onsdag 27 april 2011

Rabarbertime...


Gick förbi mina rabarbetstånd och såg att de var klara för en första skörd, så om jag hade hunnit i morgon skulle jag baka vårens första paj, men icke men på fredag hinner jag. Fan jag kommer att rulla fram innan sommaren är över...

Deg
300 g smör
ca 7 dl vetemjöl
3–4 msk kallt vatten.
Fyllning
1 kg rabarberstjälkar
100 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 tsk kardemumma
200 g mandelmassa (kan uteslutas)
rivet skal av 1 citron
1 liter jordgubbar
Har du en matberedare så låt den göra jobbet
med degen. Skär ner smör, tillsätt mjölet och
kör på hög hastighet, tillsätt vatten mot slutet
så att degen binds i hop. Platta ut degen
till en kaka, plasta in och lägg att svalna i
kylen.
Värm ugnen till 200°.
Skär rabarberstjälkarna i tunna skivor, om
du skär flera stjälkar samtidigt går det fortare.
Smält smöret i en kastrull och rör ner
sockret. Vispa upp äggen med kardemumma
i en skål och rör ner äggvispet i smöret. Sjud
på låg värme tills det tjocknar lite och var
noga med att det inte kokar. Ställ kastrullen
åt sidan och riv ner den eventuella mandelmassan
och citronskalet i äggkrämen, rör om
tills krämen blir hyfsat slät.
Ta fram degen och tryck ut ungefär 3/4
i en pajform med löstagbar botten, se till
att klämma upp höga vackra kanter. Lägg
i rabarberskivorna och häll i äggkrämen,
skaka om eller rör försiktigt så att kräm och
rabarber blandar sig väl. Halvera jordgubbarna
och täck ytan med dem. Rulla resterande
deg till små ormar och dekorera som
en slags mosaik.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter.
I min ugn tar det längre tid och jag låter den
stå tills kanterna är vackert gyllenbruna, alla
ugnar beter sig lika olika som envisa gubbar.
Ta ut pajen och låt den svalna helt före servering.
Pudra med florsocker och servera med
lättvispad grädde och starkt kaffe.

Jordgubbar anväder jag bara vid misdommartid, inte nu på våren...

Vad som inte framgår är att det är ett stort recept för jag gillar höga pajer och mkt deg, kan halveras och räcka till många ändå!


9 kommentarer:

Olga T sa...

Tror bara du kommer att rulla fram på cykeln:) Annars ingen risk!

Hannu på Langeland sa...

Mmm cykelrull e gott det! ;)

MayaLisa sa...

Mmm, det receptet lånar jag, då det förefaller vara mycket gott...Rullrull & Tackar ;-)

Anonym sa...

Mmmm....Med 400 gram smör kan man ju inte misslyckas:)
/C

Fia sa...

Här är det också dags för årets första rabarberpaj nu till helgen. Tyvärr är inte jordgubbarna färdiga på någon månad än så jag får ta ett annat recept, annars lät ditt smarrigt :-)

Linda sa...

Den oppskriften låner jeg gjerne:)

bakom berget sa...

Precis så var det här oxå igår. Jag såg att rabarberna hade växt till sig och dom ser såå goda ut. Jag verkligen läängtar till vårens första paj. Nu har jag även årets första nya recept. Tack för det!
Det innehåller mina favoritingredienser så här skall testas.
Ha en skön dag!

Leif sa...

Det är så gott med mandelmassa i pajen.

Minna Mercke Schmidt sa...

Det ska jag testa! Såg att mina rabarber har skjutit i höjden, dags att börja skörda. Glada dagar till dig, så roligt att det kommer en ny bok!!! Kram, Minna-pinna :)