måndag 4 mars 2013

Gott till påsk


I senaste PRO tidningen finns ett gott recept på en kaka jag gjorde, nu har tidningen kommit ut men du kanske inte får den i din brevlåda ännu, därför kommer den också här. 

Citrus och passionsfruktpaj

Avsluta måltiden med en frisk smak av mild citrus och passionsfrukt.

Pajbotten

200 g vetemjöl
en nypa salt
110 g smör, tärnat
20g florsocker
1 äggula
2 msk kallt vatten

Fyllning

6 passionsfrukter
juice och rivet skal av en citron
juice och rivet skal av en lime
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
80 g strösocker
2 ägg
2 äggulor

Börja med degen, kör mjöl, salt, smör och florsocker i en mixer tills det liknas brödsmulor, tillsätt äggulan och vattnet som strax binder ihop degen. Plasta in degen och låt den ligga och svalna i kulen i ca 30 minuter. Pressa ut degen i en  ringform med löstagbar botten, lägg på ett bakplåtspapper och fyll med bakbönor. Förgrädda pajskalet 10 minuter i en 200° varm ugn. Ta bort bönor och papper och grädda i 5 minuter till.

Fyllning

Halvera passionsfrukten och gröp ur dem i en sil med en skål under, pressa ur safterna med baksidan på en sked, spara fröerna och juicen.
Vispa samman passionsfruktsjuicen med citron och limeskal och saft, grädde, crème fraische, socker, ägg och äggulor. Smaka av och känn efter att det är en fin balans mellan syra och sötma, tillsätt eventuellt mer citrus om det behövs.
Häll smeten i det förbakade pajskalet och baka i ca 30-35 minuter. Låt pajen svalna helt och strö över passionsfruktsfröerna, det gör inget om det kommer med lite lent fruktkött. Servera pajen rumstempererad med gott kaffe till. 


2 kommentarer:

Ingela sa...

Det låter verkligen gott, tack för receptet!

Hannu på Langeland sa...

Varsågod Ingela, hoppas du gillar det med. ;)