måndag 12 mars 2012

Tidiga vårbud


Min trädgård ligger i en västersluttning och solen kommer inte riktigt åt att värma upp marken, det gör i och för sig ingenting förutom att det kan sega på med våren, men nu har de slagit ut på allvar, snödroppar överallt. Med åren har jag delat tuvorna och uppmuntrar också frösådd, viktigt att låta blast och frökapslar vara kvar tills de släpper. Vill du hindra en större förökning på en speciell plats kan du enkelt ta bort frökapslarna och kasta dem var du vill ha dem. 


Inget hindrar vintergäcken, poängen men solmärken på vårjorden är att det till slut blir mycket, jag har sett gamla trädgårdar där gräsmattorna varit täckta av vissnande vintergäcksblad. Säkert en fantastisk upplevelse när de blommar, jag uppmuntrar mina att växa i vildgräs och perennrabatterna där bladen blir överväxta av annat som kommer efteråt så jag slipper se vissnande blad. De frösår sig villigt och jag låter dem sköta detta helt självt...


Och de som man vill ska sprida sig segar på som bara attan, varför den vita snökrokusen inte förökar sig lika fort som de vanliga blå vet jag inte. Lite tjurigt men det lär vara så i naturen med, ja ja man kan inte få allt fast en vit snökrokusmatta kan väl inte vara för mycket begärt, det är ju i alla fall 2012!8 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Härligt att våren har kommit till dig också nu:) Här håller jag på att försöka få till en matta av snödroppar, vilket resulterat i att jag nu har ca 4 grupper av snödroppar;)) Ha det gott/Monne

Fia sa...

Underbart! Krokusar måste jag plantera mera av här, även om snödroppar och vintergäcken är favoriterna så vill man ju ha så mycket som möjligt såhär års.

Vårvinterträdgården sa...

Ä,vad gör det när hela himlen bara lyser!

Renate sa...

Härligt med vårblommor i det torra vintergräser/riset.Krokusarna är för söta.Jag måste plantera nya,har grävt för mycket där de växer.
Ha det gott

linnea sa...

Jag funderar på att döpa vår tomt i ett nybyggt område till Villa Scilla. Brukar sätta ca 500 lökar varje höst. Sen när ungarna är stora och förståndiga så har vi ett blått hav som får stå i fred.
5 grader varmt och solsken här i Finland/Nyland, Jihuuu! Hej-hej.

M/S Design sa...

Skönt att det är på gång, hoppas på lång vår!
Mariana

Gummans Trädgård sa...

Grattis kram till Dig på Din Dag.
Ha det skönt och njut av livet.
Ann.

Randi sa...

Snödropparna är mitt vackraste vårtecken. De finns överallt här. T.o.m. i skogen utanför. De förgyller verkligen trädgården nu.
Önskar dig en skön helg!/Randi