söndag 25 april 2010

Corydalis


Nu är det nunneörternas tider, lättodlade, snygga och invasiva. Vad mer kan man önska sig?


Till en av de riktigt lättodlade hör Solida varianterna, finns i en handfull olika nyanser från vitt till purpur och även som denna i knallrött. George Baker.


Jag låter dem friså sig i rabatterna, perfekt att ha mängder av nu innan perennerna börjar att visa sig.


Och jag behöver väl inte tillägga att de är så snygga med julrosor. Här en variant som heter Cava, finns i vitt oxå!


Skulle tro att den lilla i förgrunden är Gotlandica, den stora har jag glömt men ser ut att bli ett monster, oj!


Och att de frösår sig är det no tvekan om, mina grusgångar kommer blomma om några år, härligt tänker inte rensa bort dem.

14 kommentarer:

Marie Lithén sa...

oj, att det finns så många hade jag inte en aning om. Gul har jag förstås å blå har jag nog försökt odla ett tiotal gånger, men aldrig lyckats med. Men nu vill jag ju ha fler förståss, härliga bilder!

Hannu på Kinnekulle sa...

Finns så många fler, men jag nöjer mig såhär. Dessa kommer att korsa sig och blida stora tillfälliga täta mattor, jag brukar tänka på mjukglass och strössel då. Varför vet jag väl inte dårå!

Charlotte sa...

Hej Hannnu!
Oj, vad många sorter du har! Tjusigt...

Har en nunneörtsundran...eller rättare sagt; gjorde ett inlägg nyss med bl a en vädjan om namnhjälp på något som jag tror är en liten nunneört. Titta gärna in hos mig och se om du vet vad den heter!

Min vanliga stora gula är riktigt på gång och de små rosa/lila (som jag undrar över) blommar redan.

Trevlig kväll!
/Charlotte

Hannu på Kinnekulle sa...

Tittade in i din blogg Charlotte, snyggt! Tyvärr hinner jag ju inte runt å titta in över allt, men blir oftast glad när jag gör det. Hittade inte din fråga men i bloggen i början var det Corydalis solida kanske ngn namnsort, men det vågar jag inte utala mig om.

Kerstin Alvesson sa...

Jag håller med dig Hannu. Corydalis är fina. Jag har flera sorter som blommar nu men flera som ännu inte hunnit komma igång. Jag har alltså några kvar att se fram emot, trevligt.

Madame C sa...

Visste inte heller att det fanns så många olika. Underbara bilder! Har liksom Charlotte en liten nunneörtsundran: Var får man tag i fröer till alla olika sorterna och färgerna?
Ha en härlig vårvecka,
Charlotta

Hannu på Kinnekulle sa...

Precis så Kerstin, med olika sorter förlängs blomningen radikalt!
Ja du Charlotta säkert kan du få tag på frön via Göteborgs Botaniska Trädgård, dels i butiken eller klubben de har! No problem, googla! =)

Alen Trädgård sa...

Jag älskar nunneört, en del anser den som ett ogräs men eftersom den "försvinner" efter blommningen så är det ju inga problem:) Jag låter mina fröså sig lite hipp som happ också. Helt ljuvlig nu på våren när man längtar efter färg. Ha det gott/Monne

Martin sa...

Nunneört var nytt för mig, men de ser ju väldigt trevliga ut! Det kan nog vara något att satsa på inför nästa säsong. Precis som du säger vill man gärna ha något att vila ögonen på nu innan perennerna kommer.
Min fru har för övrigt pratat mycket om lila julrosor på sistone och det var en vacker sort du har - vad heter den?

♥ Hannele på Hisingen sa...

jag har också en sån där tidig rosa nunneört, som överlevt fint på berget..

P.S.
jag lottar ut en bok som du säkert inte har ;)

Charlotte sa...

Tack så jättemycket! Frågan gällde just den misstänkta nunnörten på första bilden - så tackar.....

Ha' det gott!
/Charlotte

Thomas sa...

Hannu hur många olika arter har du?

Håller med dig, dom är grymt fina,

Men favoriten var nog ändå Julrosen.

Anonym sa...

För ca 15 år sedan besökte jag "löklördagen" i Göteborg. Visste inte egentligen vad det var och tyckte att alla var hysteriska när försäljningen väl började. Alla lökar var väl dyra för mig men köpte till slut en George Baker för hutlösa 50kr ;-). Hade ingen aning om vad det var jag köpt men åh vilken glädje jag haft utav denna lilla lök. Varje vår är det lika roligt att gå ut och räkna antal plantor och se hur de lyser rött i rabatten.
Mvh
Carina

Scylla sa...

Jisses, sicka finingar!