måndag 20 maj 2013

Lundens Skugga irl


Just nu känns det som att trädgårdskronan har hamnat lite på snedden, det har varit mycket jobb och lite trädgård. Men det är ingen större fara, jag kanske hinner i kapp i juli.


Men även om det är stökigt och brända buxbomshäckar lyset fult i grönskan njuter jag av det som är fint på en hastig morgonpromenad.


Jag var borta i helgen och det måste varit varmt här med, lunden blommar fint och bladen växer i kapp.


Just nu känns det som det vita dominerar, bollvivor lyser kallt vitt i vårgrönskan och det är nog dags att sprida ut dem lite så det vita inte lyser hårt i det skira.


Det stora trebladet lyset inte lika ilsket, men det beror nog på att regnet har vattnat ut den lite. Trillium grandiflorum


De fyllda är galet vackra men jag tycker inte att de passar in i den skira, måste hitta på något annat med dem. Trillium grandiflorum 'snowbunting'


Julrosorna blommar så klart fortfarande och lite här och var sticker den gula hundtandsliljan 'Pagoda' upp, lättodlad och inte ilsket gul.


I år börjar jag märka av att de turkiska julrosorna har fröat av sig, passar bra till det nya lundprojektet.


Guldramsen hör till en av mina lundfavoriter, jag delade på plantorna i höstas och de har alla etablerat sig fint. Uvularia grandiflora


Utan skugga funkar inte lunden, hos mig är det mest äpplen och körsbär som skymmer den varma solen.


Jag har planterat ganska små icke bärbärande körsbär i österläge för att svalka lunden och skapa lite bussinsynsskydd. Prunus gondouinii 'Schnee'.
De blir inte så stora träd och passar fint i små trädgårdar eller om man som jag inte vill skymma västerutsikten från huset.


Sötbären blir att för stora så de får växa där de inte tar bort annan njutning och i körsbärslunden håller de på att växa till sig rejält, kul och vackert med det vita floret högt uppe i skyn.


Björkarna på festplatsen har också spirat, vackert med skimrande grönt. Tyvärr har jag inte hunnit med att klippa ner gräsen till vänster, nästa vecka. ;) Betula jaquemontii.


Men även om jag ligger rejält efter så gäller det att inte stressa på, trädgård skall vara roligt och vilsamt med många sköna sittstunder. 

8 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Så enormt vackra bilder.
Ja, glöm inte att njuta också det är viktigt både för kropp och själ.
Önskar dig en toppenfin dag Hannu!

Mikael Söderholm sa...

Som gammal parkarbetare "går jag igång" på Himalayabjörkarna - finfina! Hybridkörsbäret var en nyhet för mej. Sorgklockor, hundtandsliljor och treblad är riktiga godingar! Oj, oj, oj..

Vårträdgården sa...

komma ikapp låter hemskt i allt det vackra,som en påtvingad tävling.

Alen Trädgård sa...

Så otroligt vackert med alla blommande träd! Guldramsen har jag fått upp ögonen för alldeles nyligen så den ska jag försöka att få tag i;) Ha det gott/Monne

samson sa...

Mycket vackert hos dej
ha det så bra
maggan

vibeke sa...

Wow..blir helt måløs..så vakker hage :) men mange fine planter,trær og miljø:))) LIker !!!
Så mye og se bare på bildene,ikke rart du tar hagearbeidet med ro, og nyter litt også..viktig det :)

Meta sa...

Vad man än säger och tycker så ääär våren den bästa tiden, man hittar sina väl planterade växter och naturen bjuder på en fantastisk syn av vackra blad och blommor.
Så härligt du har det.
Ha en fin vecka
kram Meta

Anonym sa...

Nu när man har varit i din vackra trädgård är det extra roligt att titta på dina bilder och läsa dina kommentarer - för nu vet man ju hur det ser ut och vad du prata om ....
Njuter fortfarande av mathelgen
Kram Ute