tisdag 26 november 2013

Fjärde resan gick till Bacilicata

 

Om man åker till Italien i november kommer man i apelsinernas tid.
Ljuvligt att gå på dammiga grusvägar och plocka mogna frukter,
 längs vägen. Det 'är inte för varmt men man kan ändå äta i solen, och
på kvällarna blir det så klart inomhus. 


Jag var nere igen med Sanna Töringe och jobbade med vårt bokprojekt om
syditaliensk mat, genom våra resor har vi träffat många underbara människor
och smakat deras mat och nu skulle vi vara uppe i bergen. Hösten väntade oss med
svamp, valnötter, kastanjer och nyskördad cikoria.


På resan besökte vi brödstaden Altamura och smakade på på det berömda brödet och åt den godaste
focaccia någonsin, och det gjorde vi på stående fot på en parkeringsplats och oj som vi njöt.

En natts mellanlandning i Mattera med en fantastisk utsikt över grottorna. Vi kom ganska sent så vi gick ut på stan och hängde på en vinbar och åt lokala frestelser och sen gick vi på krogen.


På morgonen gick vi en promenad i den berömda stadsdelen Sassi di Mattera, vad kan man mer än att häpna och vara glad för det man ändå får vara med om i jobbet.


Men vi skulle nu upp i bergen och det var en lång resa så vi stannade till då och då, att njuta hör ju också till jobbet. 


Första anhalten var Castellmezzano och hoppla resan dit var vidunderlig men inte otäck att köra på något vis, även om vägarna slingrade sig upp i bergen. De var alltså tillräckligt breda för att kunna mötas utan problem. Dock tog det lång tid eftersom vi stannade och beundrade utsikten ofta.


Vi skulle till Albergo Locanda di Casromediano för att laga mat och prata mat i 2 dagar, det var så klart fantastiskt kul och väldigt trivsamt i bergyn och hotellet. Många åker dit för att vandra i bergen på dagarna och sen äta gott på hotellets Ristorante Becco della Civetta.


På kvällen tändes bergen och byn upp och ja som du ser, det var magiskt.


Sista kvällen var det fest och vi åt och dansade, underbart att få göra så. 


Vidare på nya äventyr, vi köpte ost och schark på vägen och åt i bergen, gott och härligt.


Vi skulle träffa Federico Valicenti och prata fattigmansmat i Terranova di Pollino.


Hans Ristorante Luna Rossa är välkänd och självklart låg den med en underbar utsikt över dal och berg från terassen.


Även här hängde vi i köket, lagade och pratade mat. Det var också väldigt 
trevligt och vismakade på allt som lagades och bjöds. 


Både jag och Sanna uppskattar säsonger och det gjorde de i Italien med, nu var det tid för granatäpplen och dem toppade vi lammkotletterna med.


Kvällen vandrade vi i de smala gränderna för att lätta på mattrycket, vi hade ätit 
och smakat på mycket. Men var härligt att vandra med, så det var ok.


Dags att åka vidare och när vi såg skylten Eboli kunde vi inte låta bli att åka dit där Kristus stannade. Landskapet var bedårande vackert och lättälskat, visst vill man kliva ur och vandra ner i olivlundarna.

  

Av en slump hamnade vi på Taverna "La Contadina Sisina" i Aliano vilket
skulle visa sig vara ett underbart lyckokast. Vi åt en underbar lunch som gav oss 
massor av inspiration och kunskap om det tradionella köket, en fantastisk upplevelse.


Och det vi har varit ute efter var fattigamsmaten, att uppfinna något
gott av det som står till förfogande och gissa om vi njöt oss igenom den goda luchen, stort tack till er för den.


Hela dagen var faktiskt ett äventyr eftersom vi inte hade bokat upp oss med någon och vi kunde
ta för oss av Basilikata på egen hand, men vi hade hört rycktas om Poeternas Palats...


Vi anlände till Tursi och en makalös upplevelse väntade oss.


Åsnemannen som visade oss byn, vinmannen som bjöd på vin och mandel i vingrottan och en måltid i Poeternas Palats med deklamerad poesi, att var som på film och vi hade en underbar visstelse.

 
Den natten sov vi djupt och vaknade till utsikten från Poeternas Palats.


 Nästa stopp var på Agriturismo San Teodoro Nuvo intill Pisticci.


Där vad det bråda dagar eftersom oliverna skulle skördas och pressas och det var noga med
den saken, alltså de vaktar sina oliver så de inte blandas med andra när de pressas vid olivpressen.

Där stannade vi i två dagar och jag hade valpabstines och gullade med alla som kom i min väg.


Förutom valpen så åt vi gott, lärde oss att baka på nya sätt och fick ta del
av gårdens traditioner och det ekologiska tänket som gjorde att fjärillarna hade återvänt. 

Vi åkte till Grottalie och handlade keramik, men ja det visste ni ju redan...



Vi åkte ner till Sanna Töringes hus och jobbade en vecka till för att sumera det vi varit med om. Vi smakade på oliver, oljor och lagade mycket mat.


Våra resor ger upphov till att omsätta den Italienska maten som vi har arbetat med till Svenska förhållanden, göra om och skapa nytt utifrån traditionen så att det så småningom kommer att fungera i era kök med. Om jag skriver så här; Syditalien har påverkat min vardagsmat långt mycket mer än alla andra kök som jag rest igenom, och då har jag ändå smakat mycket mat.


Vio köpte fisk och skaldjur i Gallipoli


Trånade efter trädgårdsantiker, meh så underbart.

Och jag fortsatte så klart att drömma om ruinen som ännu inte är min. 

Men ja ni ser ju själva, blommande rosmarin och murar att renovera.

Förstå att omvandla den väggen till ett rustikt kök och ha Mathelger i Syditalien i apelsinernas tid.


Det är inte synd om oss och sista kvällen rostade vi kastanjer och drack ett vin vi hade köpt på en kastanjefestival i bergen, men nu skall vi provlaga och renskriva handsrivna recept, smakminnen  och allt annat som vi upplevt utan att berätta om det. Tack till alla er som tagit emot oss och berättat om era traditioner, smaker och mat, det har varit fantastiskt att få ta det av det. Sanna och Hannu



10 kommentarer:

hagen vår sa...

Ikke verst å få alt dette i fanget en mørk novemberkveld. Anne

Anonym sa...

Men vilka fanatiska foton!
Blir sjuk av avund, kommer att stå först i kön när du börjar med mathelgen i Italien Hannu!
/Monica (Monaxe)

Hannu på Kinnekulle sa...

Oemotståndliga Syditalien. :)

Our photos sa...

Beautiful are your photos and the food lok so Yummy, Hannu!
Greetings from Holland.

Anonym sa...

Det var som att man gjorde en egen tripp till Italien, när man läste o titta på dom vackra bilderna. :)

Kristiina sa...

kan man få tag i cikoria i Sverige ???

Inger/Åkersberga sa...

Tack Hannu för Dina underbara bilder.

Anonym sa...

Tack för alla inspirerande texter & bilder om mat & trädgård. Det finns hopp.

En följare.

Enjoying my *new* lifestyle sa...

Åh, så fantastisk på alla plan!
Vackra bilder, och tips när man skall ge sig ner till Italien, samt det fina och läckra.

I ditt skrivande Hannu med dina bilder finner jag en harmoni :)

Anonym sa...

Ser fram emot denna bok. Fantastiska bilder, måste snart göra den där Italienresan!