söndag 21 juni 2009

Klipp, klipp, klipp klippet...


Så nu börjas det, häckarna skall klippas. Buxbom bör inte klippas innan midsommar, men det beror lite på var i landet man finns. Jag har klippt både tidigare och mycket senare och aldrig stött på några problem. Och i år går det särskilt enkelt eftersom jag i våras fick en ny häcksax i present, och jag klipper alltid mina buxbomar för hand.


När jag klipper utsidan av häckarna lägger jag dit ett gammalt myggfönster, men en kartong eller lakan funkar också. Det handlar mest om att det ska vara enkelt att städa efteråt, jag hatar att kratta samman små buxbomsblad ur grusgångarna. Klippet häller jag i rabatten på insidan av häcken, där får det multna utan att synas, enkelt! 


Jag har ännu inte slutbestämt höjden på häckarna, men än så länge tycker jag att de kan bli lite högre. Därför hårdsnaggar jag dem inte nu. Jag har heller inte bestämt om häckarna skall vara riktigt vågräta eller om de ska vara lite lutande som marken, lugn jag hinner att bestämma och bestämma om innan det blir något problem. Men det märks ju genast att buxbomen blivit klippt, liksom nystädat i all sin enkelhet! 


För att få lite variation på häckarna inne i trädgården har jag planterat en häck av alpvide Salix Helvetica. Den tillför trädgården en känsla av olivljus, vilket jag uppskattar riktigt mycket. Dock behöver den också klippas nu,  jag brukar göra det tidigare men har inte hunnit eller något!


Egentligen är alpvidet stammade plantor man brukar köpa till påsk, men var noga med att det blir just alpvide. Förr hade jag den mycket stramare klippt och lägre, men den har fått bli svulstigare för att den ska kunna hävda sig med perennerna.


Lustigt och lite fint, varje år dyker det upp någon blommande växt ur videt, i år är det en aklejruta som gillar läget. Snyggast är det med vita aklejor i videt, mmm.


Även bokhäckarna ska klippas nu, klippet låter jag ligga en dag eller så för att kvävet ska rinna ur dem och gå tillbaka till häcken. Kanske är det löjligt att göra så, det räcker väl knappast till något, men så har jag alltid gjort!Och nu är bokhäcken upp mot vägen nästan färdigvuxen, linjen är lagom hög och ganska jämn och fin. Det är klart att buxbomarna skall vara vågräta de med, nu ska jag ut i solen och fortsätta! Ha det gott :))


7 kommentarer:

Losarinas mor sa...

Øj, du har mange meter hæk at klippe :-)

Hannu på Kinnekulle sa...

Jo mor det är ju en del metrar, men det är ju bara klippning en gång om året! ;)

Carina sa...

Det är hur fint som helst,igen..

Hannu på Kinnekulle sa...

Well you know, yeah!

Carina sa...

Of course..

Hanneles paradis sa...

Med ålderns rätt kör jag med maskin numera.

johanna sa...

det är helt enkelt urtjusigt.