tisdag 7 april 2009

VårgrönskaNu grönskar det här på Kinnekulles västra sida, och förutom kirskål, sippor och rams. är det ramslök som färgar jorden pressbyråäppelgrön. Mums så mkt soppa det kan bli, dessutom helt ok som en pestovariant. Härligt!

15 kommentarer:

Hanneles påskparadis sa...

Så fint du målar med kameran, hör ljudet av vattnet.

Carina sa...

Underbart!med pressbyråäppelgrönt..:)

Annika sa...

Tack Hannu för ett fint föredrag i Stockholm i måndagskväll! Tänkte på en sak du sa om kirskål, att inte ens markduk hjälper mot dem. Hjälp! det var precis vad jag hade tänkt göra med en slänt vi har, terrassera, lägga ut markduk och plantera annat. Men då funkar det alltså inte?

Hannu på Kinnekulle sa...

Kameran det är mobilsignalen du hör, mobilfo Hannele!
Grönskan är bäst, förutom när de blommar i vitt förstås!
Ja men nu känner jag igen dig Annika, vi pratades vid på slutet eller hur? Tipps lägg tjocka lager av dagstidningar så kan du ganska bra kväva kriskålen. Men kirskålen funkar nog med markväv, det var kvickrot som jag pratade om. och i fall jag sade kriskål, menade jag kvickrot i alla fall!

Fundera grönt sa...

Nu dök det där ordet upp igen PRESSBYRÅÄPPELGRÖN... Jag blev tvungen att skriva upp det under din föreläsning på skolan. :)
Vi pratade just om det idag. Var får man plocka ramslök på Kinnekulle? Inte var som helst väl?
undrar
Nanna

Anonym sa...

Vacker bild den nedersta. Nu blommar väl snart munkängarna?
Ha det bra
Hälsn. Eivor

Soldanella sa...

Vänta nu asså..

jag gillar ju också.. ramslök har jag fått för mig

//S

Gärdsmygen sa...

Nu blev jag intresserad av kirskålen. Har en hel rabatt som blivit "angripen" av kirskål. När och hur menar du att man lägger ut tidningar? Ska man gräva om rabatten?

Soldanella sa...

Jodu, grattis, kirskål är faktiskt en importerad nyttoväxt, och jag lovar, min mormor stekte färska blad i smör eller grädde till nybakt bröd.. Det gör vi ju nu inte, och jag som kämpar för att behålla ett nässelbestånd förstår att jag kan fortsätta var nöjd utan just kirskål-- gräva bort, täck, plantera funkia.

//S

Monica/Moa sa...

Låter gott med ramslök, har aldrig smakat men hittade ett ställe där det växte på en promenad med hunden förra våren.. Dela gärna med dig av ett smarrigt favoritrecept.. Ha en skön påskvecka.. Monica

Carina sa...

Kirskålssoppa kan man också göra vid fattiga riddares bord..precis som nässelsoppa

Hannu på Kinnekulle sa...

Fundera i grönt man kan säga Granny smith grönt också, fast jag gillar pressbyrå. Nej man får nog inte plocka ramslök i Munkängarna, men följer du järvägsspåret, växer de i överflöd i dierna, no problem i guess!
Jo Eivor i Munkängarna lyser blåsipporna nu, sedan vitsippor och sen maj/juni vita bröllopsmattor med ramslök.
Jo ramslök, men inte i trädgården, no,no Soldanella!
Gärdsmygen en rabatt typ inte jättestor är enklare a gräv om och rensa det som kommer tillbaka än att gräva bort alla perenner och sedan täcka med tidningar. Dessutom är det bra för småfåglar att böka i jorden, typ mat och så, eller....
Kirskål är dessutom faktiskt helt ok och nyttigt att äta, alltså de små skotten. Gör som med nässlor, koka soppa på dem!
Jag ska skriva in ett ramslöksrecept vad det lider, men bladen är som godast snart, och man kan mkt väl frysa in dem för senare behov.

Fundera grönt sa...

Okej, tack för tipset. Får se om vi kan ta oss en ramslök-utflykt framöver. Jag förstår pressbyråäppelgrön precis! Bra ord!
Nanna

Anonym sa...

Ja dagstidningar kan kväva vem som helst...A

Elin Josefin sa...

Hej Hannu, vilken fin och trevlig blogg! Jag hittade dig efter en googlesökning om ramslök och kirskål. Min mamma som har en trädgårdsblogg hon med (www.tollastradgard.blogspot.com) har nämligen ställt frågan huruvida ramslök skulle kunna konkurrera ut kirskål. Vet du hur det är beställt med sånt?