måndag 28 maj 2012

Hundkex, kastanjer och ramslök...


 Nu är det magiska tider på Kinnekulle nätr ramslöken blommar. Allium ursinum heter den på latin och detta är min skördebacke som ligger precis nedanför min trädgård. Men även om jag har den in på knuten lockas jag av en upplevelseproemad.

 

Och det första jag passerar är grindstugan till Hellekis Säteri, ett underbart sekelskiftsbygge som det fortfarande fins folk som hyr som sommarviste.


 Vid Helekis Säteri har man röjt skogarna och öppnat upp för en skimrande upplevelse, jag vet inte om det är en länsstyrelseprojekt eller säteriet som har gjort det i egen regi, men det har blivit ändlöst vackert och jag hoppas att projektet även kommer till min sluttning.

 

Ramslöken som är ett av Kinnekulles många kännetecken trivs i en jord som inte torkar ut helt och så klart är rikt på kalk och mineraler, men den växer även i full sol om jorden vattnas som en normalrabatt.

 

Och det är så finurligt ordnat av naturen att även om man inte vill gå ur bilen upplever man blomningen på nära håll, underbart.


Men det är ändå Munkängarna som är den magiska ramslöksupplevelsen och ingången kantas av hundkex, smörblommor och midsommarblomster.


Väl där inne är det bara att gå omkring och njuta av upplevesen, det är galet mycket ramslök på en gång...


Och hur man än försöker går det inte att undvika den och varför skulle man göra det. Har du möjlighet så styr hitåt och upplev det magiska med ramslök.


 Efter en rundvandring inne i de dunkla ängarna kommer man ut till öppna blomsterängar som kantas av blommande kastanjer och uråldriga trän, galet vackert det med.


På vägen hem kunde jag se att molnen börjar samla sig över Vänern och jag hoppas så klart på ett rikligt nattregn... 


Och att komma hem efter ramslöksupplevesen känns lite blekt, men äpplena blommar fortfarande och ja det är njutbart det med...


11 kommentarer:

Renate sa...

Jisses så vacker,maj är underbar.
Sverige är underbar i maj.

Fia sa...

Underbart! Och jag som glädjer mig över mina sådär 15 ramslökar som börjar visa att dom trivs och blir fler. Det är ju ingenting egentligen. Men åandra sidan, även om man har stor tomt så räcker det inte till för att ha ängar av allt, jag får nog besöka Kinekulle och njuta där istället.

Torprosen sa...

Åh, vad andlöst vackert Hannu...måste bara ta mig upp till Munkängarna en vår, varför har man inte obegränsat med tid...Tack för visnigen!...Torprosen

Vårträdgården sa...

men gud så vackert,det där vore ju nåt att vara i,med i ,gå i,underbart!

Anonym sa...

Åhhh så vackra bilder. Jag åker varje vår till Kinnekulle o Munkängarna är nog favoriten! Trevligt att titta in i din trädgård den öppna söndagen. Blir ett nytt besök den 15 juli.
Ann i Göteborg

Lindas trädgårdsblogg sa...

Vilken naturupplevelse! Jag har då aldrig ens sett en ramslök på nära håll :-o Det kanske måste till ett besök till Kinnekulle i maj!

AnnA sa...

Wow!...
Ordlös...
hälsn
AnnA

Marie Lithén sa...

Såå vackert! hoppas kunna testa på mina kalkrika ängar här i skogsbacken.

Bettina Bäck sa...

Men, ah, vilken kvällspromenad jag just fick! Så roligt att skogen har gallrats och blivit så vacker.

M/S Design sa...

Så fantastiskt vackert!!!!!
Mariana

Johanna sa...

Så underbart med ramslöken. Den påminner mig om mina underbara somrar jag tillbringade i Skaratrakten (på Höjentorps kungsgård).