I senaste PRO tidningen finns ett gott recept på en kaka jag gjorde, nu har tidningen kommit ut men du kanske inte får den i din brevlåda ännu, därför kommer den också här.
Citrus och
passionsfruktpaj
Avsluta måltiden med
en frisk smak av mild citrus och passionsfrukt.
Pajbotten
200 g vetemjöl
en nypa salt
110 g smör, tärnat
20g florsocker
1 äggula
2 msk kallt vatten
Fyllning
6 passionsfrukter
juice och rivet skal
av en citron
juice och rivet skal
av en lime
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
80 g strösocker
2 ägg
2 äggulor
Börja med degen, kör
mjöl, salt, smör och florsocker i en mixer tills det liknas brödsmulor,
tillsätt äggulan och vattnet som strax binder ihop degen. Plasta in degen och
låt den ligga och svalna i kulen i ca 30 minuter. Pressa ut degen i en ringform med löstagbar botten, lägg på
ett bakplåtspapper och fyll med bakbönor. Förgrädda pajskalet 10 minuter i en
200° varm ugn. Ta bort bönor och papper och grädda i 5 minuter till.
Fyllning
Halvera
passionsfrukten och gröp ur dem i en sil med en skål under, pressa ur safterna
med baksidan på en sked, spara fröerna och juicen.
Vispa samman
passionsfruktsjuicen med citron och limeskal och saft, grädde, crème fraische,
socker, ägg och äggulor. Smaka av och känn efter att det är en fin balans
mellan syra och sötma, tillsätt eventuellt mer citrus om det behövs.
Häll smeten i det
förbakade pajskalet och baka i ca 30-35 minuter. Låt pajen svalna helt och strö
över passionsfruktsfröerna, det gör inget om det kommer med lite lent
fruktkött. Servera pajen rumstempererad med gott kaffe till.
2 kommentarer:
Det låter verkligen gott, tack för receptet!
Varsågod Ingela, hoppas du gillar det med. ;)
Skicka en kommentar