tisdag 7 juni 2011

Mandarin


Till topp ett på min rosenupplevelselista hör Mandarinrosen Rosa Moyesi. Mitt ex är från tidigt 90-tal och är köpt på legendariska Cedegrens i Råå. Jag har flyttat den minst 15 gånger genom åren, men sen jag flyttade till detta hus har rosen stått still.


Vilket mandarinen har tackat mig för genom att växa sig jättestor, klassiskt beskär man mandarinrosor underifrån så att den får en vasliknande form och att man ser de långa skaften. Det har jag låtit bli att göra för att det är ganska stramt runt om kring, men just nu känns den en aningens bylsig. Det snyggaste exemplaret jag har sett var hos Lotte Möller i Lund, mitt på den lilla gården stod en jättelik Mandarinros välbeskuren underifrån och då fick den också plats. Det är dags för dig med nu Hannu.


Blommorna är enkla, röda och oemotståndliga. Men köp dem aldrig utan att du ser blomman, ofta är de rosa men har du tur får du en ännu mörkare, det är mkt att hålla reda på.


Jag älskar att njuta av dem i motljus och höra bin och humlor dånsurra i busken, en värdig toppenupplevelse denna vecka i min trädgård! :)

7 kommentarer:

gunsan sa...

Mmmmmmmmmmm den var fin.

M/S Design sa...

Fantastisk färg när solen belyser den...såå fin/Mariana

Anonym sa...

Underbar, som bara en ros kan vara:) Gôrbra tips på en röd ros som inte är kinkig! Alltid lika roligt att stöta på rosor som blivit beskurna med hänsyn till rosens växtsätt så att den verkligen får chans att komma till sin rätt. Min nya pyttelilla rosafärgade Poppius blommar nu för första gången men det är ju nästan löjligt när man vet hur stor den blir och vad som komma skall.... Yo

Anonym sa...

Ha, ha, jag såg inte att du skrev om Poppius igår:) Yo

Hannele på Hisingen sa...

saknas på mitt berg.......

Lena sa...

Fantastiskt grann och ståtlig!

Fia sa...

Så himla fin! Står på min önskelista, och jag tror det är ditt fel, för av någon anledning ser jag den alltid framför mig växandes i en grusyta, så som du har ;-) Tja, jag är nog en riktig härmis, för en sådan skall jag ha!