Halvvägs genom livet, är ett skönt tillstånd där man är fri att göra som man vill! Och när jag insåg detta flyttade jag till Langeland.
måndag 27 oktober 2008
Vintertid = potatismos
Vaknade tidigt i morse, trodde jag. Med det visade sig att jag vaknade tidigare än jag gjorde, eftersom jag hade missat att det var vintertid igen. Tur att jag inte hade en tid att passa! Dock var det enkelt att ställa om trädgårdsklockan och jag fick en lång och skön frukost! Solur är ganska vanliga ute i handeln, mitt är tillverkat 1735 och det var långt innan sommar och vintertid hade uppfunnits.
Egentligen skall de förmodligen vara satta på en stenstolpe eller liknande, någon har satt mitt på en grön ful fot, fast rolig och det är just därför den är enkelt att ställa om! Vrida en stenstolpe....
Vintertid betyder också att det mörknar tidigare på kvällen, alltså helt ok att börja laga mat tidigt. I kväll firar jag den nya tiden med panchettalindad fläskkarré, smaksatt med rosmarin och vitlök. Det blir en enkel och lättlagad festmåltid, stöt lite färsk rosmarin med salt, peppar och vitlök. Tillsätt en skvätt olivolja och klappa in köttet runt om. Linda med tunna skivor pancetta (lufttorkat sidfälsk), tyvärr blir det inte samma sak med rimmat fläsk, då är det bättre att välja annan chark som Copa di parma. Stek i ugn på 175° tills termometern nått 80°, kanongott!
Vintertid betyder också äntligen potatismos, jo det ska vara med smör!
Fast så vad det ju katten, den ligger redan i närheten och väntar på mat, för den är alltid mattid! Hm...
Men är det ok att tulla på köksvintet redan nu? Även om det är tidigt, fast lika mörkt som som det var senare i går?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Så gott det ser ut.
Äkta smör, nyttigast också :)
jess, äkta smör och riktig potatis... Just potatis är en fördel nu i vintern, och ett gott mos är bäst!
Ja, det ar klart det skall vara gott! Tittar in fran mitt paradis i solen! :) Ha det bra!
Ulla
Älskar potatismos! Levde på det när jag som fattig student låg i Lund (inte pasta rouge eller nudlar). Nu gör jag moset helst med mandelpotatis. Om man kokar dem med skalet på är det lättare att lyckas. Snart är det bara västkusten som har plusgrader på natten. OK, jag får väl gå ut o putsa fönstren, då. Yo
Potatistider = härliga tider....
Annars är tiden mest ur led.... ; )
/Janne
Skaffa ett månadsur så slipper du alla problem med ändring av sommar-/vintertider. Mina växter är mina månadsur. När min växt dör är det en ny månad. Väldigt spännande.
Mos på mandelpotatis, jo du det blir gott, men det gäller att koka precist! Att tiden är ur led, vad menar du?
Och så kom ett förslag om månadsur. Haha, du är inte klok. Pucko! Men tack för tipset, dock känns spänningen allt för odramatisk för att kunna vara spännande! Men det så klart, ett växtliv i Sthlm kanske är annorlunda än här ute i mjölklandet....
Mos på mandelpotatis och vispgrädde fick jag, när maken gick på nån matlagningskurs för herrar...
Hannele, var det ingen hit med grädde i moset? Jag går på hårdvalutan direkt och använder smör. Lite, lite bara men oersättligt:D Yo
Hannu, Hannu, Hannu! Vi delar intresset för mos, senast igår gjorde jag din stek med gott mos till. Strykande åtgång men det behöver jag väl knappast säga? Den där steken har blivit mitt signum och säger jag här hemma att det blir Hannustek så jublar familjen! :)
Akta familjen, allt för mycket Hannu blit trist till slut! Men kul, hälsa familjen också, nu ska jag värma min Indiska lammstek, en rysare......
Skicka en kommentar