söndag 6 februari 2011

Problem...Började dagen med att försöka få ordning på alla krukor som blev kvar ute i vintersnön. Dock var de tunga av den isiga jorden men hela, så jag tömde dem som jag orkade lyfta, resten hoppas jag att de klarar sig utan min hjälp. Det betyder alla STORA dyra krukor...


Hittade en hel del som inte blev gjort i höstas, en hög lavendel som inte kom i jorden, en påse antika narcisser och vårtidlösor fanns också ovan jord förutom gräsklipparen...


Men dagen kom mer att handla om buxbomsdöden eller inte. Jag har ju drabbats av den där jävla svampen och till mig kom den från Hellekis Säteri, jag har bloggat om deras problem tidigare. Och till Hellekis tror man att den kom via filminspelningen Allt om min buske, en skitfilm men ja ja. Hur som tillfördes trädgården en massa sjuka vissna växter av alla de slag och då även vissnande buxbom. Svamparasiten tog fäste och jag bad böner om att den inte skulle sprida sig till mig, men mysselet sprids med vinden så klart att det hittade till mig med.


Plötsligt såg jag förändingar i mina häckar och det drabbade fram för allt de småbladiga sorterna.


På denna bilden är det två olika buxbomssorter som möts till höger en suffriticosa variant och till höger en vanlig sempervirens. Helt klart att den till häger är drabbas, många rostgula inslag i plantan skvallrar om att det är illa nu. Dock har den vänstra också gula inslag men de är helt naturliga och sitter på enstaka blad.


Men de drabbade tappar sina blad och plantorna går en säker död till mötes...


Jag kan väl påstå att jag nojjar lite nu om jag hittar gula inslag i mina vanliga häckar, och det finns tyvärr rapporter om att det även drabbar de andra sorterna till slut.


Men hur ska jag tänka då, detta är en vinterskada från förra året. Häckarna var täckta av snö och levde ett gott liv i en skyddad tillvaro, just den här biten på bilden blev frostskadad när den skyddade snön rasade av och vintersolen fick tillträde, samtidigt var det typ -18°. Då tolkade jag skadan som frost men börjar att fundera på annat, ja du vet vad.


Detta är från ett stort parti som ska bli ett stort buxbomsmoln, men förra försommaren när det var som galet varmast och solen stod som högst på himlen torkade just denna plantan ut, då tänkte jag inte på svampen utan såg det som ett torkanfall.


Och visserligen ser det lite annorlunda ut än där svampen härjar men vad ska man tro?


I min trädgård är det än så länge bara de småbladiga sorterna som säkert har drabbats.


Och väldigt många häckar är gröna och fina så som de skall vara, men vad händer om?


Det är ju heller inte ovanligt att buxbom är lite vintergul av närings eller fuktbrist, det gäller de som står mycket soligt. Men å andra sidan har det inte varit någon tjäle i vinter så solen bör inte vara något problem.


Min avsikt är inte att skrämma upp er, men jag skulle inte satsa på en större buxbomsinvestering just nu... Och om det är så att samtliga häckar kommer att avlida får jag verkligen tänka om, släppa formen och naturilisera trädgården och låta den flöda som fritt som ängar. Men än så länge är det inte mer än ca 20 meter häckar som dött eller infekterats, ännu finns inga botemedel, men men hoppas...


Hur som så ägnade jag dagen åt lite trädgårdspyssel och klippte ner miskanthusfältet, perfekt dag att göra det idag. Det ska komma ner snö som kommer att trycka ner klippet och platta till den så att vintergäck och snödroppar syns när de blommar.
Det är inte så mycket att gnälla om, vi drabbas av olika sjukdomar som alm, ask-skotts-sjukan och så vidare, klart det kommer ett buxbomsvirus med!

8 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Fy så tråkigt när man får in sånt skit:( Hoppas att det löser sig och att dina andra gula plantor "bara" är solskadade;) Vågar du klippa ner Miscanthusgräsen redan? Skulle inte jag. Ha det gott/Monne

Hannu på Kinnekulle sa...

Klipper alltid ner miskanthusen så här års, sen kommer lökarna och då blir det problem. Jag har läst om att man ska göra det senare men hos mig fungerar det inte, men det fungerar det jag dör. ;)

Helena sa...

O skit alltså.Finns inte ord för detta ju!!!Alla dina fina buxbom...
Näe jag har inga ord för det...:-(
KRAMAR från mig!

Anonym sa...

Lider med dig. Sjuka, ohyra och svamp på växter är så man gråter. Hade själv ett sköldlöss angrepp på alla växter i vardagsrummet. Jag lyckades hör och häpna rädda en hel del inklusive ett gäng orkideer med en blandning av såpa och t-sprit. Men en hel trädgård känns lite mycket att t-sprita../c

slottsträdgårdsmästaren sa...

Låter som en tragedi i din vackra trädgård som verkar vara fylld av buxbom. Vi får hoppas att svampangreppen stannar vid de småbladiga då. Jag länkar det här inlägget till mitt Dagens växt-inlägg om Buxbom. Har inte sett skitfilmen förresten.

Tant Grön sa...

Näe, vad gräsligt. Just vad man inte behöver.
Men kanske viruset ger med sig? Det kanske går att klippa bort, och så kommer det nytt friskt grönt underifrån? Just den här vintern kanske är den som tar död på just denna sjuka? Håller tummarna för din buxbom.

Mylla och Jag sa...

Att leva utan buxbom känns inte som ett bra alternativ. Jag hoppas också att någon smart forskare någonstans hittar resistenta sorter eller ett botemedel snart. Buxbom känns som en sådan växt som bara måste få finnas kvar. Varför kan inte kvickrot eller åkerfräken drabbas istället? Orättvist. Jag håller tummarna för dina häckar.

M/S Design sa...

Man får hoppas att det inte breder ut sig förmycket.
Får hålla tummarna för att någon kommer på ett botemeded eller något som stoppar upp.
Mariana