söndag 4 februari 2018

Trädgårdsfunderingar


Vilken perfekt dag för trädgårdsfunderingar, jag har faktiskt inte tänkt så mycket på den förrän nu. Jag ska givetvis följa upp ritningen i år och se vad som finns, men jag har inga minnen av perenner i någon större utsträckning sedan jag var här i sommras, men jag kanske inte tittade så noga. Jag var väl bländad av havet, den stora gårdsplanen och taket.


Jann Poulsen från Det Danske Haveselskab har ritat trädgården 1994 och det var ungefär samtidigt som jag började skriva/skissa på min första bok. Jag vet inte om han fortfarande lever men det kan jag undersöka, det skulle vara kul att fräffa honom och prata om trädgården. Jag vet inte om alla växter blev planterade men en stor del har jag hittat där ute. Jag har inga som helsta planer på att ta bort några buskar eller annat och jag kommer hantera trädgården med respekt för det som har varit, men min hjärna är mer symetrisk än böljande. Jag gillar helt enkelt raka linjer och riktningar så nu har jag skissat in lite häckar av buxbom som jag ska sticklingsföröka av det som finns på plats redan.


Och jag vill också föra in mer perenner framför de böljande buskagen, lökväxter verkar det finnas mycket av men det ser jag senare i vår. Jag vill bryta upp den stora gräsytan för att den inte ska verka så ödslig och tillföra en vacker blomning innanför häckarna på ett liknande sätt som jag hade det på Kinnekulle. 


Mina gammla rabatter var lättskötta och så det blir de väl här med när de har etablerat sig, men det blir många meter häck med fem plantor bux per meter, tur att det är så enkelt att sticka dem. Ja det är ju inte bara kök och liv man har att fundera på. Men detta skall också göras i etapper, det vore ju trist om jag blev klar redan i vår. Ha det gott. :)3 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Visst är det kul att börja på ny kula och få planera och fundera och skissa, men.....
Du gör helt rätt att låta trädgården visa sitt rätta jag under åmtinstone den kommande växtsäsongen. Den kanske visar sig ha en massa rariteter och vara uppbyggd väldans tjusigt.
Själv kom jag till en "trädgård" på 5000 kvm med några ytterst få perenner och buskar - på helt fel ställen - samt inga lökväxter alls. Jo, en rad med vildväxande påskliljor det var allt.
Men det var faktiskt riktigt skönt efter att i Älvsjö bott på en gammal liten tomt med massor av fruktträd - det var tydligen modernt på 40-talet. Och det är ju svårt att ta bort träd. Två dog dock av sig själva och dom andra beskar jag (som bonsaiist) så dom blev vackra. Att dom sen råkade bära massor av frukt till grannarnas förvåning gjorde ju inget precis.....
KRAM/Susie

Louise sa...

Så spännande med en ny plats att lära känna. Tycker att det är fascinerande hur man påverkas i sin smak av omgivningen, om det är en öppen storslagen natur eller ombonad skog. Jag märker att jag helt tappar smak för blommor nära havet, men längtar efter röda pioner om jag är i lövskog. Konstraster och sammanhang... Så intressant att läsa dina funderingar. Nej, jag gillar inte heller svepande linjer, så svårt att efterlikna naturen bra så jag låter hellre bli. En riktig naturtomt hade jag dock inte känt behov av att ordna upp. Hoppas att du har mycket läplanteringar, kan man inte ha för mycket vid kusten =)

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}