fredag 28 januari 2011

bevara fria fröer om du vill göra din röst hörd så kopiera texten nedan och skriv under och e-posta din protest. Den måste postas senast idag till jordbruksverket@jordbruksverket.se
Yttrande ang Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter (dnr 22-12263/10)
Slopa registrering och avgifter!
Jag menar att Jordbruksverket bör slopa alla avgifter för registrering av amatörsorter och bevarandesorter eftersom det kommer att minska utbudet av bra fröer för nordiskt klimat. När det gäller EU-direktivets krav på registrering hoppas jag att jordbruksverket hittar former som på alla sätt underlättar för fröfirmorna vid registrering och nödvändig dokumentation kring amatörsorter. Men framför allt menar jag att Sverige bör utnyttja möjligheten att kräva undantag från EU-direktivens krav på registrering. Detta med hänvisning till vårt extrema klimat. Det går alltid att begära och få undantag!
Sverige har dessutom undertecknat det internationella fördraget om växtgenetiska resurser för livsmedel och jordbruk. Det förpliktar Sverige att ta strid för den odlade mångfalden. Till den hör amatörsorterna.
Med vänlig hälsning

6 kommentarer:

Sylvia sa...

Absolut!!
Dessutom driver man ju POM, Programmet för Odlat Mångfalt, låter konstigt att det stryps tillgång till gamla sorter samtidigt!!
Jag har protesterat!

Mammatilltre sa...

Självklart!

Fia sa...

Nu fick jag mailat dom också! Lättare när man bara kunde klippa och klistra och slapp formulera själv ;-)

Pia sa...

Kopierade texten och ska självklart maila! Tack för att du gjort grovjobbet :)

Bra artikel i Mariestadstidningen idag, tycker också att platsen vid dina himalaya björkar är sakral, men dock inte åt offerhållet ;)

031.871898 sa...

Tack för du "tänker till för oss andra fårskallar"

Hannu på Kinnekulle sa...

Jag snodde också texten... ;)