Det finns en plats upp på Kinnekulle som heter Dimbo. Varför det heter så vet jag inte och kanske är det bara parkeringsplatsen som kallas så, fast då har den ändå fått en vägskylt av Vägverket, så lite mer är det nog
Men hur som helst har man en vidunderlig utsikt från parkeringen över Vänern och den framtida vindsnurran. Det ser lite skräpigt ut längs vägen men är väl ändå en av Kullens absolut häftigast platser. Synd det där att man inte har en förmåga att städa upp naturen lite så att helheten blir vackrare, det skulle alla vinna på. Jag tror att det är kyrkan som är den största markägaren här uppe och då finns det lite att önska om naturvård. Men det skall också bestämt nämnas att kyrkan har blivit mkt bättre på naturvård häromkring de sista åren, och att man numera till och med satsar på lövskog i stället för gran, det är i alla fall jag mycket glad för.
Från Dimbå går vandringleden till Salen som är en av Kinnekulles vackraste platser och som troligen visar hur det sett ut på de större delarna av Kinnekulle förut.
På vägen ser man inte så mycket av det vackra, gran och slyskog skymmer utsikten och många gamla träd.
Bitvis har man fällt slyskogen runt gamla ekar, men det blir ju bara individanpassat och inte en natur eller ett helt landskap. Kanske finns det en plan för framtiden.
Allt det här är natura 2000 eller naturvårdsomsråde och det finns planer på att återställa ängarna kring Kullen. Det har man gjort på östra sidan och det har blivit jättefint, samtidigt bestämmer man sig för att norra och västra didan mer ska slya igen och förmörka landskapet. Jag kan inte se någon direkt vilja att plocka fram känslan av att detta är ett sjönära landskap. Snarare tvärt om, det som varit kulturskogar ska förvildas och bli gammelskogar, kanske lite hårddraget men det känns verkligen så här på Vänersidan.
Visst man har gjort några meter taffliga avverkningsförsök men sedan har allt stannat av. Hm. Per och Gudrun har också hjälp till.
Jag har fått mig berättat att Kinnekulle mer eller mindre såg ut som uppe vid Salen förut, stora betade gräsängar och skir lövskog. Med tanke på att Kinnekulle är Götene kommuns största turistiska tillgång, förvånar det mig att det händer så lite/skräpigt på västra och norra (sjö) sidan. Ni har tur ni som hamnade i öster.
Jag är inte tillräckligt påläst för att påstå saker om det hela, utan väljer att betrakta det som en kommuninnevånares funderingar om något som man inte riktigt förstår varför det blir som det blir eller inte blir...
8 kommentarer:
Så värst dimmigt var det ju inte (Dim-bo! inte Bimbo). Vyerna var vackra trots allt sly. Du får väl lämna ett förslag om röjning, det är ju tillåtet för envar att lämna sådana!
Gör det Sylvia.... :)
En bieffekt av att läsa din blogg är att jag faktiskt får hemkänsla eftersom jag kommer från Lidköping. Närmare bestämt Rackeby på Kållands halvö, uppvuxen i en fiskarfamilj! Du ger ju en liten annan bild än vad min kära mor gör, det händer ju aldrig nått enligt henne :O
Kinnekulle är en av de vackraste platser söder om Njurunda!
Mer USA kl 3 till folket hahhaha... den läxan sitter som en smäck.
/ingela
Hejsan! Synd att det som är vackert snart inte syns. Och att det ska komma ett vindkraftverk...jag vill helst inte uttala mig om dem...får knepiga känslor angående dem. Där jag bor tänkte de sätta upp 18 stycken!!! 185 meter höga!!! JISSES!!! inte "bara" att utsikten över sjön och bergen skulle bli totalförstörd (för hela stora byn) MEN de bullrar ju, klassificeringen är densamma som för industribuller, och det pulsiva dova ljudet går igenom husväggar.
Vad göra? jag skrev till kommunen, lade fram mina kunskaper och åsikter och visioner...nu (ännu så länge) anses inte längre området som attraktivt för dessa monster!
Kan bara hoppas att de tagit förnuftet tillbaka. :)
/Boije
Den där berättande skylten om Kinnekulle är fin och spännande..
Hannu Hannu!
Samma tankar från Marie på Hunneberg!
Men jag ser lite positivare på det hela. Att det tar tid att hugga ner och slyröja har jag förstått. Det ska kunna köras på frusen mark för att frakta bort det avverkade; det har varit lite si och så med det under senaste decennierna.
Vissa områden runt gamla torp har blivit riktigt fina, men frivilliginsatser har också bidragit till detta. Röjarlag med pensionerade kvinnor och män har verkat på många platser.
Förvaltaren av området gör lite extra när kungen med följe ska komma och jaga älg. Tur för oss att vi får fint besök vartannat år!
Det finns så otroligt mycket regler kring hur man får och inte får röja/hugga skog. Men visst, jag tycker det är oerhört synd att man inte kan gå tillbaka till hur det historiskt sett varit, och som du säger är inte kyrkan alltid den absolut bästa förvaltaren av vår natur. Dock minns jag Kinnekulle som en av de finaste områdena jag varit på, i samma gruppering som Omberg samt HUnne- och Halleberg.
(Och till Marie - min far arbetade flera år med att köra gallringsskördare på Hunneberg. Även om han jobbade 10timmarsdagar där i fem år, så tror jag inte att folk knappt ens märkte att det gjordes något. Dock vet jag att Sveaskog har lagt stor tid och ekonomi på att göra bergen fina igen. :)
Hahaha men det kanske bara är i Rackeby det är stiltje Ingela, eller så har din mor högre krav än jag.
Det där med USA kommer inte jag ihåg, men så är jag ju inte här i från!
Du vet Boije, det kommer aldrig att hända här! 10 st 185 metare, huga! Det som skall upp här kommer att överskugga hela samhället, jag tror det kommer att försämra livskvaliten för dem som bor där nere, sen att landskapet får en ny utsmycknad, hm!
Jo bitvis är det helt underbart Höst..
Ja du Maria lite kunglig glans kanske skulle förändra situationen, men jag förstår inte varför man måste ha så stora maskiner så att de inte går att köra utan att markerna förstörs. Puckat och knappast ekonomiskt eftersom de måste stå stilla...
Jo Madde det är precis så som du har upplevt det, det är väl vi som bor här som ser skravankerna, kul det där med din pappa!
Skicka en kommentar