.Den höga tulpanen Maureen för sina sena äggformade blommor som kommer sent och högt över bladstjälkarna på den rödbladiga silveraxen.
6.
Denise Grünstein, fotograf
Min favoritlök är allium!
Framför allt en av de största "gigantum"(?) och den minsta "klotlöken". Den stora blommar sent, i mitten på juli och är så häftig med sin klotrunda form och sin höjd när den reser sig som en skulptur högt över alla andra blommor. Dessutom är frökapseln som blir kvar så snygg! Den lilla klotlöken är också så fin med sin runda form bland blekrosa klätterrosor och vildvuxen oregano.
Den perfekta runda formen på allium bringar någon slags ordning i det blommiga kaoset.
7.
Katarina Nordlander, trädgårdsmästare Rosendals Trädgård
Det blir en tulpan! Det blir Carneval de Nice!!
En gång i maj, för många år sen, när dom just hade renoverat perennarabatterna i Kungsträdgården, så gick jag där och blev kär… i en tulpan. Hade aldrig sett något liknande, en kraftig tät tulpan i vitt med röda strimmor, som stora runda polkagrisar stod dom där, var kaxiga och tog plats! Kunde tulpaner se ut så här!?
Några år senare, när jag som nybliven trädgårdsmästare var på plantdagarna som dom har varje år på slottet Courson i Loire dalen i Frankrike, hittar jag lökarna och min förälskelse spratt till liv igen. Köpte 5 lökar som jag planterade på landet och hoppades att inte sorkarna skulle hitta dom.
Till våren blommade mina fantastiska tulpaner nästan lika intensivt som jag kommer ihåg dom från Kungsträdgården, och varken sorkar, harar eller rådjur åt upp dom, jag var lycklig. Året efter dök lökarna upp igen och med lite blommande sidolökar som bonus och så höll det på några år utan att jag brydde mej om dem alls. Men till slut gav dom upp och nu har jag inte sett dom på några år, men i höst ska jag gräva ner många nya lökar av ”Carneval de Nice” så att jag blir kär till våren igen!
Vilken lök är din favorit?
2 kommentarer:
Utan tvekan Berglöken och Nectaroscordium,Honungslöken.
Kungsängsliljan är min favoritlök - tyvärr gillar rådjuren den också, här hos mig!
Rosendal är väl mysigt? Och att äta lunch i deras växthus är inte dumt heller!
Ulla ;)
Skicka en kommentar