Halvvägs genom livet, är ett skönt tillstånd där man är fri att göra som man vill! Och när jag insåg detta flyttade jag till Langeland.
måndag 17 november 2008
Testurang Lycopersicum
Kalsmiddag på Åbergs i Ystad.
Vi välkomnades av den tända festbelysningen, aftonen var lång, god och sen.
Jag måste tillstå att jag överraskades mycket av maten som vi fick, men bara positivt....
Meny
Fördrink
Vodkaspetsad fläderblomssaft med fläderbärsis
Tomatchips, rågflarn och grön färsk chili med nässelcréme
Amouse Bousch
Auberginrulle av sorten 'Falcon', med rökt lax. Rostat linfrö, fänkålsplym och krasseblomma.
Vegetable Circus
Kökets stöttepelare utan förklädnad...
'Nates' morot, 'White Gem' palsternacka, 'Egyptisk Plattrund' rödbeta, 'Veronica' Romaneskobroccoli, 'Bright Lights' mangold. Och så 'Franklin' rosenkål med speciella vänner.
Kokt och smaksatt med den godaste örtoljan, enkelt, elegant och sinnligt.
Vin: Reserve du Chevalier Pinor Gris, Hubert beck, Alsace 2006
Får vi be om största möjliga tysss....
Bond shot in Aquarium!
Bonböneterrin med Bosarpsfond som bas.
Chou farci au Foi
Spettskålsknyte med Österlenfågelleverpate och kamutvete
Minipurjogratäng
med pressad Ulster Chieftain, ruccola och fattigmanstryffel...
Freeze!
Sorbet på 'Worden Sekielpäron' anno 1872
med Veilie Poire William Eau de vie
Lamm i äppellund
Österlenlamm med trädgårdens örter och poatismos av 'Arran Victory' med nyskördade broccoliknoppar 'Lord'
Smaksatt med rosmarinskryddat Gravensteinermos, halvtorkade tomater och karamelliserad 'Pantoffelög från Rögla'.
Vin: Domain de Roumanille 2001 Fitou
Bensträckare innan
Ostassiette
Från resor utanför trädgården....
Pyrenéerna: Fromage de montagne de Isere Chevre e Brevis
Hötorgshallen: Arico, ekologisk från Teneriffe, världens bästa ostutmärkelse 2007/2008
Fransk Brie Vosgenesene
Till detta rabarberchutney smaksatt med valrhonachoklad och kompott av päron med karamelliserade valnötter på bädd av rågbrödsknas med svartpeppar och rapsolja.
Tutti Frutti di Gardino
Frukt och glass: Nätmelon 'Amoma'. persika 'Frost' päron 'Sekiel' samt vildkörsbär m.m.
Vin: L'Opéra de Vellerambert Jullien 2004 Minervois
Kaffe och biskvier av björnbär och physalis under vit choklad, kryddat med grönt te....
Vad säger man, jo underbart. Det jag uppskattade mycket, var namnsorterna på de nyskördade trädgårdsgrönsakerna. Är inte säker på att jag skulle kunna namnsätta dem efter smaken, men i alla fall. Ni som jag hamnar ibland i olika sammanhang som berikar oss, detta var en middag i växthus, men det kunde lika gärna varit någon annan stans, fast då ändå på Åbergs Trädgård i Ystad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Ååååh, finare än den bästa nobelmiddag tror jag. Oj, oj, oj - det var väl små portioner kan jag tänka - det måste ha varit ett riktigt kalas!
(Du, det där med rabarberchutney - :)!)
Tack för detta!
Ulla
Låter helt underbart!!!!
Underbart var fantastiskt, rabarberchutney=självklart.
Gudaspis! Yo
åååå, jag dräglar!
Gin + fläderblomssaft = SANT
Mmm, det låter både vackert och gott! Men jag undrar, vad är fattigmanstryffel för något?
/Pia
Jag har faktiskt redan glömt vad det var... tryffeln!
Tryffeln var rå skivad jordärtsskocka! Dock skall den serveras rumstempererad, annar går man miste om "tryffelsmaken"!
Skicka en kommentar