5 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
250 g vetemjöl
Lös upp jästen och rör ner mjölet, låt stå på en varm plats (ovanför kylskåpet) och surna i minst 24 timmar.
Dag 2
15 g jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
850 g vetemjöl special
10 g honung (tack gode Gud för alla nya digitala vågar)
1/2 dl olivolja
15 g salt
3 tsk soltorkad tomatpuré
100 g panchetta
50 g riven parmesan
1 kruka basilika
100 g riven parmesan
Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt surdegs-grunden och vispa ner mjölet. Kör degen i en knådare i ca 5 minuter. Tillsätt oljan och arbeta i ca 5 minuter, tillsätt salt, finhackad panchetta, 50 g riven parmesan och hackad basilika och knåda i ca 10 minuter.
Dela degen i 4 delar och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, jag kavlade ut degbitarna till tunna avlånga plattor som jag sedan rullade i hop, ungefär som en giffel. Tänkte att det skulle fluffa till brödet, men det var troligen en överkurs. Lägg upp bröden på plåtar och skär ett långt snitt i dem, värm ugnen till 250°. Låt bröden jäsa till dubbel storlek, lite mer än en timma. Fördela kvarvarande parmesan över bröden och sätt in dem i ugnen 2 åt gången. Kasta in 1/2 dl vatten i botten av ugnen samtidigt som stoppar in bröden. Sänk värmen till 200° efter 5 minuter, vädra ugnen ett par gånger under bakningen som tar ca 40 minuter. Låt svalna under duk på ett galler.
Lycka till!
13 kommentarer:
En sån där våg får man nog ha - eller så höftar jag, det brukar gå rätt bra, eller vad tror du?
Får bli fred-söndags projekt tror jag.
Eva
Klart du kan höfta, det blir ett perfekt projekt till helgen.
Jag brukar också höfta men ibland skulle jag vilja ha en digital våg för små mängder - undrar var man hittar en så´n? Idag skulle det vara mysigt att baka när det är så ruggigt!
Ulla :)
Du får kvista in till köksavdelningen på NK Ulla!
Tack för tipset! ;)Ulla
Mums.
Digital våg.... vad är det :)
(Att göra surdeg på vetemjöl är inget för nybörjare, det är lätt att den ruttnar, om man håller på för länge. Kanske kan man köpa bra mjöl i hälsokostaffären..
Själv fuskar jag och tar bara 1 dl rågmjöl och låter surna ett par dagar, håller inte på att spara nåt.)
Min gamla våg klarar från 20 gram till 12 kg.
Och så har man lite känsla i nyporna :)
Oj, det där måste jag prova, lät helt fantastiskt. Det är synd att man så sällan har framförhållning nog att sätta surdeg, som är så gott att baka på. Tack för tipset!
Nä men låta den surna ett par dygn klarar alla Hannele! Jag har heller ingen gammal kultur, men det lär gå att torka den... En sån våg vill jag också ha!
Ja sätt suren idag, baka i morgon Madde! :)
Hannu, din mor har säkert sån våg, ganska vanlig:
http://2.bp.blogspot.com/_WwCxSpQsio0/SteZkj1WJfI/AAAAAAABHGY/xlxVRbvmMo8/s1600/89bocker.jpg
Din länk verkar casino.....
Skumt, funkade för mej,
men här finns klickbar bild:
http://hannelesparadis.blogspot.com/2006/02/alla-hjrtans-dag.html
Hahaha det tog en stund innan jag hittade vågen, en sådan hade vi med, fast vit! Ska ut o leta när jag kommer hem!
Skicka en kommentar