måndag 17 november 2008

Testurang Lycopersicum



Kalsmiddag på Åbergs i Ystad.

Vi välkomnades av den tända festbelysningen, aftonen var lång, god och sen.
Jag måste tillstå att jag överraskades mycket av maten som vi fick, men bara positivt....

Meny

Fördrink

Vodkaspetsad fläderblomssaft med fläderbärsis
Tomatchips, rågflarn och grön färsk chili med nässelcréme

Amouse Bousch

Auberginrulle av sorten 'Falcon', med rökt lax. Rostat linfrö, fänkålsplym och krasseblomma.

Vegetable Circus

Kökets stöttepelare utan förklädnad...

'Nates' morot, 'White Gem' palsternacka, 'Egyptisk Plattrund' rödbeta, 'Veronica' Romaneskobroccoli, 'Bright Lights' mangold. Och så 'Franklin' rosenkål med speciella vänner.
Kokt och smaksatt med den godaste örtoljan, enkelt, elegant och sinnligt.
Vin: Reserve du Chevalier Pinor Gris, Hubert beck, Alsace 2006

Får vi be om största möjliga tysss....

Bond shot in Aquarium!

Bonböneterrin med Bosarpsfond som bas.

Chou farci au Foi

Spettskålsknyte med Österlenfågelleverpate och kamutvete

Minipurjogratäng

med pressad Ulster Chieftain, ruccola och fattigmanstryffel...

Freeze!

Sorbet på 'Worden Sekielpäron' anno 1872
med Veilie Poire William Eau de vie

Lamm i äppellund

Österlenlamm med trädgårdens örter och poatismos av 'Arran Victory' med nyskördade broccoliknoppar 'Lord'
Smaksatt med rosmarinskryddat Gravensteinermos, halvtorkade tomater och karamelliserad 'Pantoffelög från Rögla'.

Vin: Domain de Roumanille 2001 Fitou

Bensträckare innan

Ostassiette

Från resor utanför trädgården....

Pyrenéerna: Fromage de montagne de Isere Chevre e Brevis
Hötorgshallen: Arico, ekologisk från Teneriffe, världens bästa ostutmärkelse 2007/2008
Fransk Brie Vosgenesene

Till detta rabarberchutney smaksatt med valrhonachoklad och kompott av päron med karamelliserade valnötter på bädd av rågbrödsknas med svartpeppar och rapsolja.

Tutti Frutti di Gardino

Frukt och glass: Nätmelon 'Amoma'. persika 'Frost' päron 'Sekiel' samt vildkörsbär m.m.

Vin: L'Opéra de Vellerambert Jullien 2004 Minervois

Kaffe och biskvier av björnbär och physalis under vit choklad, kryddat med grönt te....

Vad säger man, jo underbart. Det jag uppskattade mycket, var namnsorterna på de nyskördade trädgårdsgrönsakerna. Är inte säker på att jag skulle kunna namnsätta dem efter smaken, men i alla fall. Ni som jag hamnar ibland i olika sammanhang som berikar oss, detta var en middag i växthus, men det kunde lika gärna varit någon annan stans, fast då ändå på Åbergs Trädgård i Ystad.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ååååh, finare än den bästa nobelmiddag tror jag. Oj, oj, oj - det var väl små portioner kan jag tänka - det måste ha varit ett riktigt kalas!
(Du, det där med rabarberchutney - :)!)
Tack för detta!
Ulla

Anonym sa...

Låter helt underbart!!!!

Hannu på Langeland sa...

Underbart var fantastiskt, rabarberchutney=självklart.

Anonym sa...

Gudaspis! Yo

Anonym sa...

åååå, jag dräglar!

Gin + fläderblomssaft = SANT

Anonym sa...

Mmm, det låter både vackert och gott! Men jag undrar, vad är fattigmanstryffel för något?
/Pia

Hannu på Langeland sa...

Jag har faktiskt redan glömt vad det var... tryffeln!

Hannu på Langeland sa...

Tryffeln var rå skivad jordärtsskocka! Dock skall den serveras rumstempererad, annar går man miste om "tryffelsmaken"!