söndag 12 oktober 2008

Strålande dagar


Att älska hösten är enkelt, i alla fall om den bladlyser i orange som idag.

Idag måste jag ta hand om fallfrukten, det måste ha blåst rejält förra helgen när jag var uppe i Sundsvall.

Eftersom gångarna är täckta av blad och äpplen. Egentligen är det vackert med äppelmönstren i gången, men de ruttnar ju också. Hjortarna får de flesta och några blir till paj.

I bakgrunden ett skönt höstlyser av körsbärskornell. Och fontänkeruben har äntligen börjat visa tendenser till att ärja.

Häpp, hemma igen. Snart dags att få in henne i förrådet. Undra vad folk tänker som åker förbi, där bor en galning. I bakgrunden blommar ett fält av glansmiskanthus, det är också lite galet, men också vackert.

Äntligen har jag kommit så långt i projektet som till bortre ändan, nu gräsmatta med lönnlöv. Buxbomshäcken flyttade jag hit för 2 år sedan, nu har den vant sig och börjar att växa igen.

I år har det blivit mycket gjort i trädgården, till och med staketet framför körsbärsträdgården är uppe och målat!

De senaste vintrarna har gynnat helgonörten, fattas bara att de knäcks i vinter. Med tanke på hur mycket som jag klipper bort varje år, är växtkraften otrolig.

Lika så med salvian, den är minst 1,5 m bred. Visserligen låg, men fin ändå. Nä nu kan jag inte hålla mig, ut i solen...

14 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

Underbart vemodigt vackert, höst är en höjdartid. Vi har äppelklyftor i ugnen, kryddat med ingefära, kanel, farinsocker, en klick smör. Russin, kokos, mandel.. Äts som det är eller med glass. Äppelkaka kan man ju inte äta varje dag :)

Hannu på Kinnekulle sa...

Så rätt, äppelkaka varje dag växer i munnen!
Ska fixa klyftor till ef fikat, tack för tippset!

Fritt ur hjärtat sa...

Det är sannerligen vackert nu! Jag kommer inte ur huset utan hjälp och alla jobbar... men Aronian lyser mot mig genom fönstret! En Kryss på friland gläder mig så det nästan gör ont, över metern hör och härliga rosa blomor, kontrast till halvdöd Fairy och oregano som omger den. Min Helgonört försvann för något år sedan... ersatte den med Japansk malört men det blir aldrig samma. Börjar planera för att flytta in urnorna med Oliander, oliv och palmer, men med vardagsrummet som enda alternativ drar jag på det....

Utblickaren sa...

OMG vilka vackra bilder du tar jämt! Bara älskar höstmelankolin i dem. Lejonet som kraschlandat i fallfrukten är ju strålande. Själv har jag, trots både äppelträd och stormbyar, ingen fallfrukt alls, fruktträdbeskärning, gone bad.
Hursomhelst, vackra bilder!

Ulla sa...

Åh, hösten är grann - tack för fina bilder!
Äppelchutney?
Hälsningar
Ulla

Jema Rose sa...

SÅ vackert..! Madonnan är så fin tycker jag...men så är också mitt hem fullt av Madonnor, Jesus-statyer, änglar, kors, krucifix & radband...

; )

Idag gick jag en promenad strax söder om Åhus, 2 personer var i havet och badade...ljuvligt väder..!

/Jenny

<3

Hannu på Kinnekulle sa...

Verkar jobbigt det där med att inte komma ut på egen hand, vinterförvaring har jag slutat med. Det blev allt för jobbigt att släpa på alla tunga krukor. Så tills jag kan lösa det på ett smidigt sätt väljer jag vara utan.
Att det blir mycket fallfrukt beror på att jag de sista åren anlitat ett beskärningsproffs, den bästa investeringen ever!
Äppelchutney, jess!
Jag har en känsla av att det är så hos dig, radband och madonnor. Men bada idag, nja....

Ulla sa...

Jag släpade in en massa krukor förra helgen när det regnade och blåste som värst - tänkte kanske kan jag övervintra tillsammans med alla pelargoner i uterummet (litet och kanske för kallt ibland) men nu i helgen åkte krukorna ut - nää, jag orkar inte med detta - för skräpigt - det hamnade på komposten. Tror det blir lugnast så, nu gäller det att klara alla vacka pelargoner - jaa - så får det bli.
Å, tänk - tomaterna mognar fortfarande i växthuset - 2 burkar chutney till - Mmmm!
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Jag blir lite avis på dina tomater, eller snarare chutneyn!

Ulla sa...

Det förstår jag till fullo - ditt recept! - Och jag blev så glad att kunna göra mer. Mmmm! (PS - jag plockade ett kilo till i helgen - men får se om tiden räcker till - och senapsfrön saknas.)
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Jag väntar på leveransen, odlar inga tomater i år!

Ulla sa...

Har förstått det! Ibland får man välja bort något! Nu får du göra äppelchutney - så får jag se om jag har vägarna förbi - Hmm - åker till Florida om någon vecka - sol och värme och förmodligen tomater, jordgubbar mm. Hade tänkt ha med mig "Vinterkalas" men den dröjer - skulle förmodligen uppskattats mycket av systerdotter over there -men får skicka bud senare.
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Vinterkalas släpps den 20/10, klart jag hjälper dig om det behövs!

Ulla sa...

Tack för omtanken! Men kommer den ut den 20:e borde jag kunna fixa det!
Hälsningar
Ulla