tisdag 30 september 2008

Lite mindre feber.

Ett säkert tecken på tillfrisknad, i alla fall för mig. Jag börjar tänka på mat och fest. Idag när det är kallt och regnigt ute, vill jag äta varma kryddiga smaker. Det behöver inte vara överdrivet heta smaker, men precis så mycket att det blir varmt i pannan. I år odlar jag inga grönsaker, bara för att jag inte hunnit. Men jag kommer ihåg odlingarna i den förra trädgården, med pumpor som bars in till höstfesten. Nåväl det kan ju också vara en inspiration, men snart dags för matfest i köket. Fast lite trädgårdslandsaktigt kommer det ändå att bli i kväll, är så sugen på sötpotatis med rårivna rötter och heta kryddor.


Dags för fest med nyskördat och starkt i glasen!

Sötpotatis med hetta och nötter under täcke av råkost


4 portioner
1/2 dl solrosolja
1 hackad gul lök
ca 4 krossade vitlöksklyftor
1 1/2 msk finhackad färsk ingefära
1 kg sötpotatis, skalad och grovt skuren
400 g tärnad savojkål, vitkål blir också bra
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk kajennpeppar, eller mer om du vill
400 g grovt hackade plommontomater, vanliga funkar fint
2 dl ananasjuice
1 dl vatten
ca 150 g oslatade jordnötter, skalade och grovt stötta. kan vara svårt att få tag på, andra nötter blir också bra, men de skall inte vara saltade!
salt och nymortlad svartpeppar
1 pkt färsk spenat
1 stor grovriven morot
2 rödbetor, skalade och grovrivna
saften av 1/2 citron

Värm oljan i en stor gryta, fräs löken mjuk utan att bryna den. Tillsätt vitlök och ingefära, låt fräsa några sekunder.
Tillsätt sötpotatis och kål, rör om väl och fräs utan att branna vid ett par minuter. Rör ner paprika och kajennpeppar. Slå i tomathacket med safterna, ananasjuice och vatten. Rör om väl och sjud under lock tills grönsakerna är riktigt mjuka.
Innan servering, smaka av med salt och peppar, rör ner lite av nötterna, stjälp upp grytan på ett fat, strö över resterande nötter. Toppa med rårivna grönsaker och strö spenaten runt om kring.
Om du är nötallergiker skippa hela grejen, det är något med nötterna och hettan som gör det. Till detta serveras bara dryck, bröd och kött är överflödigt!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nemen så trevligt har du börjat blogga Hannu.. Läser att du varit/är dålig trist och du får krya på dig.. Den där skördefesten med alla nyttiga grönsaker och heta kryddor gör säkert susen.. Ha det gott.. Monica

Hannu på Langeland sa...

Ja, så mycket till fest blev det väl inte igår, men det smakade gott. Och jag hettade till maten och drev de elaka bakterierna på flykten!

Anonym sa...

Hej!
Har noterat receptet - tycker det verkar gott! Måste prova!
Idag är det dessutom Vegetariska världsdagen läste jag i bladet.
Ulla

Fritt ur hjärtat sa...

Hej Hannu! Kul att du också börjat blogga!! Trist med förkylningar, roligare med fest, mat och levande ljus. Inser att det är dags att ta fram Vinterkalas och leta efter mycket smak!! Jag lever på salami
;-) operationer och mediciner har gjort smaklökarna konstiga, allt är äclkigt eller smaklöst, nu ska jag kolla vad du har;-)

jag länkar till din blogg, hemsidan länkar jag till redan...

Hannu på Langeland sa...

Vegetariska världsdagen, där satt den! Det händer inte ofta att man prickar rätt utan att veta. Pröva receptet, kanongott och enkelt!

Leva på salami... jag skulle kunna bli vegan om det inte vore för charkens skull. Förändrade smaklökar låter brr! Nej du får kämpa och lära tillbaka vad du gillar och inte, minns när jag var mer hälsosam och fastade, då smakade choklad pyton efteråt, men minnet sade du väjer dig. och mycket riktigt efter 500g var det gott igen, enkelt!