måndag 21 juni 2010

Hos mig börjar rosorna nuDå var det dags för rosorna igen och först ut är ju pimpinellerna och Finlands vita ros hör till en av favoriterna, visserligen en kort blomning men överdådig med praktfull doft. Den sprider sig villigt med rotskott och kan bilda stora snår, tacksamt just i besvärligare lägen.


Strax intill har poppius och dragit igång och precis samma sak med den att den sprider sig villigt.


Att de sprider sig utnyttjar jag långt borta i ett buskage av fläder och prydnadskörsbär, och tanken är väl att de ska bli stora nog så att de möts och kanske blandas. Men här står de med ogräs upp till knäna utan att vantrivas ett dugg, och så långt bort i trädgården vattnar jag heller inte, no problem.


Lite närmare strax under köksfönstret har mandarinrosen kommit i gång ordentligt.


Och tro mig det är en fröjd att diska även om maskinen är lagad, em en röd utsikt som denna gör att man glömmer sig kvar.

7 kommentarer:

Katarina sa...

Pimpinellernas blomning är kort, men intensiv och härlig. Nu är det sommar!

Anna sa...

Finlands vita ros är en favorit här. Mina föräldrar hade ett gigantiskt snår (runt 50-60 kvadratmeter), men efter den enorma snömängden var de flesta stammarna knäckta, så det fick inte att rädda. Trist. En liten, liten buske fick vara kvar, resten jämnades med marken... Men rötterna ha ingen rört, och med tanke på möngden rotskott som brukar dyka upp långt ute i gräsmattan så hoppas jag att det finns ett nytt buskage där om ett par år.

Hannu på Kinnekulle sa...

Jo du Katarina nu är det sommar på riktigt!
Ja snön ställde till det lite här och där Anna, men klart att det kommer upp nytt om rötterna får vara. Men 50 kvadrat, wow!

Iréne JB sa...

Misstänker att det är en Finldans vita ros som växer inne i vår häck av Sibirisk ärtbuske. Mej gör det inte något om den tar över. Jag menar Mjöldaggsfulla blad eller en veckas intensiv underbart doftande blommning? Jag väljer det senare. Och rotskotten försvinner så bra med hjälp av gräsklipparen. Ska nog försöka klippa bort ännu mer av "Sibirien".
Ha det bra där på kullen.

Sylvia sa...

Ja, Finlands Vita bruakde slå ut just till midsommar när jag var barn på Österbotten. Kan ännu förnimma doften och de vita skyarna intill trappan! Inlindade i den ljusa sommarnattens dimmslöjor från ängarna... aahh!

Madde sa...

Jag älskar vår Finlands vita. Har gjort lemonad på blommorna, och det är himmelskt att dricka även på vintern. :) Tänkte plantera in Poppius som sällskap till den, för att få ännu mer rosensnår.

Jag gillar verkligen känslan jag får när jag ser bilder på din trädgård. Det ser sådär lummigt mysigt ut. Och högt gräs är verkligen både fint och mindre trevligt. Konstigt.

Hannu på Kinnekulle sa...

Gör så Iréne, men ärtbuske är väl helt ok?
Just nu på Kullen Sylvia!
Perfekt kombo Madde, jag har ju den! =) Hm lemonad?