tisdag 29 december 2015

Det var 17 som kom


I höstas åkte vi ner och mötte upp 17 underbara
 matlagare för en veckas matlust i Salento. Det förvånar
oss att det är lika roligt varje gång, men så klart det är trevliga 
människor som söker sig till palatset. Alla vill vara med och 
laga, smaka och njuta, par som singlar.
Inte konstigt att det blir kul och man behöver inte vara 
duktig från början, jag och Sanna Töringe stöttar och hjälper till. 


På dagarna roar vi oss med utflykter i den sköna solen.


Och givetvis äter vi goda luncher på våra favoritrestauranger 
som serverar genuin mat. 


Vi bodde på Palatset mitt i byn.


Och med sin muromgärdade trädgård kan man leva livet
i ett palats med rötter från 15-talet, skönt läge och en
härligt eftersatt trädgård att vandra och vila i.  


Givetvis är det matlagning i den underbara köket som
är grejen med hela resan, att laga tillsammans är det 
roligaste och njuta av det vi har lagat är naturligtvis underbart det med.


Och eftersom vi är i Italien blir det väldigt traditionellt och ljuvligt gott.
Basen i en minestrone är lyckan till njutningsfull framgång runt köksbordet.


Beroende på säsong blir det olika slags grönsaker, våra höstfavoriter
på hösten är sparriscikoria, ljuvligt god vintergrönsak där nere.


Maten dukas upp och här blev den antipasti av chark och härliga grönsaker.
Både jag och Sanna äter mycket medelhavsmat i vår vardag och
vår ständiga påminnelse från våra matresor är att de som följer med ständigt
uppskattar fräschören och att deras magar mår väldigt gott i vistelsen.
Vare sig jag eller Sanna är hälsokostare, men vi tror på sund mat
och att det med härligt sällskap berikar livet på många plan. 


I höstas var det sol varje morgon och då åt vi 
givetvis frukost på taket med sköna långa samtal och värmande sol.


Nästan alla utflykter tar oss ner till havet och i november kan
man fortfarande bada, fast just då när bilden togs var det
efter lunch och alla njöt av det som smakade i gommen.  


Men Aile fick inte mat på krogen och hon passade på att bada rejält. 


Jag och Sanna fixar det mesta, men givetvis åker vi till marknader
och handlar råvaror. Då kan man också passa på att att köpa
med sig det av Italien som man vill ha hemma. Det kan
vara prickigt porslin, sköna linser, ost och chark. Eller
vad nu du går i gång på, hur som härligt.   


Nej inte bara mat.


Vin ska givetvis prövas, vi väljer olika vingårdar och smakar
oss igenom sortimentet med en ljuvlig lunch till det. 


Eventuella språkförbristningar är inget problem och
allvarligt vem vet vad bakpulver heter på italienska?


I höstas var kaktusfikonen mogna, men de skall
ätas där som färska fikon, jag ni vet hur det smakar om
man köper dem hemma.


På väg att köpa nödvänigt, de som inte följde med
lyxade sig med att besöka vackra Lecce eller åkte 
till stranden för att sola och bada den lediga dagen. 


Utflykter blir det varge dag och denna ljuvliga
boll av Plättar i luften skapade god glädje, kaktusarna i den
botaniska trädgården gav också stort begär. 


De ljuvliga dagarna tillbringade vi utomhus och i skymningen gick vi in. 
Tänker att juniresan 2016 blir ute mest hela tiden, förutom att sova. 


Men visst att laga mat i köket är ljuvligt det med.


Allt handlar om att möta människor, njuta och dela njutningen.
Att dela en måltid är ändå det största även om man inte
känner varandra från början. 


Och en barskrapad talrik säger det mesta.
Är du sugen på att följa med 2016 klicka HÄR för all info. Välkommen
Sanna & Hannu, gott nytt och allt det där med.
Vill du se Bilder från våra tidigare resor klicka på siffrorna. 1 2 

4 kommentarer:

Christina Bergström sa...

Att höra surret på gruppen när vi kom och såg taket i matsalen, färgerna den stora öppna spisen var hissnande, pirrigt och magiskt spännande. Alla dagarna omslöt vi av dofter, värme och smaker som var ljuvligt. Att starta dagen i morgonstund med frukost kändes som balsam för oss höst törstande nordbor. En rekommendation : åk med på denna anorlunda resa.

Lena Birgersson sa...


Ett underbart sätt att få uppleva södra Italien och träffa massor av trevliga människor. Laga mat, åka på utflykter, köpa fisk direkt från fiskebåtarna, äta ute på genuina italienska restauranger,besöka matmarknader, lära sig dansa piccicata (?), provsmaka olivolja och viner. Ja, det är ingen hejd på trevliga upplevelser om ni åker med. Rekommenderas varmt!


Bo Lindgren sa...

Jag hade en underbar vecka tillsammans med min vuxna dotter med mat- och italienupplevelser som övergick mina förväntningar. Detta är en upplevelse som borde finnas på allas "bucket list"

Drömmen om Italien och livet på Capri sa...

Ser helt underbart ut!!!

mittlivpacapri.blogspot.se