måndag 6 april 2009

Mårdhundar...

'
Mer än 50 mårdhundar stoppade
2009-04-06 06:54
SLU-forskare har på uppdrag av Naturvårdsverket utvecklat och testat metoder till ett varningssystem som ska upptäcka invandrande mårdhundar. Hittills har forskarna med hjälp av jägare och allmänhet kunnat bekräfta och avliva mer än 50 mårdhundar i norra Sverige.
Det sydligaste bekräftade fyndet ligger cirka tre mil norr om Umeå (se karta). Projektet genomförs tillsammans med Svenska Jägareförbundet, som håller i förvaltningsdelen (www.jagareforbundet.se/lan/norrbotten) av projektet, och länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten. I styrgruppen ingår även representanter för norsk, finsk och dansk naturvård.
Mårdhunden är en för landet främmande art som inte hade kunnat vandra in i landet på naturlig väg. Den blev förflyttad 700 mil av mänsklig hand, från östra Asien till västra delarna av före detta Sovjetunionen, där den frisläpptes som ett nytt pälsvilt. Sverige har i ett flertal internationella konventioner förbundit sig att "förhindra, utrota eller kontrollera de främmande arter som hotar ekosystem, livsmiljöer eller arter". Det är huvudskälet till att Naturvårdsverket satsar på att stoppa mårdhundens etablering.
- De metoder vi utvärderat i pilotprojektet har fungerat bra. Genom övervakning med IR-kameror, sändarförsedda mårdhundar och genom tips från framför allt lokala jägare har vi kunnat bekräfta och avliva mårdhundsförekomst i ett flertal olika områden säger Fredrik Dahl som tillsammans med P-A Åhlén är projektledare för den vetenskapliga delen av projektet.
Pilotprojektet har visat att det vandrar in fler mårdhundar än vad som tidigare var känt. Belägg finns nu även för tolv misstänkta föryngringar av mårdhund i Sverige under år 2008. En överraskning är att mårdhundarna tycks röra sig över ett mycket större område än forskarna tidigare känt till.
- De sändarmärkta mårdhundar som vi steriliserat och släppt iväg har vandrat långa sträckor, upp till fem mil fågelvägen. De verkar vandra tills de stöter på en annan mårdhund, berättar Fredrik Dahl.
Enligt Fredrik Dahl är det om mårdhunden skulle lyckas sprida sig söderut som de riktigt stora problemen skulle komma eftersom djuren skulle trivas bättre där. För tillfället är det 10 sändarförsedda djur som följs för att leda forskarna vidare till övriga mårdhundar.
- Vi har utnyttjat mårdhundens sociala beteende till vår fördel. Tre av de fyra djur som försågs med sändare i höstas har lett oss till nya mårdhundar, berättar Fredrik Dahl

När den spanska skogsnigeln började komma var det många innom trädgårdsbanschen som uppmärksammade detta genom att protestera till jordbruksverkes, till svar fick vi att sniglarna var en privat trädgårdsfråga och att det inte med ekonomiska faktorer att göra. Tack för det!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill inte ha Mårdhunden här, vi har haft det för ett antal år sedan.

Mördarsnigeln, har jag ingen erfarenhet av!

Bor vid Södra Norrlands Kustband

C. Meow sa...

Kan det vara så att jägarna har bättre lobbyister? Hmmm

Tyvärr var det nog ingen som tog de spanska skogssniglarna på allvar och insåg hur mycket skada de skulle göra.

Filifjonkan 1 sa...

Dessa läskiga Spanska skogssniglar kan göra en galen de äter ju rent överallt. Har under de första åren plockat morgon middag kväll en halv spann med dem hela somrarna. Har öst ut salt och snigelmedel ja det mesta så man kan ju tycka att det är något som borde göras åt i hela Sverige. De kryper upp på husväggarna med i skymning och gryning.Tror att trädgårdsfolket får ordna med egna lobbyister som jobbar intensivt med detta. En bra spansk skogssnigel är en DÖD spanske skogssnigel så det så.

NinaVästerplana sa...

Kan man hoppas på lite draghjälp om det nu visar sig att de är skadliga för korna... De hamnar i ensilaget har jag för mig att jag hörde förra sommaren.
Marina i Hällekis bekämpade dem framgångsrikt med nematoder i somras!
Tack o lov har jag hittills inte sett några i Västerplana!
Ha dé himla gôtt o snigelfritt

Sommarträdgården sa...

Ett statligt bidrag en tid till alla med trädgåd eller statligt anställda snigeljägare som är proffsiga i området, så kan snigeln nog bekämpas rejält,snigeluppror är på tiden.

Anonym sa...

Hannu!

Det var en intressant och bra jämförelse/kommentar.
Och tackar för 1 och 3/4 timmars inspirerande "grön" monolog i Gärdhems bygdegård.
Marie på Hunneberg

Annika Estassy sa...

Plötsligt fanns sniglarna där, utan förvarning! Vi har en naturtomt i Roslagen, bara skog och andra stugor runt omkring. Var kom de ifrån?!

Hannu på Langeland sa...

Nej Maud det är klart att ni inte ska ha mårdhunden, nej jägarna är inte bättre lobbyister, men trädgårdsmänniskor kan man se lite över axeln. Japp nu kan de ångra sig, kossornas mat ruttnar och en trädgårdsindustri som omsätter hur mkt som helst om året har fått el slemmig fiende! Vad jag kan oroa mig för är att må¨nga lägger ner sina trädgårdsliv när de tröttnat på kampen, psykiska o fysiska hälsoeffekter?
Vänta Nina de kommer upp till er också, jag fick dem för 3 eller 4 år sedan. Nu vet jag var du bor, såg det luntade gräset och har sett att ngn håller på med trädgården där uppe.
Nu hjälper väl knappast statliga bidrag och jägare eftersom sniglarna finns över allt, alltså i den oebebodda naturen. Ett tag hade jag förhoppningar om att kommunen skulle fixa med almäningar, icke i våra samhällen och gång och cyckelbanor kryllar av halkfaror på kvällen.

Soldanella sa...

Nej

Mårdhundar har jag inte, bara harar, rådjur och marskatter. Vore inte roligt att addera sådana.

//S

Sommarträdgården sa...

Jomen nånstans måste man ju börja snigelkriget,vart tog det positiva tänkandet vägen nu då?Är det ingen som driver frågan starkt rinner det ut i sanden och sniglarna ska bekämpas överallt naturligtvis,inte bara i trädgårdarna.Långsiktig krigsföring är det som gäller eftersom det är såna mängder.Man måste prata FÖR det man vill,tror jag bestämt.