måndag 17 januari 2011

FavoritlökarÄnnu är det ett bra tag till i maj då kirgislökarna blommar, de blommar så sent på våren att de blir vårens avskedsfyrverkeri innan vi går in i sommaren. I Enköping har man planterat dem i drivir i Drömparken och det är en sort som heter 'Purple Sensastion', i mitt tycke är de lite för mkt purple, men men...


I min trädgård har jag den vanliga formen som är lite blekare i färgtonen, de är lättodlade och tacksamma att föra in i trädgården för förvildning i rabatterna.


Och har du mkt vilt i din trädgård ska du verkligen satsa på allt som heter allium, alltså lök och dem äter inte viltet. Inte ens sorkar och mullvadar gillar att vara i närheten av lökarna. Jag älskar känslan av att gå förbi den här rabatten när kirgislökarna blommar, det ger en så svävande känsla tack vara sina tunna stjälkar.


De är också snygga att förena med senblommande tulpaner som här i en trädgård som jag gjort utanför Göteborg och tack vara lökarna så förlängs vårblomningen en aning innan det är dags för sommar!

15 kommentarer:

LindaLunda sa...

Gillar dem! De är även jättefräcka i fröställningen sedan!

Hannu på Kinnekulle sa...

Ja de är fina med fröställningarna men synd bara att de faller så fort...

Christina sa...

Här är en till som gillar dem! Bladverket blir snart fult, men de passar ju bra där de får sticka upp emellan andra växter!

Fritt ur hjärtat sa...

Hörru! Det står Uddevalla 9/4 i din lista för 2011, varför vet jag inget om det? Vilka har bokat dig?
Jag har tjajat knäna av mig men d tog en engelsman samt Ylva.... Så nu tänkte jag byta taktik, men då strå det att du kommer! Privat sällskap eller??? 9/4 händer det massor i stan, skumt.

Helena sa...

Härligt med allium ser ut som studsbollar....eller är det bara jag ;-)
Kram från mig!

Hannu på Kinnekulle sa...

Ja Cjristina man måste ha dem bland perenner som döljer de vissnande bladen.
Simone får hoppas att det var ngn som tänkte rätt då. Kul med massor på stan. :)
Ja det är bara du Helena...

M/S Design sa...

Snyggt när det är så många!

Lenas trädgård sa...

Ja, de är verkligen härliga lökväxter, trivs hos mig också! Köper nya o planterar varje höst. Glömmer bort dem, men plötsligt står de där o ser så härligt stolta ut. O utmanar rådjuren, men de gillar dem inte!
Längtan efter denna tiden kommer starkare för varje gång man hittar såna här bilder hos bloggarna!
Lena

Zinnia sa...

Här är en till som älskar kirgislök. Men hos mig börjar de ofta blomma först i juni på grund av läget. Österläge i Sundsvall. Men oj så vackra de är! De matchar perfekt den limefärgade guldttöreln. Små rosa guldlökarna gör tillsammans med bollvivor det hela spännande. Sent blommande tulpaner som vita lilje-formade och dubbla ljust pastelrosa. Ger det en extra guldkant. Ibland är det bra att det blommar sent in i juni. Det ger oväntade kombinationer. Vänliga hälsningar Zinnia

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Har provat att sätta flera olika sorters allium i år. Hoppas på riktig blomsterprakt till våren. Allium är också en av få blommor som min man gillar... :)

Helens trädgård sa...

Det är enormt vackert med alla dessa Allium bollar. Dina bilder är fylld av längtan!
hej hopp, ser att du kommer till Luleå i början på maj :=) såååå kul! Då ses vi då! Men var ska du?

Susie på Stjärnarve sa...

Älskar alla sorts Allium och har väl nue ett par hundra av olika sorter. Bl.a. `Purple Sensation´ som passar mycket bra hos mig som är scvag för det riktigt färgstarka. Men jag har också en sort som är silverfärgad med purpur allra längst in i bollen, den måste man se på väldigt nära håll för att uppskatta.

Scylla sa...

Vackert vackert med de svävande vita kalkarna! Håller med om att de lite blekare kirgislökarna är vackrare. Jag faller ofta för de mer ursprungliga varianterna av växter - ofta, men inte alltid. Har alltid älskat allium, men tappade sugen lite när jag köpt en sju, åtta sorter till den minimalpluttiga läghenhetstäppan jag då hade, och bara några sketna bollökar kom upp.

Anonym sa...

vad heter tulpanen? verkligen fint tillsammans!
//Sylvia

Hanna C sa...

Ja de är verkligen en favorit!