lördag 1 januari 2011

Nytt år nya rutiner...Kanske har du läst mina tankar om att sluta äta slakterislaktat kött, jag har verkligen en starkare dragning till det än ekologiskt även om eko är toppen, men på ngt sätt grusas eko om djuren körs från gröna hagar till slakterier. Jag har full förståelse att alla i samhället inte kan välja denna linje, men för några år sedan fanns inte eko som alternativ heller. Jo några små löjliga citroner, i dag har allt förändrats, så kanske till slut finns det gårdsslakterier på många ställen, eller att man helt enkelt väljer att bara äta viltfångat resten av livet.Så i höstas beställde jag en hjort av jaktlaget och i går hade den heängt och mörat nästan 2 veckor så det var dags att stycka djuret och ta hand om köttet. För mig är det inga problem med att se maten så här i sin renaste form, utan snarare blir det en slags respekt inför att ett djur har dött för min skull och att jag ska göra det bästa möjliga av det. Så känner jag sällan i matbutiken även om jag gärna vill att butikens för min smaks skull också ska bli god...Och allt som inte används återgår till tiil överlevarna i naturen typ rovfåglar, räven och grävlingen, eller sover grävlingen på vintern. Allt det här känns grymt bra för mig, djuret dog i en lycklig stund ovetandes om att ngn hade den på kornet. Dedtta ger också en avgörande kvalitetsförbättring på köttets smak.Och jag glädjs ännu mer åt att tänka på att just denna hjort vandrat runt på ängarna och sett mig cykla förbi då och då och jag har sett vad hjorten har ätit, kan det bli bättre?

16 kommentarer:

johanna sa...

Läskiga bilder, och på ett sätt har du vettiga tankar men ändå ovettiga för mig som är vegan och avstår från hela utnyttjande biten.
Men det kanske börjar med att katten blir vegan och slutar med Hannu? ;o)

Hannu på Kinnekulle sa...

Är du vegan förstår jag dig till fullo, detta kanske är min väg dit även om jag inte känner mig övertygad om det! ;)

Renate sa...

Kloka tankar Hannu,det är som du säger tyvärr har inte alla tillgång till en närliggande gårdsbutik.Vår ICA handlare säljer närproducerat kött från närliggande gårdar.Bilden är inte alls läskigt,det är bara naturligt att återför resterna till djuren i skogen.

Tesa sa...

Efterfrågan ger ju tillgång...till slut iallafall. Finns efterfrågan så blir det väl kanske fler gårdsslakterier för det är en rätt stor investering..
Äter själv i stort sett bara vilt och hemslaktat men det går ju an när man har en egen jägare och föder upp djur själv..

Marie Lithén sa...

så rätt så rätt!

Carina i Vinterträdgården sa...

Helt rätt ,back to nature,hos min farbror Charkmäster hänger det slaktade djur i kylrum (har inte ont av det längre)som förvandlas till godaste pateer och wienerkorv och brorsan är jägare,handlar mer än gärna på gårdsbutiker när jag kan,jag gillar naturliga lantisar!

M/S Design sa...

Vi tar hand om våra djur själva och det är väldigt viktigt att det sker på ett snabbt och smärt fritt sätt, har svårt att se på men inga problem att ta hand om det.
Tror det beror på att man är uppvuxen i jakt och fiskande familj.
Hoppas det blir mer när producerat framöver men det tror jag det ligger i tiden.

Anonym sa...

Säga vad man vill men.....fy så makabra bilder!

Skogseva sa...

Alldeles utmärkta tankar som jag i stort delar! I höstas köpte vi en hjort av jaktlaget här och det ledde in oss på samma tankespår som dina. Varför äta kött från anonyma djur om vars liv vi inte vet ett dugg, om möjligheten att köpa från ett jaktlag direkt finns. Vetskapen om att den hjort som nu ligger i vår frys har gått och betat runt knuten här är väldigt tillfredsställande, och som du säger så har den levt ett naturligt liv i frihet fram till skottögonblicket. Jämför med det onaturliga i uppfödandet av kor där kalvar tas ifrån sina mödrar direkt efter födseln. Alternativet är naturbeteskött, som vi har tillgång till här där vi bor, men som du så riktigt påpekar ska djuren transporteras iväg till slakt och det är med all sannolikhet stressande för dem. Om slakt hade skett på plats så...
Så vi som har möjlighet till att köpa vilt utan mellanhänder kan skatta oss lyckliga och dessutom gör vi småviltet en tjänst genom att lägga ut styckningsresterna. Det är dock förbjudet om du inte visste om det, men oj så mycket glädje jag har haft av att bryta mot den lagen när jag studerade vråkarna som under många dagar kalasade på benbitar och köttrester!

http://skogseva.blogspot.com/2010/12/fagelpicknick-i-snon.html

Hannu på Kinnekulle sa...

Men närodlat är också ett steg på vägen Renate. Man kan inte räkna med att ha nära till en gårdsbutik, man åker dit och storhandlar ett eller två djur. :)
Åh den som hade en charkfarbror ... Bra med naturliga lantisar.
M/S jag önskar att jag hade det så jag med men litar till uppfödare och jägare.
Nja håller inte med dig Anonym, det är så här det ser ut när det är som bäst. Tänk samma tanke men på ett slakteri...
Hade ingen aning om att det var olagligt Skogseva och jag tycker att det låter osannolikt... Vi har mkt naturbete här om kring men inga gårdsslakterier, Säkert finns ett visst mått av svarthandel m,en inget som jag känner till, men känns ändå bra att tänka så här. Nu ska jag kolla in din fågelpicknick. :)

Skogseva sa...

Kort kommentar och tack för besöket i bloggen.
Lämningar efter att djuret passats och flåtts får lämnas kvar i skogen.
Men så idiotiska är tydligen bestämmelserna att inget som en gång transporterats bort i form av viltkroppar får återbördas till naturen! Om jag inte minns fel en knäpp eu-bestämmelse om att rovfågel-/rovdjursmat måste komma från veterinärbesiktigat kött. Den jägare som upplyste mig om detta tillade emellertid att jag nog inte var ensam om att mata rovfågel med rester från hemmastyckat djur. När styckningsskräpet var slut började vi köpa kött i butiken - det kommer att bli en dyr vinter..
Eva

Bondjantan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bondjantan sa...

Ja Hannu nu är du med i gänget! Det är svårt att handla "vanligt" fabriks/slakteriproducerat kött när man väl har tagit ställning!

Nåt smått humoristiskt att titta på även om ämnet är allvarligt: http://www.themeatrix.com/

Frodo sa...

Kloka tankar! Köper lammkött från en bonde med lika kloka tankar. Han säger att man genom att ta tillvara på hela djuret - allt från ben till ull - ger djuret mer respekt än om man bara ser det som en köttprodukt. Självklart är det här en medveten köttätares syn - jag är full av respekt för icke köttätares syn. Men om man nu ska äta kött så är det kött som kommer från uppfödare med rätt filosofi.

Anonym sa...

Hej Hannu!
God fortsättning på det nya året!
I sörmland där jag bor har vi ett slakteri som bara jobbar med vilda djur. Se www.devilda.se
Visst är det härligt med lokala initiativ!
Vildsvinsjulskinkan därifrån var mycket god, smakrik och annorlunda.
Jessika

Anonym sa...

Håller med dig till hundra procent, Hannu:)
All närproducerad, gårdsslaktad, eko o kravmärkt gris flög av hyllorna innan jul. Handlarna var überstressade av kunder som vägrade köpa något annat o följdaktlien gick hem utan att köpa något. Visst var det mycket dyrare men numera äter man med samvetet också och då gäller det att tuggorna inte växer i munnen. Med tiden blir både tillgången och prisbilden bättre. God fortsättning på det nya året, Hannu! Yo