tisdag 6 september 2011

Oj om oss.


Bäst-före-datum saknar betydelse när svensken lagar mat
Pressmeddelande 6 september 2011

En majoritet av Sveriges befolkning anser det vara helt i sin ordning att servera mat som tillagats med
råvaror vars bäst-före-datum passerat. Hela 58 % anser det vara oacceptabelt att bjuda ut sin chef på
lunch och var tredje person kan tänka sig att ersätta kokböcker med mobilapplikationer. Detta visar en ny undersökning, genomförd på uppdrag av Knorr, som dels djupdyker i folkets kulinariska inspirationskällor och dels i vett och etikett vid matbordet.

Ett av de mer uppseendeväckande resultaten i undersökningen visar att 61 % av deltagarna kan tänka sig att bjuda på mat med råvaror som har ett utgånget bäst-före-datum. Som anledningar nämns att det inte ska vara några problem om råvaran känns fräsch och luktar gott samt att märkningen bara är en
rekommendation. Det är främst männen som tycker det är okej att använda gamla råvaror.
– Undersökningen visar att Sveriges konsumenter har god insikt i datummärkning. Det mest positiva med svaren är att folk, mot bakgrund av resultaten, inte kastar råvaror och mat i onödan, säger Jesper Dolve,
produktchef Knorr.

Endast hälften tvättar händerna före en måltid
På frågan: ”Är det okej att en kvinna ammar sitt barn vid en middagsbjudning?”, svarar sammanlagt 39 % av undersökningens deltagare att det inte är acceptabelt. Därtill svarar 43 % att det beror på hur väl man känner sällskapet. En femtedel av deltagarna anser det vara okej att amma vid middagsbordet. Sammanställer man en topplista över de beteenden som anses vara mest olämpliga vid matbordet hamnar ”Att prata i mobiltelefonen” på första plats tätt följt av ”Att snyta sig” och ”Att smaska eller tugga högljutt”. Även saker som att tåflörta eller slicka på kniven hamnar högt upp på topp-tio-listan. 
Andra intressanta resultat med anknytning till vett och etikett visar att 58 % av deltagarna anser det vara oacceptabelt att bjuda chefen på lunch, att hela 68 % tycker det är oartigt att salta maten innan man smakat och att den i sammanhanget låga andelen 52 % alltid tvättar händerna före en måltid.

Kokbokens bäst-före-datum har passerat
Svenska folket tycker bevisligen om matlagning, men var finner de sin inspiration till nya maträtter? Resultaten från undersökningen visar att så många som tre av fyra personer hittar sina recept på internet.
Kokböcker hamnar på andra plats med 61 %. Det är dock inte alla som använder recept. På frågan ”Lagar du helst mat efter eget huvud eller recept?”, svarar 49 % att de lagar mat efter eget huvud jämfört med 36 %
som uppger att de gärna följer ett recept. Noterbart är även att 33 % av deltagarna ställer sig positiva till att helt ersätta traditionella kokböcker med applikationer i mobiltelefoner.

Enkelt och bekvämt med halvfabrikat
Undersökningen visar vidare att hälften av deltagarna använder halvfabrikat i sin matlagning eftersom det är enkelt och bekvämt – männen i större utsträckning än kvinnorna. Det påvisas dessutom att varannan person i
Sverige anpassar vad som serveras på middagsbjudningen efter vilka som kommer på besök. Som jämförelse kan nämnas att 23 % ofta väljer att servera sin favoriträtt. Oavsett vad som serveras är det okej att ljuga om matens kvalitet och smak inför värden, enligt nära hälften av undersökningens deltagare.
– I dagens stressade samhälle finns ett behov av bekvämlighet och enkelhet. En stor del av våra produkter hjälper till med just detta. Mindre krångel vid spisen skapar utrymme för att umgås, säger Jesper Dolve,
produktchef Knorr.

5 kommentarer:

Herr Fryle sa...

Det här var intressant.

♥ mormor Hannele på Hisingen sa...

Från tiden när alla(?) var toppless till att inte tåla se en ammande mor, är lite obegripligt...

Sonen har sommarjobbat i mataffär och berättar att det finns gott om datum kvar för kundens räkning, affärerna noga. Stekte igår 3 dagar (!!) för gammalt kött till gryta, jag mår utmärkt :) Själv har jag växt upp INNAN man uppfann datum på allt...

Arlas mjölk måste man dricka före datum, men det där små mejerierna har utmärkt mjölk som håller, undviker jätten Arla. Åsens, Falköpings, Wanås, Hjornnära har god mjölk, gammaldags ohomogeniserad, gott och nyttigt.

Hannele sa...

P.S.
Vispgrädde och en del filer och yoghurtar är ohomogeniserade, snällare mot magen :)

Hannu på Kinnekulle sa...

Precis Hannele kött funkar fin fint med gammalt fdatum, och Hjonära är bäst!

♥ Hannele på Hisingen sa...

(snuskiga Arla håller priserna nere, så de små mejerierna ska slås ut, då blir det monopol :(